Zonnepanelen zijn een slimme stap voor een duurzamere toekomst. Zeker op een zonnige dag waar je misschien wel volledig op kracht van je zonnepanelen je was kan doen of je elektrische auto kan opladen. De opgewekte energie van zonnepanelen brengt vele voordelen met zich mee.

Toch is het wel belangrijk dat je voldoet aan de landelijke eisen en deze installaties meldt aan je netbeheerder. In dit artikel leggen we je kort alle belangrijke informatie over registratie van je zonnepanelen, dus lees snel verder.

Is aangifte van zonnepanelen verplicht?

In Nederland is de aangifte van zonnepanelen verplicht. Als je je panelen aansluit op het net, dan moet je ze aanmelden bij netbeheerder. Als je de panelen tijdelijk aansluit op het net, ben je dit ook verplicht. Er is echter wel een uitzondering: als de PV-panelen niet verbonden zijn met het net dan hoef je ze niet aan te melden.

Wat als je zonnepanelen niet aangeeft?

Als je de zonnepanelen niet registreert, riskeer je een boete. Die boetes lopen op van 150 tot € 20.000. De hoge boetes gelden wel enkel voor de grote spelers in de markt. Het is hoe dan ook een wettelijke verplichting om je zonnepanelen aan te melden.

Waarom zonnepanelen registreren?

Je zonnepanelen bij de netbeheerder registreren is belangrijk voor de veiligheid. De netbeheerder moet weten over hoeveel en op welke plaatsen andere opwekinstallaties aangesloten zijn en wie er dus groene stroom produceert. Zo kan het net veilig en betrouwbaar blijven.

Meld je de installatie van je zonnepanelen niet aan bij je netbeheerder? Dan kan het gevolg hiervan zijn dat bij het doorgeven van de meterstand, zaken niet kloppen. Zo kan het gebeuren dat het verwachte energieverbruik lager zal uitvallen dan de schatting die van tevoren gemaakt is.

Daarnaast kun je ook geen gebruik maken van de salderingsregeling met teruglevering aan het net. Met het niet melden loop je hiermee dus ook eventueel financieel voordeel mis.

Zonnepanelen schuin geplaatst op een dak

Terugleveren aan je energieleverancier

Als je meer energie opwekt dan dat je verbruikt, kun je gebruik maken van een teruglevering aan het net. Op dat moment lever je de overtollige energie terug aan je energieleverancier. In ruil voor deze teruglevering kun je met de huidige salderingsregeling deze teruglevering wegstrepen tegen je verbruikte energie.

Belangrijk om te weten dat je netbeheerder niet hetzelfde is als je energieleverancier. De energieleverancier is de instantie waar je een contract mee hebt voor het aanbod van stroom en bijvoorbeeld gas, deze kies je dus ook zelf. De netbeheerder zorgt voor het transport van jouw energie (en dus ook het eventuele transport van jouw zonne-energie bij teruglevering) en verschilt per regio.

Wat moet je allemaal melden als je zonnepanelen hebt? [Checklist]

Waar en wanneer moet ik zonnepanelen aanmelden?

Op de website energieleveren.nl vind je hoe je zonnepanelen moet aanmelden. Deze site is een samenwerking tussen alle netbeheerders in Nederland. De verwerkingstijd voor je gegevens is maximaal 2 maanden en je krijgt een brief of e-mail als jouw dossier in orde is.

Voor de aanmelding of uitbreiding van je installatie bij de netbeheerder heb je volgende gegevens nodig:

Inbedrijfstelling: Installatiegegevens van het bedrijf en de geïnstalleerde apparaten. Als je dit allemaal hebt, kun je zonder problemen je panelen aanmelden bij de netbeheerder en kun je met een gerust hart elektriciteit opwekken a.d.h.v. je panelen. 

Adresgegevens: De woonplaats, straatnaam en postcode.

Meternummer: De laatste 6 cijfers van je meternummer. (Check altijd even of je huidige meter geschikt is, anders moet deze nog worden vervangen door een slimme meter).

Zonnepanelen: Het merk, type en het aantal zonnepanelen.

Omvormer: Het merk en type van je omvormer.

Vermogen: Het vermogen van je zonnepanelen (kilowatt) en de thuisbatterij (kilowattuur).

Inbedrijfstelling: Installatiegegevens van het bedrijf en de geïnstalleerde apparaten. Als je dit allemaal hebt, kun je zonder problemen je panelen aanmelden bij de netbeheerder en kun je met een gerust hart elektriciteit opwekken a.d.h.v. je panelen. 

Zelf je eigen stroom opwekken of extra hulp bij het kiezen?

Wil je zonnepanelen laten plaatsen of heb je nog extra advies nodig? Vul dan je gegevens in en vraag hier dan je gratis offertes aan via onderstaand formulier en vind de beste monteurs en vakmannen bij jou in de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
3*. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?
4*. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?
5*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?
6. Wanneer wil je de zonnepanelen laten plaatsen?
7. Ben je ge�nteresseerd in een andere installatie?
8. Projectomschrijving
9. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: zonnepanelen