Inhoud
Wat zijn waterstofpanelen?
Waterstof zonnepanelen zijn nieuwe zonnepanelen die waterstofgas produceren in plaats van elektriciteit. De panelen doen dit door middel van zonlicht en waterdamp uit de lucht.
Waterstof fungeert als energiebron die elektriciteit en warmte kan opslaan en produceren. Het waterstofgas is een gas dat vermijdt dat je broeikasgassen en giftige stoffen vrijgeeft. Waterstofpanelen worden ook wel eens de zonnepanelen van de toekomst genoemd. Door de komst van deze panelen ziet de toekomst voor groene energie of hernieuwbare energie er goed uit.
Groene waterstof is momenteel nog steeds duur om te maken en op te slaan, maar met deze panelen komt daar op een later moment zeker verandering in. Je zou dus binnenkort gemakkelijk kunnen waterstof produceren en opslaan in je huis. Vandaag de dag wordt nog altijd het grootste deel van waterstof geproduceerd met behulp van olie en gas. Dit is een grijze waterstof, dus zeer nadelig voor het klimaat en het milieu. De bedoeling is dat waterstofpanelen hier verandering in kunnen brengen.
Hoe waterstof met zonnepanelen produceren?
Bij de productie van waterstof wordt er water uit de lucht gehaald, dit vocht komt binnen in het paneel. Ondertussen komt er zonne-energie op de voorkant van het paneel terecht. Deze combinatie zorgt ervoor dat het vocht wordt omgezet naar waterstof.
Omdat heel dit proces door de werking van een zonnepaneel gedaan wordt, is er verder geen uitstoot. Deze technologie is dus ideaal om waterstof te produceren, waardoor het probleem van stroom en gas verminderd kan worden.
Klassieke zonnepanelen zetten 18 tot 20 procent zonne-energie om in opgewekte stroom. Als je daarna nog water splitst in waterstof en zuurstof, gaat er veel energie verloren. Met een zonnepaneel voor waterstof wordt 15 procent van het zonlicht rechtstreeks omgezet in waterstofgas.
De panelen zitten nu nog in de experimentele fase. Er moet nog bekeken worden wat voor omvormer er gemaakt kan worden, zodat deze panelen binnenkort terecht kunnen komen op de particuliere markt.
Water en zonlicht omzetten in waterstof en zuurstof
De zonnepanelen kunnen waterdamp en zonlicht omzetten in waterstof en zuurstof. Het waterstofgas kan vervolgens in een brandstofcel omgezet worden in elektriciteit en warmte.
Het afval dat vervolgens achter blijft, is water dat terug in het leefmilieu wordt afgegeven. Daardoor is dit een enorme positieve factor voor het milieu.
Je kunt trouwens door middel van de panelen, de schone energie van watergas gemakkelijk voor lange tijd opslaan in een drukvat zonder dat je energie verliest. Hiervoor heb je wel een koelinstallatie, hogedrukcompressor en elektriciteit nodig.
Hoeveel waterstofgas produceert een waterstofpaneel?
Een paneel produceert gemiddeld 250 liter waterstofgas per dag. Uit onderzoek blijkt dat als je 20 van deze panelen zet, gekoppeld aan een opslagtank, deze genoeg warmte produceren om je goed geïsoleerde woning een jaar lang te voorzien van warmte.
Deze panelen produceren dus genoeg warmte. Als je de waterstofpanelen gebruikt, zou je je in theorie voor een heel jaar kunnen afsluiten van het stroom- en gasnet.
Voordelen waterstofpanelen
Er zijn een aantal voordelen aan waterstofpanelen:
- Verschillende toepassingen: De panelen zijn bruikbaar voor allerlei toepassingen: ze kunnen zowel elektriciteit als warmte opwekken.
- Gemakkelijk op te slaan: De opgewekte energie is makkelijk op te slaan in een drukvat.
- Betaalbaar: De panelen zijn betaalbaar, omdat ze gemaakt worden met goedkope grondstoffen die veel voorkomen. Er worden ook geen edelmetalen gebruikt, waardoor de prijs vrij laag blijft.
- Altijd bruikbaar: Het proces van de waterstofpanelen is altijd bruikbaar. Als er dus niet veel water is of een gebrek aan zon, dan zullen de panelen nog altijd functioneren.
Ondanks de vele voordelen van de waterstofpanelen, is de kans op succes moeilijk in te schatten. Als je stroom opwekt met een klassiek zonnepaneel en een installatie voor elektrolyse van water zou je een even hoog rendement hebben.
Een bijkomend voordeel van de gescheiden zonnepanelen en elektrolyse is dat je, afhankelijk van de marktprijs, de mogelijkheid hebt om de opgewekte elektriciteit aan het net te leveren of deze om wil zetten in waterstof.
Productie en opslag waterstofgas gevaarlijk?
Waterstofgas is een licht gas dat, zoals de meeste brandstoffen, gemakkelijk ontvlambaar is. Waterstofgas is dus inderdaad gevaarlijk. Het is uitermate belangrijk dat hier voorzichtig mee omgegaan wordt.
De opslag van waterstofgas gebeurt ook onder hoge druk, wat veel energie vergt. Dit zorgt ervoor dat het lastig is om dit op een kleine schaal en makkelijke manier uit te voeren.
Wat kost een nieuwe waterstofinstallatie in Nederland?
Er is nog geen prijs bekend voor de waterstofpanelen. De reden hiervoor is simpel: waterstofpanelen zitten in een experimentele fase. Er moet nog veel onderzocht worden om waterstofinstallaties voor de consument beschikbaar te maken.
Er wordt hierbij gekeken naar de mogelijkheden om de panelen op een efficiënte manier en op grote schaal te kunnen produceren. Dit onderzoek kan dus nog enkele jaren duren. Wel is de prijs voor waterstof zelf bekend. Met € 2,17 per kilogram waterstof is dit een stuk goedkoper dan elektriciteit en aardgas.
Of je met waterstofpanelen recht zal hebben op een subsidie, wordt pas duidelijk op een later moment. Momenteel zou je een subsidie kunnen aanvragen voor een zonneboiler, aangezien je eigenlijk een alternatief verwarmingsapparaat installeert.
De prijs van een subsidie voor verduurzamingsmaatregelen hangt trouwens af van een paar zaken:
- Rendement van het apparaat: Hoeveel kW (Kilowatt) het verwarmingsapparaat opbrengt.
- De prijs: Afhankelijk van je initiële investering, kan de subsidie ook nog variëren. Sommige zonnepanelen zijn bijvoorbeeld prijziger maar ook duurzamer dan andere zonnepanelen.
- Installatie door een erkend bedrijf: Om in aanmerking te komen voor subsidies voor verduurzamingsmaatregelen is het belangrijk dat de installatie altijd wordt uitgevoerd door een erkend bedrijf.
- Moment van aanvraag: De aanvraag van je subsidie voor bijvoorbeeld een zonneboiler doe je na de plaatsing en binnen 24 maanden.
Meer weten over waterstof, zonnepanelen en de prijs? Vraag advies aan specialisten in jouw regio
Waterstofpanelen zijn op de korte termijn nog niet beschikbaar. Toch is het verstandig om je te laten informeren en adviseren door erkende installateurs voor onder meer zonnepanelen, een thuisbatterij en andere mogelijkheden voor schone energie. Zo vind je alsnog een passende duurzame optie voor jouw woning! Vul dus snel onderstaand formulier in om geheel vrijblijvend offertes te ontvangen voor de verduurzaming van je woning.