Hoe zit het met salderen in 2024?

De afgelopen tijd is er weinig duidelijkheid over het voortbestaan van de salderingsregeling voor zonnepanelen in Nederland. Door de grote hoeveelheid informatie op internet kan het lastig zijn om de juiste informatie te vinden over deze regeling.

Hoe werkt salderen voor zonnepanelen? Waar moet je rekening mee houden als je zonnepanelen wil aanschaffen of al hebt? In dit artikel zetten we de belangrijkste informatie op een rijtje.

Woning met zonnepanelen op het dak

Wat is salderen?

Zonnepanelen wekken overdag stroom op. Nu komt het wel eens voor dat je zonnepanelen meer stroom opwekken dan dat je verbruikt. Deze extra stroom wordt dan teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Deze teruggeleverde stroom krijg je dan als een soort krediet op je energierekening. Aan het einde van de maand ‘saldeer‘ je de opgewekte stroom met je verbruikte stroom.

Terugleververgoeding betekenis

De salderingsregeling voor zonnepanelen zorgt er dus voor dat de energie die je teruglevert, weer wordt verrekend met de energie die je verbruikt. Je betaalt zo dus alleen voor het nettoverbruik van je energie. Voor een gemiddeld huishouden geldt een verbruik van ongeveer 300 kWh per maand. Als je zonnepanelen in deze maand 200 kWh hebben opgewekt, betaal je dus maar voor de 100 kWh.

Als je meer energie opwekt dan dat je verbruikt, krijg je een vergoeding van je energieleverancier voor de extra teruggeleverde stroom.

Slimme meter verplicht in Nederland vanaf 2025

Voor het gebruik van zonnepanelen is het belangrijk dat je energiemeter geschikt is. Voorheen hadden veel huishoudens in Nederland nog een ouderwetse meter, bij huishoudens met zonnepanelen draaide deze meter terug als er meer stroom werd opgewekt dan verbruikt en liep deze op bij meer verbruik dan opwekking.

Binnen Europa zijn er afspraken gemaakt over elektriciteits- en gasmeters. Daar is afgesproken dat per 2021 al 80% van de Nederlandse huishouders beschikken over een slimme meter.

Sinds 2023 is het wettelijk verplicht voor mensen met zonnepanelen om een slimme meter te gebruiken. Deze meters geven automatisch de standen en het verbruik door aan de energieleveranciers zodat er beter kan worden bijgehouden kan worden hoeveel energie er verbruikt en opgewekt wordt.

Bij het afsluiten van een dynamisch energiecontract is een slimme meter ook verplicht omdat de meterstanden regelmatig doorgegeven moeten worden. Vanaf 2025 is het voor alle Nederlandse huishoudens verplicht om een slimme meter in huis te hebben. In de meeste gevallen biedt een netbeheerder deze optie gratis aan.

Digitale meter

Voor- en nadelen slimme meter

Toch nog twijfel over deze ontwikkeling? We zetten de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rij:

Voordelen:

  • Nauwkeurig: Slimme meters registreren het energieverbruik met precisie, terwijl handmatige aflezingen soms onnauwkeurig kunnen zijn.
  • Geautomatiseerd: De meterstanden worden automatisch verzonden, zodat je dit niet meer zelf hoeft te doen.
  • Je verbruik volgen in de app: De meeste energieleveranciers bieden de mogelijkheid om je energieverbruik te volgen via een mobiele app.
  • Snellere hulp bij storing: Storingen worden sneller gedetecteerd en kunnen effectiever worden verholpen door je netbeheerder.

Nadelen:

  • Privacy: Doordat je data constant gedeeld wordt met je energieleverancier, kan het voor sommige mensen een gevoel van privacyschending geven.
  • Mogelijke kosten: Niet elke netbeheerder biedt deze meter gratis aan. Het is verstandig om dit altijd even te controleren.

Let op: het is mogelijk om de functie waarbij je slimme meter automatisch de standen doorgeeft, uit te zetten. Je zult dan wel zelf de meterstanden door moeten geven.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw installatie?
Kom in contact met vakmannen bij jou in de buurt!
arrow Ontvang gratis offertes
Zonnepanelen salderingsregeling met rekenmachine en papier met grafieken erbij

Afschaffen salderingsregeling 2027

Hoewel er eerder was besloten om vanaf 2023 de salderingsregeling voor zonnepanelen jaarlijks stap voor stap af te bouwen is dit plan afgewezen door de Eerste Kamer. Toch is er eerder dit jaar in het laatste hoofdlijnenakkoord duidelijk gemaakt dat het huidige kabinet van Minister Schoof van plan is om per 2027 de salderingsregeling volledig te stoppen.

In plaats van deze regeling krijg je dan een ‘redelijke vergoeding’ van je energieleverancier voor je teruggeleverde stroom. De Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt zal dan in de toekomst moeten beoordelen of deze vergoedingen voldoende zijn.

Nu is het nog zo dat je als kleinverbruiker de teruggeleverde stroom kan verrekenen met de verbruikte stroom. Vanwege de hoge terugleverkosten, de belasting van het elektriciteitsnet en de misgelopen btw van de overheid is het nu de bedoeling om deze regeling te stoppen.

Het stoppen van deze regeling heeft ook als doel om huishoudens met zonnepanelen te stimuleren om de zelf opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Denk hierbij aan het opladen van een elektrische auto tijdens de uren dat de zon schijnt, of het gebruiken van de wasmachine tijdens deze momenten. 

Dit nieuwe plan moet uiteraard nog wel worden goedgekeurd door zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer voordat het daadwerkelijk doorgevoerd kan worden.

Heeft de aanschaf van zonnepanelen in de toekomst nog zin als de regeling voor saldering stopt?

Zonnepanelen worden steeds efficiënter en goedkoper, waardoor het voor huishoudens zonder zonnepanelen nog steeds interessant is om een investering in zonnepanelen te doen. Hier een aantal interessante punten waarom het nog steeds verstandig is om zonnepanelen aan te schaffen:

  1. Stijgende energieprijzen: Met de stijgende energieprijzen en de verwachting dat deze in de toekomst nog meer zullen stijgen, kunnen zonnepanelen je helpen besparen op de toekomstige kosten.
  2. Duurzaamheid: Zonnepanelen zijn een duurzame investering en dragen bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot.
  3. Terugverdientijd: Ook zonder de salderingsregeling is het nog steeds mogelijk om na een aantal jaar de investering van je zonnepanelen terug te verdienen, afhankelijk van je investering.
  4. Energiebesparing: Door je eigen stroom op te wekken, bespaar je op je energiekosten.
  5. Subsidies en premies: Voor het aanschaffen van zonnepanelen kun je gebruik maken van een aantal financiële regelingen zoals: btw-korting, de Energiebespaarlening en de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

Aanschaf zonnepanelen

Zonnepanelen blijven een goede en duurzame investering voor je woning. Het maken van de juiste keuze kan lastig zijn en het is daarom verstandig om hiervoor hulp te in te schakelen van een erkend bedrijf. Vul nu geheel vrijblijvend ons formulier in om meer informatie te ontvangen over zonnepanelen en kom in contact met professionals op het gebied van zonnepanelen. Zo kun je de beste keuze maken voor jouw zonnepaneelinstallatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
3*. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?
4*. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?
5*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?
6. Wanneer wil je de zonnepanelen laten plaatsen?
7. Ben je ge�nteresseerd in een andere installatie?
8. Projectomschrijving
9. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: zonnepanelen