Inhoud
Wat is salderen?
Energieleveranciers zijn wettelijk verplicht om de elektriciteit die je levert te verrekenen met de elektriciteit die je jaarlijks afneemt. Dat heet salderen. Je betaalt alleen de verbruikskosten, energiebelasting en btw voor het nettoverbruik (gebruikte elektriciteit min teruggeleverde elektriciteit).
Je betaalt altijd een vast bedrag voor energietransport, ook als je nettoverbruik nul is. Je krijgt altijd een korting op de energiebelasting en het maakt niet uit of de zonne-energie teruggeleverd wordt of niet.
Dus, met zonnepanelen kopen kan je totale elektriciteitsrekening gemakkelijk negatief zijn. Als je gas niet kwijt bent, moet je er natuurlijk nog voor betalen. Je energierekening zal niet nul zijn.
Voordelen van salderen
Voordeel 1: financiële voordelen
Huishoudens kunnen de elektriciteit die ze opwekken via zonnepanelen direct verrekenen met hun eigen elektriciteitsverbruik, wat kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening.
De zomer kent veel warme maanden met veel zon, alle zonne-energie wat hiermee opgewerkt wordt kan op een ander moment (in de winter bijvoorbeeld) verbruikt worden.
Voordeel 2: kortere terugverdientijd
Het is algemeen bekend dat de aanschaf van zonnepanelen op lange termijn wordt terugverdiend.
De terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren en kan daarom per huishouden verschillen. Door de mogelijkheid om te salderen kan de terugverdientijd van zonnepanelen verder worden verkort.
Voordeel 3: milieuvriendelijk
De mogelijkheid om te kunnen salderen stimuleert mensen om over te stappen op zonnepanelen, aangezien het hen in staat stelt om hun eigen opgewekte energie te gebruiken en te verrekenen met hun energieverbruik, wat resulteert in financiële voordelen.
Salderingsregeling 2024, wat is er nieuw?
Op 13 februari 2024 is er een wijziging doorgevoerd betreffende de saldering van zonnepanelen. Hieronder bespreken we die veranderingen:
Geen afbouw van salderingsregeling in 2025
De salderingsregeling voor huishoudens die zonnepanelen bezitten, blijft voorlopig bestaan. Het wetsvoorstel van minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) voor een stapsgewijze afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025 heeft geen meerderheid gekregen in de Eerste Kamer.
Het betekent dat huishoudens ook in de toekomst kunnen blijven profiteren van de salderingsregeling.
Hoe lang heeft het nog zin om zonnepanelen te nemen?
Aangezien het wetsvoorstel voor een stapsgewijze afbouw door de Eerste Kamer van tafel is geveegd, blijft het zeker lonen om daken in de komende jaren te voorzien van zonnepanelen.
In de toekomst kunnen wel nog steeds nieuwe reglementen worden ingevoerd in de Tweede Kamer. Wat zou kunnen betekenen dat de huidige regeling opnieuw verandert.
Hoewel het er nu op lijkt dat zonnepanelen de komende jaren zullen blijven profiteren van de salderingsregeling, is dit geen garantie voor de nabije of verre toekomst.
Hoe kan je zelf salderen?
Wil je zelf salderen? Dan moet je je via energieleveren.nl melden bij jouw netbeheerder. Die controleert of de meter geschikt is om te salderen en vervangt ze indien nodig. Het is geheel gratis.
De netbeheerder regelt de verwerking van de afrekening met je energieleverancier. Ook als je al zonnepanelen hebt en extra koopt, dien je je opnieuw te registreren. Om te mogen salderen, moet de omvormer gecertificeerd zijn. Er is een lijst met gecertificeerde omvormers wanneer je je geregistreerd hebt op energieleveren.nl.
Plafond zonne-energie terugleveren en terugleververgoeding
De energieleverancier betaalt een terugleververgoeding. Er geldt wel een maximum: lever je meer stroom af dan je per jaar verbruikt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het ‘overschot’ dat je produceert. De teruglevertarieven verschillen per energiebedrijf en variëren momenteel van 3 tot 12 eurocent per kilowattuur.
Als je het netplan aanpast, valt het overtollige deel van de elektriciteit die je na 2024 opwekt niet meer in het netplan. Dit deel zal na 2024 geleidelijk toenemen. Uiteraard krijg je hiervoor een vergoeding. Dit wordt retourbetaling genoemd. Deze vergoeding ontvang je voor elke kWh die je teruggeeft, exclusief energiebelasting, duurzame energieopslag en btw.
Hoe eigen zonnestroom optimaal gebruiken?
Hieronder vind je een zevental tips die je kunnen helpen het meeste uit je opgewekte zonne-energie te halen, zodat salderen (haast) overbodig wordt.
Tip 1: Wasmachine en vaatwasser overdag aanzetten
Zet overdag de wasmachine en vaatwasser aan zodat ze werken op zonne-energie. De meeste wasmachines en vaatwassers kunnen worden geprogrammeerd.
Tip 2: Overdag wasdroger aanzetten
Je kunt de droger ook overdag aanzetten als je thuis bent. Doe dit best niet als er niemand thuis is. Er is namelijk steeds een risico op brand.
Tip 3: Elektrische auto opladen op piekmoment zonne-energie
Je kan jouw elektrische auto opladen wanneer de zonnepanelen veel stroom leveren.
Tip 4: Close-in boiler met tijdschakelaar
Je kan een timer gebruiken om een close-in boiler te programmeren om die in te schakelen wanneer de zon schijnt.
Tip 5: Laat airco overdag draaien
Meestal gebruik je de airco op zonnige dagen. Je zet dus best de airco aan als de zon nog steeds schijnt en je zonnepanelen elektriciteit opwekken.
Tip 6: Beurtelings toestellen aanzetten
Schakel de apparaten één voor één aan, anders verbruik je mogelijk meer stroom dan je produceert.
Tip 7: Slimme apparaten
Steeds meer slimme apparaten gaan aan als je elektriciteit opwekt. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor warmtepompen. Controleer bij de aankoop of je het apparaat intelligent kan gebruiken.
Meer weten over salderen zonnepanelen? Vraag advies en ontvang gratis offertes
Je vraagt best professioneel advies voor meer details over salderen en de meest recente regels voordat je zonnepanelen gaat kopen.
Vraag via onderstaand offerteformulier gratis naar vrijblijvende offertes om heel eenvoudig prijzen en diensten te kunnen vergelijken.