Inhoud
Rendement en opbrengst zonnepanelen: wat levert het op?
Wie zonnepanelen plaatst, doet dat met het doel om er voldoende rendement uit te halen. We tellen heel wat geld neer om er nadien de vruchten van te plukken. Stroom opwekken via zonne-energie is namelijk financieel voordelig. Maar hoe haal je het meest uit je investering en wat is de precieze opbrengst van zonnepanelen?
In dit artikel leest u meer over:
Welke factoren bepalen het rendement van uw zonnepanelen
Het is logisch dat zonnepanelen meer opbrengen in landen waar de zon dagelijks schijnt. In Nederland is dat jammer genoeg niet het geval. Dat wil gelukkig niet zeggen dat zonnepanelen niet renderen in ons land. Houd daarom rekening met de volgende tips voor een hoog rendement van uw zonnepanelen.
Ligging van uw zonnepanelen
Zorg ervoor dat uw zonnepanelen geïnstalleerd worden op een plek van het dak die de meeste zon vangt. Houd daarbij ook rekening met de hoek waarin de zonnepanelen geplaatst worden, ook als je ervoor kiest om de zonnepanelen op de carport te laten leggen. Om er zeker van te zijn dat de ligging perfect is, kan u vooraf verschillende leveranciers contacteren. Als zij elkaar niet tegenspreken, weet u dat u goed zit!
Soort silicum van de zonnecel
Net zoals er kleren zijn van katoen, polyester of zijde, kunnen ook zonnecellen uit verschillende materialen gemaakt worden. De meeste commerciële zonnepanelen die vandaag op de markt te vinden zijn, bevatten mono- of polykristallijn silicium. Die eerste stof levert het hoogste rendement op voor zonnepanelen.
Hoe bereken ik het rendement van mijn zonnepanelen
Maar hoe berekent u nu concreet het rendement van uw zonnepanelen? Hiervoor dient u allereerst uw jaarlijks verbruik en het kVA van de zonnepanelen in kaart te brengen. Deze is uiteraard afwisselend van gezin tot gezin. Om een optimaal rendement te garanderen dient volgende berekening gemaakt te worden:
1. In de ideale omstandigheden en oriëntatie komt 1 kWc overeen met een energieverbruik van zo’n 850 kWh/jaar.
2.Om te kunnen voorzien in je energieverbruik en een optimaal rendement te garanderen dien je je jaarlijks energieverbruik te delen door 850.
3. Wetend dat een gemiddeld gezin zo’n 3.500 kWh per jaar verbruikt maak je dus volgende berekening: 3500/850. Dit betekent dat je jaarlijks ongeveer 4 kWc dient te produceren.
Het aantal zonnepanelen en de beschikbare dakruimte bepaal je als volgt:
- 1 kWc komt overeen met de installlatie van 4 à 5 zonnepanelen (afhankelijk van de soorten zonnepanelen en andere bijhorende factoren).
- Over het algemeen geldt dat 1m² aan zonnepanelen zo’n 100 kWh verbruikt.
Dit betekent dat u 5 zonnepanelen moet installeren en een beschikbare dakruimte moet hebben van 5à 8 m² om in uw jaarlijks verbruik te kunnen voorzien. Probeer zoveel mogelijk schaduw op de zonnepanelen te voorkomen.
Opbrengst zonnepanelen: steun van de overheid
Hoewel zonnepanelen goedkoper geworden zijn, blijft het een investering. Zelfs na installatie hangen er nog kosten aan vast. Dat is echter geen reden om te twijfelen aan het rendement en de opbrengst van zonnepanelen, zeker niet bij de beste zonnepanelen merken. Uiteindelijk haalt u er meer uit dan u er ooit in heeft moeten investeren. De terugverdientijd voor een gemiddelde installatie wordt namelijk op 10 jaar geschat.
Aangezien zonnepanelen zo’n 25 tot 30 jaar zouden moeten meegaan, wil dat zeggen dat u meer dan 15 jaar kan genieten van pure winst op uw energieverbruik. Meer precies wil dat zeggen dat u 17 jaar na installatie al meer dan 3000 euro winst kan gemaakt hebben. Klinkt goed, niet?
In tegenstelling tot enkele jaren voordien worden er door de overheid geen subsidies meer uitgereikt voor het plaatsen van zonnepanelen. In plaats daarvan moeten eigenaars in spe het vandaag de dag doen met een speciale BTW-regeling. Is uw woning ouder dan 10 jaar, dan kan u genieten van 6% BTW bij renovatie in plaats van 21%.
Verder bespaart u uiteraard heel wat op uw volgende energiefacturen. Jaarlijks betekent dat dat u meer dan 700 euro kan redden.