Inhoud
De werking van een warmtepomp
Hoe werkt een warmtepomp precies? Een warmtepomp onttrekt gratis energie uit de natuur en zorgt voor een milieuvriendelijke verwarming. Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen, afhankelijk van welk type je dus hebt, wordt er energie gehaald uit de lucht, het grondwater of de grond zelf.
De lage warmte wordt door de warmtepomp naar een hogere temperatuur gebracht. De warmte die hierbij vrijkomt, wordt dan gebruikt voor de centrale verwarming of warm water. Dit hele proces is zeer voordelig en daarbovenop ook nog eens goed voor het milieu.
Wat is de ideale temperatuur?
De voorkeur gaat naar het verwarmen op een lage temperatuur. Een lage-temperatuur warmtepomp kan je combineren met een aantal andere verwarmingsapparaten: vloerverwarming, ventilator-luchtkoelers en convectoren.
Dat beperk je best tot een vertrektemperatuur niet hoger dan 35°C van het verwarmingswater.
Tip: een warmtepomp vereist een goed geïsoleerde woning
Een goede isolatie van je woning is essentieel voor de installatie van een warmtepomp. De kosten zullen echter oplopen als je geen goede isolatie hebt.
De warmtepomp zal hierdoor te hard moeten werken en het rendement is niet gunstig. Je verliest bij een slechte isolatie heel veel warmte waardoor je warmtepomp in levensduur sneller verminderd omdat deze zo hard moet werken.
Werkt een warmtepomp in de winter?
Ja, een warmtepomp werkt ook in de winter! De buitenlucht kan zelfs onder het vriespunt nog energie geven. Ook koude lucht staat in contact met een vloeistof vanuit de warmtepomp. Deze vloeistof heeft als eigenschap dat ze kookt op lage temperaturen. Het wordt ook wel koudemiddel genoemd. De vloeistof is sowieso altijd kouder dan de buitenlucht.
De warmtepomp blijft werken bij vriestemperaturen tot -20°C. Het hele proces kan nog worden uitgevoerd zolang het dus niet kouder is dan -20°C.
Wil je graag meer informatie over de werking van een warmtepomp in de winter of het heel jaar door toegepast op jouw situatie? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand formulier.
Verbruik lucht-lucht warmtepomp. Wat verbruikt de warmtepomp bij buitentemperatuur onder 0°C?
In een koudere omgeving verbruikt je warmtepomp meer energie waardoor je rendement wel lager licht. Hoe kouder de temperaturen, hoe meer energie uit de bodem er nodig is om de warmtepomp te laten werken.
De COP van een warmtepomp is het gebruik of rendement van zo’n warmtepomp. Deze COP is hoger bij warmere temperaturen en dus lager bij koude. Hoe kouder het dus is, hoe lager de COP of het gemiddelde rendement.
Tip: ijs op de verdamper kan je best actief ontdooien
Bij een lucht-water warmtepomp kan er ijs op de verdamper ontstaan in bepaalde omstandigheden. De reden hiervoor: in de verdamper wordt de warmte uit de lucht verwijderd. Hierdoor komt het onder het dauwpunt van de lucht en ontstaat er condens. Deze condens veranderd dan in ijs bij temperaturen van -5°C tot 7°C.
Je moet het regelmatig ontdooien zodat je warmtepomp efficiënt kan blijven werken!
Zo’n bevriezing staat onder continu interne controle en het proces van de ontdooiing kan gebeuren door omkering van de cyclus, wat automatisch kan. Het circuit met het koelmiddel wordt dan door middel van een omschakelventiel in de andere richting bediend.
Beste keuze bij koud weer
Welk type warmtepomp is nu de beste keuze bij het koude weer? Hieronder bespreken we de twee beste keuzes.
Verwarmen met een hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp wordt ook wel een lucht-water warmtepomp genoemd. Deze werkt met een gascondensatieketel. Het is een intelligent systeem geprogrammeerd op basis van de energieprijzen, de buitentemperatuur en de verwarmingscapaciteit.
Dit wordt allemaal op elk moment automatisch gereguleerd. Zo wordt de voordeligste warmtebron gekozen: gas of buitenlucht. Hierdoor bespaar je het maximale aan energie.
Er wordt dus energie uit de lucht gehaald of uit water bij zo’n hybride warmtepomp. In de winter kost de energie uit de lucht meer omdat het kouder is, maar het is nog altijd een efficiënte en goed werkende manier. Zo heb je dus het heel jaar lang een werkende warmtepomp!
De geothermische warmtepomp: constante bodemtemperatuur
Een geothermische warmtepomp, ook wel een grond-water warmtepomp genoemd, onttrekt warmte uit de bodem. Deze warmte-onttrekking uit de bodem gebeurd via ingegraven captatienetten (horizontaal) of boringen (verticaal).
De warmte wordt vervolgens gebruikt om het water te verwarmen vanuit de centrale verwarming.
Vul onderstaand offerteformulier in en krijg gratis en vrijblijvend advies van experten
Ontvang gratis vrijblijvende offertes over de werking van je warmtepomp in de winter aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren en extra tips te krijgen. Vind zo de beste optie voor jouw situatie.