Is vloerverwarming noodzakelijk bij een warmtepomp?

Een warmtepomp hoeft niet in alle gevallen verplicht met vloerverwarming gecombineerd te worden. De vuistregel voor een optimaal rendement en efficiënte werking van een warmtepomp is de volgende: hou de temperatuur van de bron zo hoog mogelijk en die van het afgiftesysteem zo laag mogelijk. 

De verwarming gebeurt daarom met lagere temperaturen. Een goede verspreiding van de warmte en een aangename omgevingstemperatuur kun je enkel creëren als je meer oppervlakte hebt. 

Om die reden is een vloer- of muurverwarming een ideale oplossing. Helaas is dit niet voor ieder huis haalbaar. Gelukkig kan een warmtepomp in bepaalde situaties ook zonder vloerverwarming werken. We leggen de opties hieronder uit!

Op zoek naar een specialist?
Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere warmtepomp specialisten.

1. Grote radiatoren of lagetemperatuurradiatoren  

Je kunt bijvoorbeeld investeren in grotere radiatoren of radiatoren die op lage temperatuur functioneren. Deze laatste soort radiator heeft een warmtewisselaar die uit ultra-geleidend koper en aluminium bestaat. Hierdoor geven ze hun warmte meteen af in de ruimte. 

2. Hybride warmtepomp 

Ook een hybride warmtepomp kan je huis verwarmen zonder vloerverwarming. Een hybride systeem gebruikt namelijk de cv-ketel als een back-up voor de erg koude dagen. 

Wat doet een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp zonder vloerverwarming schakelt op koude dagen de hulp van de cv-ketel wat vroeger in dan een warmtepomp met vloerverwarming. Omdat het vaak niet zo koud is, is enkel een warmtepomp nog steeds voordelig. Over het algemeen werkt een warmtepomp voor ongeveer 75 % van het stookseizoen goed op zichzelf. 

Voor de overige 25 % werkt de warmtepomp samen met de cv-ketel. Maar als je woning een goede isolatie heeft, ligt dit getal vaak nog lager (zelfs wanneer je geen vloerverwarming hebt). Met andere woorden: de isolatie van je huis bepaalt voor een groot deel in hoeverre vloerverwarming echt nodig is. 

Waarom adviseren installateurs een warmtepomp met vloerverwarming? 

Installateurs adviseren vloerverwarming omdat het een warmteafgiftesysteem is. De vloerverwarming verwarmt de woning met de ontvangen, lagere watertemperatuur van de warmtepomp. 

Radiatoren, ook een warmteafgiftesysteem, werken beter met een hogere watertemperatuur. De cv-ketel levert water met een hogere temperatuur aan. 

Om die reden benadrukken installateurs vaak dat vloerverwarming bij een warmtepomp noodzakelijk is: het is een lagetemperatuurafgiftesysteem. En een warmtepomp werkt op een lagere temperatuur dan een cv-ketel.

warmtepomp buitenunit

Kan je (bestaande) gewone radiatoren in combinatie met je warmtepomp gebruiken? Heeft het zin? 

De meeste mensen die hun woning met een warmtepomp willen verduurzamen, hebben geen vloerverwarming. In sommige situaties is vloerverwarming geen optie. Ze hebben echter wel traditionele radiatoren om met de warmtepomp te combineren. Omdat het aanleggen van een vloerverwarming een grote investering is, zeker in combinatie met de aankoop van een warmtepomp, kiezen de meeste mensen ervoor om hun bestaande radiatoren als verwarming in te zetten. 

Als je woning over goede isolatie beschikt, is er een grote kans dat je radiatoren voor voldoende verwarming kunnen zorgen. Dit verschilt echter per warmtepomp: een volledig elektrische warmtepomp vereist vloerverwarming, terwijl dit niet altijd het geval is bij een hybride warmtepomp. Grotere radiatoren zijn dan vaak al voldoende. 

Het is wel belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. Anders heeft de installatie van een warmtepomp geen zin. 

50 graden test 

Heb je zelf nog radiatoren thuis staan, maar weet je niet of ze goed genoeg zijn om je woning comfortabel te verwarmen? Met de 50 graden test kun je dit eenvoudig controleren. 

Het volgende stappenplan helpt je de 50 graden test correct uit te voeren: 

  1. Test op het juiste moment. Het is belangrijk dat je de 50 graden test doet wanneer het buiten tussen de 4 en 10 graden of kouder is. Alleen dan kun je achterhalen of je huis bij een lagere buitentemperatuur een comfortabele binnentemperatuur kan creëren. 
  2. Stel je cv-ketel correct in. Voor de test is het van belang om de temperatuur op 50 graden te zetten. Zorg ervoor dat je enkel de temperatuur van je verwarmingswater verlaagt, niet die van je tapwater. De temperatuur van je tapwater moet minimaal 60 graden zijn vanwege het risico op legionella. 
  3. Zet ‘s nachts de temperatuur niet lager dan 17 of 18 graden. Bij een laagtemperatuurverwarming duurt het langer voordat de woning warmer wordt. Om die reden zet je de thermostaat ‘s nachts beter niet lager dan 17 of 18 graden. Anders duurt het ‘s ochtends langer voordat je woning is opgewarmd. 
  4. Test voor een periode die lang genoeg is. Zorg ervoor dat je de 50 graden test minimaal 2 weken uitvoert. De buitentemperaturen moeten tussen de 4 en 10 graden liggen. Hoe langer je de test tijdens het stookseizoen uitvoert, hoe meer je de resultaten kunt vertrouwen. Gebruik tijdens de test geen andere soorten extra verwarming zoals een airco of open haard. Anders weet je niet welke temperatuur de radiatoren op zichzelf kunnen halen. 

Tip: Houd een boekje bij waarin je jouw ervaringen bijhoudt. Heb je het voldoende warm? Is het op sommige plaatsen in je huis kouder of warmer? Is er tocht? Hou het bij zodat je het later kunt oplossen. 

Tips om de radiatoren in je bestaande woning te verbeteren 

Heeft de 50 graden test geen goed resultaat opgeleverd? Dan kun je de bestaande radiatoren proberen te verbeteren. Onderstaande tips kunnen je daarbij helpen. 

1. Plaats boosters voor hoge temperatuur 

Boosters zijn ventilatoren die je onder je radiatoren plaatst. Ze blazen lucht langs de warme radiator in de kamer. Dit zorgt ervoor dat je woning sneller warm wordt. Bovendien bespaar je op stookkosten. 

De boosters verbruiken niet veel stroom omdat ze met een warmtesensor werken: ze schakelen zichzelf uit zodra de radiator is afgekoeld. Het enige nadeel is dat de boosters een licht geluid maken. Gelukkig kun je ze vaak op een lagere stand met minder lawaai instellen.  

Tip: Zijn je radiatoren aan vervanging toe en ben je geen fan van vloerverwarming? Dan kun je radiatoren kopen met ingebouwde boosters

2. Zorg voor radiatorfolie 

Een andere tip is om radiatorfolie aan de achterkant van je radiator aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat er minder warmte via de buitenmuur verloren gaat. Hierdoor moet je cv-ketel minder intensief werken. Radiatorfolie kun je gemakkelijk zelf plaatsen. 

3. Zorg ervoor dat je vensterbank de luchtstroming niet tegenhoudt 

Het is belangrijk dat de luchtstroming op geen enkele manier geblokkeerd wordt. Alleen dan werken de boosters optimaal. Zorg er daarom voor dat je vensterbank niet recht boven je radiator hangt. Is dit wel het geval? Kort de vensterbank dan in. 

4. Hang geen gordijnen voor de verwarming

De radiatoren moeten de warmte ook goed kunnen verspreiden. Zet en hang er dus niks voor. Hangen je gordijnen voor de verwarming? Probeer ze dan in de vensterbank te plaatsen of kies voor lamellen. Laatste zorgen bovendien voor extra isolatie. 

5. Plaats boosters in je convectorput 

Heb je thuis een convectorput staan? Zorg dan dat deze geïsoleerd is en plaats er ook boosters in. Dit is natuurlijk enkel mogelijk als je een stopcontact in de buurt hebt. De boosters hebben namelijk stroom nodig. 

Tip: Wordt je woning met deze tips nog niet warm genoeg? Dan kun je jouw verwarmingssysteem waterzijdig laten inregelen. Dit zorgt ervoor dat je cv-ketel correct is afgesteld en dat alle verwarmingselementen even snel warm worden. Zo behaal je een optimaal rendement en wordt het in iedere ruimte even warm. Een waterzijdig verwarmingssysteem laat je al snel 10 % op je gasverbruik besparen

deskundige installeert warmtepomp buitenunit

Een alternatief: warmtepomp op propaan

Kun je jouw radiatoren ondanks de verschillende tips niet voldoende verbeteren? Dan kun je ook kiezen voor een warmtepomp die geen vloerverwarming gebruikt: een warmtepomp met het vulmiddel propaan. Propaan is een natuurlijke stof die veel milieuvriendelijker is dan andere koelmiddelen zoals R32. 

Bovendien is propaan in staat om meer warmte uit de lucht te halen dan andere koelmiddelen. Zo krijg je meer warmte per kWh stroom die je warmtepomp verbruikt. Je kunt met een dit soort warmtepomp zelfs stoken op 60 tot 70 graden. Een laagtemperatuurverwarming (en vloerverwarming) is dus niet nodig. 

Een warmtepomp op propaan is ook een goede optie wanneer je huis minder geïsoleerd is. Of wanneer de combinatie van een cv-ketel van 50 graden samen met boosters niet genoeg warmte produceert. 

Ook wanneer je geen boosters wil, is een warmtepomp op propaan een ideale oplossing. 

Tip: Ben je niet geïnteresseerd in een warmtepomp met propaan als vulmiddel? Dan is het verstandig om je huis beter te laten isoleren of om je radiatoren te laten vervangen door lagetemperatuurradiatoren. Je kunt ook voor een ander soort warmtepomp kiezen zoals een hybride warmtepomp of een hoogtemperatuurwarmtepomp. Tot slot is het ook nog steeds mogelijk een vloerverwarming te laten installeren. 

De prijs voor een warmtepomp zonder vloerverwarming kennen? Vul het offerteformulier in en krijg meerdere prijsvoorstellen op maat 

Wil je een warmtepomp zonder vloerverwarming door erkende installateurs laten plaatsen? Of wil je advies op maat rond warmtepompen? 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten uit jouw regio. Zij sturen je vervolgens gratis en vrijblijvend offertes op maat op. Door offertes te vergelijken, kan je je beter informeren en de keuze maken die het beste bij jouw situatie past. Een deskundige zorgt ook voor correct uitgevoerde werken. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf je aanvraag
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: warmtepomp