Inhoud
Wat is een lucht-water warmtepomp?
Een lucht-water warmtepomp is een warmtepomp die het verwarmingswater en het sanitaire water in je woning opwarmt. Anders dan een warmteketel, werkt de lucht-water warmtepomp op elektriciteit in plaats van op gas of stookolie. De lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de lucht buiten en verwarmt het leidingwater.
Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?
Een lucht-water warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht buiten en geeft deze af aan het leidingwater. Omdat deze cyclus op lage temperatuur gebeurt, is een warmtepomp ideaal voor lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming.
Stap 1: warmte onttrekken aan de buitenlucht
Door de buitenunit van de warmtepomp stroomt koelvloeistof die bij lage temperatuur verdampt. De buitenlucht stroomt langs de leidingen met koelvloeistof en geeft warmte af. De koelvloeistof in de leidingen verdampt. De damp gaat naar een compressor.
Stap 2: temperatuur verhogen
In de elektrische compressor wordt de damp onder hoge druk geplaatst. Dat verhoogt de temperatuur van de damp. De damp stroomt langs de waterleiding en geeft haar warmte af door te condenseren.
Stap 3: warmte verspreiden
Nu het water warm is, verspreid het de warmte door de rest van het huis, bijvoorbeeld in de vloerverwarming of de centrale verwarming en het sanitaire water.
Stap 4: de cyclus begint opnieuw
De gecondenseerde koelvloeistof stroomt weer terug naar het beginpunt en de cyclus begint opnieuw.
Goed om te weten
1. Twee units
De meest voorkomende lucht-water warmtepomp is de split-unit warmtepomp, die bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit plaats je in de tuin, op een plaats waar die niet te veel geluidsoverlast veroorzaakt. In de buitenunit wordt warmte aan de lucht onttrokken. De warmte wordt dan naar de binnenunit getransporteerd. De binnenunit verwarmt het water in de cv-ketel.
2. Een goede luchtcirculatie is noodzakelijk
De buitenunit plaats je het best op een beschutte plaats buiten, of tegen de gevel. Een goede luchtcirculatie is noodzakelijk. De verdamper neemt warmte op uit de buitenlucht, de lucht die de unit weer uitblaast zal dus koeler zijn dan de buitenlucht. Met een goede luchtcirculatie voorkom je luchtkortsluiting. Dat gebeurt wanneer de koude lucht opnieuw in de luchtaanvoer gebruikt wordt.
Wat tijdens de wintermaanden?
Zelfs in de wintermaanden kan een lucht-water warmtepomp je woning verwarmen, al is het rendement wel lager. De koelvloeistof in de buitenunit verdampt al bij -15 graden Celsius. Mocht je je zorgen maken dat je in de kou zit tijdens de winter, kun je kiezen voor een hybride lucht-water warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt samen met de reguliere warmteketel. Het verwarmingssysteem schakelt automatisch over op de meest zuinige warmtebron.
Wat kost een lucht-water warmtepomp gemiddeld inclusief installeren?
De prijs van deze warmtepomp is relatief hoog. Voor een lucht-water warmtepomp betaal je ongeveer tussen de € 7.500 en € 12.500. Omdat het installeren van een warmtepomp een energiezuinige investering is, biedt de Nederlandse overheid wel subsidie aan. Met deze tegemoetkoming wordt deze duurzame investering toegankelijker voor meer huishoudens.
Hoeveel kost de lucht-water warmtepomp met subsidie?
Gemiddeld genomen kun je met subsidie tot wel 30% van de totale kosten van de warmtepomp besparen. Dat is een aanzienlijk bedrag. Hoe hoog de subsidie exact zal zijn kan per situatie verschillen.
Subsidies + aanvraagprocedure
Als je kiest voor een energiezuinige verwarmingsinstallatie, kun je bij de Nederlandse overheid een subsidie aanvragen. Voor de ISDE subsidie moet je voldoen aan enkele voorwaarden:
- De warmtepomp is nieuw en wordt door een professioneel bedrijf geïnstalleerd, je mag de installatie niet zelf uitvoeren.
- Je bent de eigenaar en woont zelf in de desbetreffende woning.
- Het type warmtepomp komt in aanmerking voor subsidie doordat het op de Meldcodelijst Warmtepompen staat.
- Je hebt de subsidie binnen 24 maanden na plaatsing aangevraagd.
- De warmtepomp heeft een energielabel van minstens A++.
Subsidie aanvragen
Je kunt de subsidie voor de aanschaf en installatie van een lucht-water warmtepomp eenvoudig aanvragen op de website van de RvO. Houd belangrijke documenten alvast bij de hand om het proces soepel te laten verlopen. Denk bijvoorbeeld aan facturen van de warmtepomp en documenten over de woning.
Rendement, prijzen en terugverdientijd
Het rendement van een lucht-water warmtepomp hangt af van de volgende factoren:
- Temperatuur binnen en buiten.
- Grootte van het huis.
- Type waterpomp.
- Isolering van het huis.
- Hoe je het huis verwarmt.
- Verbruik verwarming en sanitair warm water.
Die factoren bepalen ook de terugverdientijd van jouw warmtepomp. Hoe hoger het rendement, hoe meer je bespaart en hoe sneller je de warmtepomp dus hebt terugverdiend. De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp ligt tussen de zeven en vijftien jaar. Deze duur is afhankelijk van de prijs van de warmtepomp, het type warmtepomp en je verbruik.
Mogelijkheden bij een lucht-water warmtepomp
1. Lucht-water warmtepomp monoblock aanschaffen
Een lucht-water warmtepomp is ook beschikbaar als monoblock. De warmtepomp bestaat dan uit maar één binnenunit en geen buitenunit. De monoblock warmtepomp is door twee ventilatiegaten in de muur verbonden met de buitenlucht. Zo hoef je geen buitenunit te plaatsen.
2. Lucht-water warmtepomp + koeling
Een lucht-water warmtepomp kan ook fungeren als airconditioner in de zomer. Het systeem haalt dan koelte uit de lucht en helpt het de woning afkoelen.
3. Lucht-water warmtepomp + vloerverwarming
Warmtepompen zijn ideaal voor lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming.
Lucht-water warmtepomp plaatsen en installeren: voor- en nadelen
1. Voordelen
- Vlotte installatie: de installatie gebeurt doorgaans op één dag. Er komen geen graafwerken bij kijken, zoals bij een geothermische warmtepomp.
- Energiezuinig: de lucht-water warmtepomp is en heeft een lagere temperatuur nodig dan andere verwarmingsketels om dezelfde warmte te creëren.
- Milieuvriendelijk: een warmtepomp heeft geen fossiele brandstoffen nodig. Om over te gaan op 100% groene stroom, kun je de warmtepomp aansluiten op zonnepanelen.
- Gratis warmtebron: lucht is altijd aanwezig dus je betaalt enkel voor de elektriciteit die de warmtepomp verbruikt.
- Budgetvriendelijk: de investeringskosten voor een lucht-water warmtepomp zijn relatief laag.
- Geen vergunning nodig voor installatie van een lucht-water warmtepomp. Je kunt wel premies aanvragen voor de installatie ervan.
- Geschikt voor appartementen en kleine huizen: indien je over niet zo veel ruimte beschikt, kun je kiezen voor de split-unit uitvoering. Dan is het merendeel van de installatie terug te vinden in de buitenunit en verlies je binnen minder plaats.
- Zwembadverwarming: in de tussenseizoenen en de zomer is het rendement van de lucht-water warmtepomp het grootst. Je kunt de warmte energie die overblijft gebruiken om je zwembad te verwarmen. Het grote voordeel van een hoog rendement is dat je flink kunt besparen.
- Koeling in de zomer: indien het toestel zijn werking omkeert, kan het in de zomer jouw huis koelen in plaats van verwarmen.
2. Nadelen van dit systeem
- Het rendement van de warmtepomp is afhankelijk van de buitentemperatuur, dat is misschien wel het grootste nadeel van de lucht-water warmtepomp.
- Voor de installatie van een warmtepomp is het essentieel dat je woning goed geïsoleerd is. Zorg dus eerst dat je isolatie goed in orde is, voordat je een warmtepomp installeert.
Meer weten over lucht-water warmtepomp? Ontvang gratis advies en offertes
Zoek je hulp bij het vinden van de juiste warmtepomp, of overleg je graag eens met experts? Vraag dan hieronder gratis en vrijblijvend offertes op. Zo kun je verschillende offertes vergelijken en kies je samen met vakmannen de beste warmtepomp voor jouw woonsituatie.