Inhoud
Welke leidingen gebruiken of voorzien voor een warmtepomp? Hoeveel leidingen heb je nodig?
Welke leidingen kun je gebruiken voor een water-water warmtepomp? Voor de aansluiting van de bron naar de water-water warmtepomp heb je bij voorkeur leidingen uit kunststof of dampdicht geïsoleerd koper nodig.
Een stalen of dunwandige cv-leiding gaat namelijk na enkele jaren kapot. Daarbovenop zal het condenswater de stalen leidingen aantasten. Je krijgt het ook niet goed genoeg geïsoleerd om er geen condens te laten doorkomen. Het staal zal dan roesten door de condensatie.
Een stalen leiding kan wel gebruikt worden na de koelwisselaar. Het koelwater wordt door de pompen boven de condensatiegrens gehouden hier.
Enkele tips voor het plaatsen of aanleggen van leidingen bij een warmtepomp of vloerverwarming
Een warmtepompinstallatie is niet per se moeilijker dan een cv-ketel installatie. Er zijn echter wel een aantal zaken die je anders moet aanpakken. We geven je hier een aantal tips mee voor het plaatsen of aanleggen van een aantal van de belangrijkste onderdelen van de warmtepomp, de leidingen:
- Voorzie de leidingen van isolatie.
- Plaats leidingfilters.
- Let op de leiding diameters of dikte van de geïsoleerde leidingen.
We bespreken ze hieronder in meer detail.
1. Voorzie de leidingen van buisisolatie bij een geothermische, water-water, lucht-lucht of hybride warmtepomp
Leidingen moeten geïsoleerd worden met materialen die geen schade aan de installatie kunnen veroorzaken. Je moet rekening houden met de mogelijkheid van spanningscorrosie, hierdoor wordt er vaak geadviseerd om alles te isoleren behalve de knelkoppelingen.
Heeft verwarmingsbuizen van de warmtepomp isoleren zin?
Isolatie voorkomt het verlies van warmte. Bij koudere water installaties kun je het beste alles isoleren om condens tegen te gaan. Is dit het geval bij jou? Dan dien je rekening te houden met de volgende dingen. Spanningscorrosie is een vorm van corrosie die tot scheurvorming in het metaal kan leiden als gevolg van de interactie van het metaal met het milieu met daarbovenop nog mechanische belasting. Messing is zeer gevoelig voor spanningscorrosie als het in contact komt met ammonium aan het metaaloppervlak.
De spanningscorrosie treedt op bij het bij elkaar komen van de volgende punten. Deze situatie moet je dus zien te vermijden.
- Trekspanning in het materiaal: een koudere water deformatie kan optreden wat leidt tot spanningen op het materiaal, trekspanningen. Deze kunnen zodanig hoog zijn dat het kan leiden tot spanningscorrosie.
- Vocht: voldoende luchtvochtigheid plus een temperatuurverschil tussen het metaaloppervlak en de omgeving kan leiden tot condensvorming. Bij lucht/water warmtepompen ontstaan deze situatie vaak aan de zijde van het koudere water op de koper leidingen. Het dunne laagje condens is voldoende voor het optreden van spanningscorrosie op het metaal.
- Aanwezigheid van ammoniak of ammonia: ammoniak komt voor in warmtepompinstallaties als gevolg van contact met schoonmaakmiddelen of emissie vanuit het kunststof isolatiemateriaal dat ammoniak bevat. Bij condens kan deze lage emissie leiden tot een voldoende hoge concentratie aan ammonium op het metaaloppervlak, zo treedt er spanningscorrosie op.
2. Plaats leidingfilters
Je kunt het beste filters plaatsen bij zowel de bron als in het afgiftesysteem. Houd hierbij rekening met de richting van de waterstroom, het water moet gefilterd worden voor het de lucht/water warmtepompen in gaat. Zo voorkom je dat de verdamper of condensor van de lucht-water warmtepompen verstopt kan geraken.
Indien je de filters tussen afsluiters plaatst, kun je eenvoudig de filter elk jaar reinigen. Je zet daarbij de pompen uit, doe de afsluiters dicht en haal de filter uit elkaar. Spoel deze daarna af met proper water en voilà, je filter is gereinigd. Indien je toch te maken hebt met ernstige vervuiling, moet je op zoek gaan naar de aanleiding. Het zou namelijk kunnen dat een lekkage voor ernstige vervuiling van je filter zorgt.
Na het reinigen van je filters mag je zeker niet vergeten je afsluiters weer open te zetten, voor je de pompen weer start.
3. Let op de diameter of dikte van de geïsoleerde leidingen
De leiding diameters worden bepaald door een aantal factoren:
- De keuze van je pomp: de opvoerhoogte moet de leidings- en toestelweerstand kunnen overbruggen.
- De snelheid.
- De hoeveelheid.
- Het type vloeistof wat door de leiding gaat.
- De wandruwheid van de leiding, het materiaal, de weerstand.
- Het toegestane afstand van de leidingen.
Afhankelijk van het type vloeistof dat door de leidingen moet, stroperig of vrij los, en met welke snelheid deze vloeistof door de leidingen gaat, ondervindt de vloeistof meer of minder weerstand in een bepaalde leiding, bocht, t-stuk en toestel.
Wil je meer tips en tricks leren over de installatie, het plaatsen van leidingen en de belangrijke aandachtspunten hierbij, bijvoorbeeld de leiding diameters? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via onderstaand offerteformulier.
Hoe lang zijn de leidingen voor de installatie van een warmtepomp?
Wat is de ideale afstand tussen de binnen- en buitenunit van een warmtepomp? Dus hoe lang moeten de leidingen zijn die de binnen- en buitenunit met elkaar verbinden?
Het antwoord is simpel, de afstand tussen de binnen- en buitenunit is het beste zo kort mogelijk. De leidingen die de 2 units verbinden moeten gezien worden als warmwaterleidingen. Hoe langer deze leidingen zijn, hoe meer verlies op het circuit komt te zitten. Hoe meer verlies, hoe minder rendement je hebt. Je kunt je leidingen wel van isolatie voorzien, waardoor je de afstanden groter kan maken. Er zijn verschillende soorten buisisolatie mogelijk.
Tot maximaal 100 meter naar de buitenunit
Een maximale afstand wordt er niet opgeplakt, maar de langste leidingen die we bij een aantal merken vinden gaan tot 100 meter.
De hoogte speelt ook een belangrijke factor, je houdt hier rekening mee bij het installeren van leidingen, zeker als er sprake is van een warmtepomp buffervat. De afstand van een kelder naar een plat dak kan toch al oplopen. De afstanden hierbij variëren ook van merk tot merk, van 3 tot 15 meter.
Leidingen warmtepomp laten installeren? Kom in contact met meerdere specialisten
Ontvang gratis vrijblijvende offertes over het plaatsen van leidingen voor een warmtepomp aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.