Verschillende warmtepompen vragen verschillende installaties

Het type warmtepomp dat je kiest, heeft een grote invloed op de plaatsing ervan. Elke warmtepomp heeft namelijk een aantal verschillende onderdelen die moeten geplaatst worden. Gemeenschappelijk aan alle warmtepompen is dat er natuurlijk een binnenunit moet geplaatst worden.

Er wordt een opsplitsing gemaakt tussen verschillende types warmtepompen aan de hand van de onderdelen die moeten geplaatst worden:

  • Lucht/lucht warmtepompen en lucht/water warmtepompen: deze warmtepompen hebben een binnenunit en buitenunit.
  • Geothermische warmtepompen bijvoorbeeld de bodem/water warmtepompen of water/water warmtepompen: deze warmtepompen halen hun energie de aardbodem.

Alle warmtepompen kunnen bij zowel particuliere als professionele gebouwen geplaatst worden. Ze kunnen geplaatst worden in een nieuwbouw, maar ook in bestaande woningen, ziekenhuizen, kantoorruimtes en winkelruimtes.  In deze gebouwen zorgt een warmtepomp dan voor het leveren van warm water, warme lucht en verwarming.

ventilatie - warmtepomp

Waar kun je een hybride warmtepomp plaatsen?

De plaats waar je je warmtepomp laat installeren hangt af welke soort warmtepomp je wil. Een warmtepomp bestaat vaak uit een buiten- en binnenunit. Je ziet dat in wijken de warmtepomp buitenunit vaak naast het huis wordt geplaatst en in steden meestal op het dak.  

Het is niet in de wet vastgelegd waar je precies je warmtepomp moet plaatsen. We geven je hieronder een aantal mogelijkheden, waar je een warmtepomp eventueel kan plaatsen.

1. Garage

De binnenunit van een warmtepomp kan in de garage geplaatst worden. Op zolder of in de kelder zijn 2 andere goede opties.

Het is belangrijk dat er in de ruimte waar je je warmtepomp installeert voldoende leidingwerk aanwezig is. Daarbovenop is het best een goed geïsoleerde ruimte en moet de warmtepomp makkelijk toegankelijk zijn voor onderhoud.

2. Dak 

Zoals hierboven al eventjes vermeld, wordt in een stad de buitenunit van de warmtepomp vaak op het dak geplaatst. De cv-ketel van de warmtepomp staat op zolder waardoor ze dus makkelijk in verbinding staan.

Het is bovendien een mooiere oplossing aangezien je anders ergens in jouw tuin een buitenunit van je warmtepomp moet hebben staan. Je hebt hierbij bovendien ook minder last van het geluid dat geproduceerd wordt door de warmtepomp.

3. Oud huis

In een ouder huis duurzamer wonen? Een warmtepomp is niet altijd een goede eerste stap, maar het is wel een optie. Een oude woning heeft echter niet dezelfde voordelen als een nieuwbouwwoning. In een oude woning kan je best eerst isoleren, om daarna de stap te zetten naar een warmtepomp.

4. Nieuwbouw

Bij nieuwbouw woningen wordt de buitenunit vaak geplaatst op een plek met veel aansluitingen. Hierdoor spaar je enorme kosten uit, omdat er zo minder leidingwerk moet gebeuren.

De buitenunit wordt bij nieuwbouw vaker aan de zij- of achterkant van de woning geplaatst. Het uitzicht langs de voorkant blijft dan mooier en het geluid van de warmtepomp blijft ook achteraan. Er zijn ook warmtepompen zonder buitenunit verkrijgbaar.

De warmtepomp op het dak plaatsen is een andere goede optie bij een nieuwbouw. Je kunt er ook voor kiezen om de warmtepomp zelf te plaatsen.

Wil je graag de perfecte plek weten in jouw huis voor de plaatsing van een warmtepomp? Neem dan contact op met specialisten in jouw buurt via onderstaand offerteformulier.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes aan!

Aandachtspunten bij de plaatsing van een lucht-lucht warmtepomp buitenunit [Checklist]

Bij de plaatsing van een buitenunit moet je met een aantal zaken rekening houden op voorhand. Onderstaande checklist kan je helpen een overzicht te bewaren over al deze zaken.

1. Bereikbaarheid en toegankelijkheid van de opstelplaats

De opstelplaats moet goed bereikbaar zijn. Dit is belangrijk voor zowel de plaatsing, als voor het onderhoud.

Een vakman of leverancier moet een gemiddeld 100 kilogram wegend apparaat op je dak of in je tuin krijgen. Indien jij een plek kiest die slecht bereikbaar is en niet toegankelijk, zal dit helaas niet mogelijk zijn.

2. Geluidshinder  

Het geluid van de buitenunit kan soms voor geluidsoverlast zorgen in je woning. Vooral als je in een woonwijk leeft, kan dit een probleem zijn.

Voornamelijk op platte daken of indien je de buitenunit tegen je huis plaatst, kan het geluid doordringen tot binnen. Je kan dus als alternatief je buitenunit in de tuin plaatsen, in zoveel mogelijk vrije ruimte.

Je hebt ook de optie om te kiezen voor een warmtepomp met nachtinstelling. Hierbij draait de pomp dan ’s nachts niet op volle toeren waardoor de geluidshinder beperkt wordt.

3. Zorg voor genoeg ruimte rondom de opstelplaats

De montageplaats mag de werking van de warmtepomp niet belemmeren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je de ondergrond extra moet verstevigen om een goede werking en plaatsing mogelijk te maken.

Voldoende luchtdoorstroom is ook belangrijk voor een goed rendement van je warmtepomp. Voldoende ruimte rondom de opstelplaats is dus belangrijk. De ventilator zal anders namelijk zijn eigen lucht draaien, waardoor het rendement een heel stuk daalt. Er kan zelfs bijkomende geluidsoverlast plaatsvinden indien je geen rekening houdt met de afstandsvoorschriften van de leverancier.

4. Afvoer van het condenswater

Het huis wordt verwarmd door warmte uit de buitenlucht die de warmtepomp onttrekt. Wanneer deze warmte afkoelt, condenseert het water. Deze condens moet natuurlijk goed afgevoerd worden.

Zeker wanneer condens in de winter niet goed wordt afgevoerd kan het voor problemen zorgen. Wateroverlast en gladheid zijn 2 voorbeelden van zo’n problemen.

Je kan het condenswater eenvoudig laten weglopen door een grindbed aan te leggen. Het condenswater zal hierbij in de grond lopen. Indien je buitenunit echter op je dak staat, kan je ook via de normale waterafvoer de condens afvoeren.

monoblock warmtepomp

5. Afstand tussen buiten- en binnenunit

Een beperkte afstand tussen buiten- en binnenunit zal zorgen voor een groter rendement. Hoe korter de afstand tussen de 2 apparaten, hoe minder warmte verloren wordt in het buizensysteem.

Toch een grote afstand overbruggen? Hierbij overweeg je best om de buizen extra te isoleren. Dit zal het prijskaartje verhogen, maar zo beperk je wel je warmteverlies en verhoog je het rendement.

20 meter is de maximaal aanbevolen afstand tussen de 2 units, maar sommige bedrijven kunnen gaan tot afstanden van 100 meter voor grotere installaties.

Er kunnen ook multigroepen gemaakt worden. Dit gebeurt wanneer er meerdere binnenunits zijn aangesloten op één buitenunit.

6. Hoogte van de buitenunit

De hoogte van de buitenunit speelt een belangrijke rol. De afstand van de kelder naar een plat dak loopt snel op. De hoogte kan variëren tussen 3 en 15 meter, afhankelijk van de leverancier of fabrikant.

Een zwaardere pomp is noodzakelijk om grotere hoogteverschillen te overbruggen. Deze grote hoogteverschillen brengen helaas wel een beperking in rendement met zich mee.

Benieuwd waar je de warmtepomp kunt plaatsen?
Neem contact op met warmtepompspecialisten uit de regio!
arrow Ontvang offertes

7. Woonsituatie

Afhankelijk van je woonsituatie is de plaatsing van een buitenunit op het dak of naast je huis een beter idee. Indien je in een woonwijk woont, kun je beter de buitenunit op je dak plaatsen om zo geluidsoverlast te voorkomen.

Woon je in een vrijstaand huis met veel vrije ruimte om je woning heen? Dan kun je de buitenunit ook in de tuin plaatsen. Zo staat de warmtepomp voldoende weg van het huis om geluidsoverlast te vermijden.

8. Controleer of een vergunning vereist is

Indien je buitenunit wordt bevestigd aan de voorzijde van je huis verandert het aangezicht van de straat. In bepaalde gemeenten heb je hiervoor een vergunning nodig.

Check zeker bij de gemeente wat in jouw situatie de regels zijn.

9. Esthetische voorkeur

Bij het advies van een leverancier of vakman is het natuurlijk belangrijk dat ook jouw esthetische voorkeur wordt meegenomen. Een buitenunit wordt zelden mooi gevonden, waardoor er dus best rekening gehouden wordt met de locatie hiervan.

Een omkasting voor de buitenunit is een eenvoudige oplossing hiervoor. Deze zal het geluid dempen en zorgen voor een mooier uitzicht. Er zit echter wel een addertje onder het gras: de omkasting kan even hoog en diep zijn als de buitenunit, maar moet minimaal 3 keer zo diep zijn.

Warmtepomp laten installeren of aansluiten? Verstuur je aanvraag en krijg advies op maat van warmtepomp specialisten uit jouw regio

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over waar je een warmtepomp kan installeren aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren en extra tips te krijgen. Vind zo de beste optie voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf je aanvraag
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ook interessant:

Welke locaties zijn niet geschikt voor de installatie van een warmtepomp?

+
Er moet voldoende ruimte rondom de warmtepomp blijven om een goede luchtstroom te bevorderen. Ook is het beter om de warmtepomp niet op een plek te plaatsen waar jij of je buren er geluidshinder van ondervinden.

Kun je een warmtepomp op zolder plaatsen?

+
De binnenunit van een warmtepomp kan absoluut op zolder geplaatst worden. Vaak wordt de warmtepomp dichtbij of op de plaats van de huidige cv-ketel geplaatst. Daar moet dan wel voldoende ruimte voor zijn.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: warmtepomp