Inhoud
Monoblock of split-unit warmtepomp?
Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt en twee veelvoorkomende types zijn de monoblock en split unit warmtepomp.
Beide hebben unieke eigenschappen en voordelen. Door het begrijpen van de werking en de kenmerken van zowel de monoblock warmtepomp als de split warmtepomp, kun je een weloverwogen beslissing maken over welk systeem het meest geschikt is voor jouw situatie.
Wat is een monoblock warmtepomp?
Een monoblock warmtepomp is een type warmtepomp dat zowel voor verwarming als koeling van een woning wordt gebruikt. Het verschil tussen een monoblock warmtepomp en een split warmtepomp ligt in de locatie van de koeltechnische componenten.
Beter rendement
Bij een monoblock warmtepomp zijn alle koeltechnische onderdelen, waaronder de compressor, condensor, verdamper en expansieventiel, geïntegreerd in één enkele buitenunit. Deze buitenunit wordt meestal op een plek buiten het gebouw geplaatst en er lopen leidingen met warm water van buiten naar binnen. Het systeem heeft een beter rendement dan een split-unit.
In de zomer kan het proces worden omgekeerd om het gebouw te koelen. De volledige werking van het koelcircuit bevindt zich in de buitenunit, waardoor het systeem eenvoudig te installeren is en weinig ruimte binnen de woning in beslag neemt.
Waarom zou je voor monoblock kiezen?
Een monoblock warmtepomp is efficiënter dan een split-unit. Dat komt doordat er in de enkele, grote behuizing meer ruimte is voor een grotere ventilator en het verdampoppervlak van de monoblock groter is.
Daar staat dan wel weer tegenover dat de monoblock duurder is dan een split-unit warmtepomp.
Wat is een split warmtepomp?
Bij een split warmtepomp is de waterwarmtewisselaar niet geïntegreerd in de buitenunit, maar bevindt deze zich in de binnenunit. De werking van een split warmtepomp omvat het onttrekken van energie uit de buitenlucht, waardoor de koelvloeistof wordt opgewarmd.
Vervolgens wordt deze opgewarmde koelvloeistof via koeltechnische leidingen naar de binnenunit gestuurd, waar het de woning en eventueel het sanitair water verwarmt.
Bovendien is de buitenunit van een split warmtepomp doorgaans iets kleiner dan die van een monoblock, waardoor het iets minder ruimte buiten in beslag neemt.
Bij een split warmtepomp bevindt het koelcircuit zich zowel in de binnen- als buitenunit, en wordt de koelvloeistof via koeltechnische leidingen tussen deze twee units doorgevoerd. Dit vereist een installateur met specifieke technische kennis en certificering. Je kunt dus het beste contact opnemen met een specialist.
Wat zijn de nadelen van een split-unit?
Een split-unit werkt over het algemeen net wat minder efficiënt dan een monoblock warmtepomp. Het voordeel van de split-warmtepomp is dat het systeem daardoor wel wat goedkoper is.
Wat is beter, een warmtepomp of een split-systeem? [Vergelijk]
Om te bepalen welke toestellen het meest geschikt zijn voor jouw situatie, is het essentieel om de monoblock en split warmtepompen te vergelijken op verschillende vlakken.
Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste factoren om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen.
1. Verschil in prijs
Een belangrijk prijsverschil tussen de twee systemen komt voort uit het gebruik van bepaalde onderdelen. Een split-uitvoering van de lucht-water warmtepomp is vaak goedkoper omdat sommige onderdelen in de buitenunit ook gebruikt worden in airco-onderdelen, die in grotere aantallen worden geproduceerd. Monoblock-systemen hebben een zeer technische ontwerp, wat een weerslag heeft op de prijs. Het installatieproces van een monoblock-systeem kan echter wel weer iets goedkoper zijn.
2. Prestaties
Op het gebied van prestaties zijn er aanzienlijke verschillen. Een monoblock warmtepomp heeft een groter verdamperoppervlak, wat resulteert in een hoger COP (rendement) en een groter temperatuurbereik. Dit maakt het bijvoorbeeld beter geschikt voor bestaande woningen waar een hogere aanvoertemperatuur nodig is.
Daarentegen is een split warmtepomp goed toepasbaar in nieuwere woningen. Daarnaast draait een monoblock-systeem iets stiller door de grotere ventilator en het lagere toerental. De keuze tussen beide typen hangt vaak af van de mogelijkheden in de woning en het beschikbare budget.
3. Benodigde ruimte en afmetingen
Als er beperkte ruimte beschikbaar is, wordt eerder een split-systeem geadviseerd. Dit systeem kan bijvoorbeeld aan een gevel worden opgehangen vanwege zijn compacte formaat, wat ideaal is voor woningen met een kleine tuin of een plat dak. Specifieke wensen met betrekking tot de afmetingen worden besproken om de juiste keuze te maken.
4. Installatie buitenunit en eventuele binnenunit
Het installeren van een split warmtepomp systeem vereist specifieke certificaten, niet iedereen mag deze warmtepomp installeren. Een monoblock warmtepomp daarentegen kan door iedere ervaren warmtepomp-installateur geplaatst worden.
Wel is het belangrijk te weten dat een monoblock systeem gevoeliger is voor vorst, dus het vereist een betere isolatie. Desalniettemin is het installatieproces van een monoblock-systeem over het algemeen eenvoudiger en er zijn meer installateurs beschikbaar voor deze optie.
5. Koudemiddel en kennis
Bij een splitsysteem is de leiding tussen het buiten- en binnendeel gevuld met koudemiddel, terwijl bij een monoblock de leidingen gevuld zijn met water, omdat de condensor zich in het buitendeel bevindt. Dit verschil heeft enkele consequenties. De leidingen van een monoblock zijn namelijk gevoeliger voor vorst, wat betekent dat ze goed geïsoleerd en/of onder de grond moeten worden geplaatst.
Voor de installatie van een splitsysteem, waarbij er met koudemiddel wordt gewerkt, is een F-gassen certificering vereist voor de installateur. Installateurs zonder deze diploma’s mogen echter wel een monoblock warmtepomp aansluiten. Dit maakt de monoblock warmtepomp installatie toegankelijker en biedt meer installatie-opties voor huiseigenaren.
Het is echter wel van groot belang om bij een monoblock-installatie de juiste maatregelen te treffen om de vorstgevoeligheid van de leidingen te ondervangen en een efficiënte werking te garanderen.
Monoblock of split warmtepomp laten installeren? Vul het offerteformulier in en krijg offertes op maat van meerdere specialisten uit jouw regio
Ben je aan het overwegen om een warmtepomp te laten installeren, maar twijfel je nog tussen een monoblock of split warmtepomp? Geen zorgen, je kunt nu eenvoudig offertes op maat ontvangen van verschillende specialisten uit jouw regio door het offerteformulier in te vullen.
Dit biedt je de mogelijkheid om vrijblijvend prijzen te vergelijken, informatie te vergaren en een goede keuze te maken die past bij jouw specifieke situatie.
Door meerdere offertes aan te vragen, krijg je niet alleen inzicht in de prijzen, maar ook in de verschillende mogelijkheden die beide systemen bieden. Het aanvragen van offertes is geheel gratis en vrijblijvend, wat betekent dat je geen verplichting hebt om voor een bepaalde specialist te kiezen. Je kunt rustig alle opties overwegen en het beste aanbod selecteren dat aansluit op jouw behoeften.