Prijs geothermische warmtepomp
De prijs van een geothermische warmtepomp is hoger dan die van een andere warmtepomp. Voor verticale captatie loopt die prijs al snel op tot een goede €30.000.
Dan moet er namelijk een diepe put geboord worden, en deze boring kost wel geld. Bij horizontale captatie kost zo’n warmtepomp al snel € 15.000.
Regelmatig wordt er bij nieuwbouwprojecten voor gekozen om een geothermische warmtepomp te laten plaatsen. Sinds 2023 zijn warmtepompen in nieuwbouwwoningen verplicht.
Werking geothermische warmtepomp
Een geothermische pomp haalt warmte uit de grond en verwarmt daarmee het gebouw. De pomp zelf kan de warmte comprimeren. De temperatuur in de grond kan dus lager zijn dan de gewenste binnentemperatuur. Wist je dat je met een warmtepomp ook kunt koelen?
Een warmtepomp drukt eigenlijk alle warmte samen en warmt daarmee de ruimte op. Een geothermische warmtepomp doet dat door de warmte uit de aarde te trekken. Dit kan zowel door verticale captatie als door horizontale captatie:
- Verticale captatie: bij verticale captatie wordt er een hele diepe put gegraven en wordt de warmte diep uit de grond gehaald. Hiervoor heb je minder oppervlak nodig. De plaatsing van een geothermische pomp met verticale captatie is wel iets moeilijker. Het boren van de put waar de installatie in moet komen moet met grote apparatuur gebeuren. De plaats waar de put voor de verticale warmtepomp moet komen moet dus bereikbaar zijn met een vrachtwagen.
- Horizontale captatie: bij horizontale captatie wordt de warmte uit heel het oppervlak van het terrein gehaald.
Het geothermische systeem wordt vaak gebruikt als een zwembad met een warmtepomp wordt verwarmd. Schakel een installateur in om de warmtepomp van het zwembad aan te sluiten.
Vakman inhuren? Raadpleeg specialisten in je buurt
Wil je graag advies en prijsinformatie over geothermische warmtepomp, dan kun je via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend offertes opvragen. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.