Wat zijn (ventilo-) convectoren? 

Convectoren zijn warmteafgiftesystemen die voornamelijk verwarmen via convectiewarmte en niet via stralingswarmte. Een verwarmingselement in de convector verwarmt de koude lucht beneden in de kamer. Daarna stijgt deze verwarmde lucht waardoor er luchtverplaatsing ontstaat. Dit natuurlijke proces noemt convectie

De verwarmde lucht bovenaan de kamer koelt vervolgens af en gaat weer naar beneden. De cyclus kan zo opnieuw beginnen. 

Een ventilo-convector is een soort convector. Die convectoren werken op een lagere temperatuur dan de gewone. Dit maakt ze een stuk energie-efficiënter, maar het zorgt er ook voor dat de temperatuur niet hoog genoeg is voor een natuurlijke convectie. 

Daarom hebben ventilo-convectoren een ingebouwde ventilator die lucht kan verplaatsen en een warmtestroming kan creëren. Dit slimme systeem zit in een binnenunit en kan bijvoorbeeld verbonden worden met de buitenunit van een lucht-lucht warmtepomp

De buitenunit van de lucht-lucht warmtepomp onttrekt de warmte-energie aan de buitenlucht. Deze warmte zal vervolgens via leidingen naar binnen gebracht worden. De ventilatorconvector verspreidt deze warmte tot slot via de ingebouwde ventilator. 

Ventilo-convectoren zijn klein van formaat, maar hebben een goede en efficiënte werking. Ze zijn niet alleen compact, maar ook discreet: je kunt ze gemakkelijk kwijt onderaan tegen een muur, hoger aan het plafond of zelfs in een verlaagd plafond. Ventilo-convectoren kunnen samen met een omkeerbare warmtepomp je huis zowel verwarmen als koelen

Er bestaan twee soorten ventilo-convectoren

  • 4-pijpsysteem: bestaat uit aparte leidingen voor warm en koud water. Dit zorgt ervoor dat je tegelijkertijd de ene kamer kunt verwarmen en de andere kunt koelen. Dit systeem komt vooral voor in grote gebouwen zoals industriële complexen, hotels en ziekenhuizen. 
  • 2-pijpsysteem: bestaat uit een paar leidingen voor koud of warm water. Dit betekent dat je niet tegelijkertijd kunt verwarmen en koelen. Dit systeem komt daarom vooral in kleinere installaties voor zoals particuliere woningen of klimaten waar enkel koeling of verwarming van pas komt. 

Over het algemeen zijn convectoren en ventilo-convectoren een vervanging of aanvulling van radiatoren of vloerverwarming. Ze worden dan aangesloten op een verwarmingsketel, warmtepomp of andere warmtebron. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

Wat is zuiniger, verwarming met convector of radiator? De verschillen

Het werkingsprincipe van een ventilo-convector is anders dan die van een radiator. Een radiator werkt met warm water dat een temperatuur van 65 tot 70 graden heeft. Die warmte wordt vervolgens via straling (horizontale golven) verspreid. Een radiator is trager in verwarmen en koelen dan een ventilo-convector. Daarom is het moeilijker om de temperatuur zelf te regelen. 

Een ventilo-convector werkt met een lage starttemperatuur van ongeveer 35 graden. De verspreiding van de warmte gebeurt niet via straling, maar door de beweging van de propellers van de ventilator. Een ventilo-convector werkt dus met convectiewarmte

Convectiewarmte doet ruimtes gelijkmatiger en sneller opwarmen. Bovendien zijn ventilo-convectoren zuiniger omdat ze een waterinhoud hebben die 70 % lager is dan die van radiatoren. De snelle opwarming zorgt ervoor dat je de temperatuur eenvoudig zelf kunt regelen. Ook is er geen warmte-accumulatie aan het plafond omdat er voldoende luchtbeweging gecreëerd wordt. 

Ventilo-convectoren kunnen zowel op verwarmingsketels als warmtepompen aangesloten worden. Radiatoren zijn vooral handig in combinatie met een ketel. 

Tip: Heb je niet veel ruimte in je woning? Kies dan voor een ventilo-convector. Deze toestellen zijn vaak kleiner en discreter. Ze kunnen zelfs in een vals plafond ingebouwd worden. Bij een radiator is de situatie anders: om een efficiënte warmteoverdracht te creëren, is het oppervlak best zo groot mogelijk. Daarom heb je voor radiatoren meer ruimte nodig dan voor convectoren.  

convector warmtepomp binnen

Het verschil met vloerverwarming 

Ventilo-convectoren en vloerverwarming werken allebei met lage vertrektemperaturen. Dit maakt ze efficiënter, zuiniger en goedkoper dan radiatoren. Je kunt beide toestellen op een verwarmingsketel en warmtepomp aansluiten. Toch zijn er ook enkele verschillen. 

Een ventilo-convector heeft een snellere opwarmtijd en een groter koelvermogen dan vloerverwarming. Maar door de draaiende ventilator is de installatie niet volledig geluidloos. Ook is de warmteverdeling minder homogeen dan bij vloerverwarming. Tot slot neemt een ventilo-convector plaats in en is het zichtbaar in de ruimte. Vloerverwarming is onzichtbaar. 

Wat is de prijs voor warmtepomp convectoren?  

Zowel vloer- en wand convectoren als vrijstaande convectoren en een rooster met put hebben een richtprijs van 130 tot 450 euro per stuk. De installatiekosten verschillen per installateur, maar over het algemeen ligt deze rond de 450 euro

Tip: Wil je een exacte prijs voor warmtepomp convectoren kennen? Vul ons offerteformulier in en krijg gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op maat van meerdere specialisten uit jouw regio. Door meerdere offertes te vergelijken, kan je de keuze maken die het beste bij je situatie en/of budget past. 

Alle soorten convectoren op een rijtje 

De volgende drie soorten convectoren komen het meeste voor: de convector radiator, de hybride convector en de ingebouwde convectorput. We leggen ze hieronder kort even uit. 

1. Convector radiator 

Een convector radiator heeft een gelijkaardig uiterlijk als een gewone radiator met een vlak design. Het gebruikt net zoals een radiator warm water om de ruimte van warmte te voorzien. Een convector radiator kan zowel op een cv-ketel als warmtepomp aangesloten worden. Ze komen in een wandmodel en een vrijstaand model voor. 

2. Hybride convector 

Een hybride convector of een ventilator convector valt eigenlijk goed te vergelijken met een convector radiator. Het grootste verschil is dat een hybride convector ventilatoren op de convector heeft. Deze zorgen ervoor dat de convector sneller grotere hoeveelheden warmte kan afgeven. Zo verbruik je minder gas of elektriciteit en bespaar je op de energiekosten. 

3. Vloerconvector of ingebouwde convectorput 

Een vloerconvector of ingebouwde convectorput is ideaal wanneer je geen radiatoren wil zien. De put van de convector wordt in de vloer gebouwd waardoor enkel het rooster zichtbaar is. De ondergrondse bak bestaat uit twee delen. Het eerste compartiment zuigt de omgevingslucht uit de kamer op. Het tweede compartiment ontvangt deze lucht en verwarmt deze met een verwarmingselement. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul onderstaand offerteformulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes

De voor- en nadelen van convectoren 

Convectoren hebben heel wat voordelen, maar ook enkele nadelen. We sommen ze hieronder voor je op zodat je niets uit het oog verliest. 

Voordelen 

Convectoren komen met de volgende voordelen

  • Snelle werking: Omdat convectoren op convectiewarmte werken, kunnen ze een kamer sneller op de gewenste temperatuur brengen dan radiatoren. Ook kunnen ze een ruimte goed afkoelen. Met andere woorden: de controle die je over de juiste temperatuur hebt, is een stuk groter bij convectoren dan bij radiatoren. 
  • Passend bij je interieur: Convectoren kunnen gemakkelijk in je interieur ingepast worden. Je kunt ze bijvoorbeeld minder doen opvallen aan de hand van een omkasting of je kunt ze laten inbouwen.
  • Duurzaam: Convectoren verbruiken minder energie dan radiatoren. Ze hebben namelijk weinig tijd nodig om te verwarmen. Ook blijven ze niet lang naverwarmen. Gemiddeld ligt het energieverbruik 10 % lager
  • Goede verpsreiding warme lucht: Omdat convectoren de warme lucht naar boven blazen, verspreidt het zich op een gelijkmatige manier over de ruimte wanneer het neerdaalt. Bij stralingswarmte kan je soms in dezelfde ruimte temperatuurverschillen opmerken. 

Nadelen 

Convectoren komen met de volgende nadelen

  • Stof: Convectoren blazen warme lucht in de ruimte en zetten zo een luchtstroom in beweging. Hierdoor verplaatsen ook stofdeeltjes zich. Voor mensen met zware allergieën is dit nadelig. 
  • Levensduur: Convectoren gaan vaak minder lang mee dan radiatoren. 
  • Aanschafprijs: Convectoren zijn over het algemeen duurder dan radiatoren. 
convector in interieur

Waarom voor een ventiloconvector kiezen? 

Er zijn enkele redenen waarom een ventilo-convector een goede keuze kan zijn: 

  • Prijs: De nieuwste generatie ventilo-convectoren kosten over het algemeen 1.000 euro (exclusief btw en installatiekosten). Deze prijs is relatief goedkoop, zeker wanneer je door hun efficiënte werking serieus wat energiekosten kunt besparen. Bovendien zijn deze systemen milieuvriendelijk en goed voor het klimaat. 
  • Design: Ventilo-convectoren zijn vandaag compact, discreet en in verschillende uitvoeringen beschikbaar. Door het grote assortiment aan modellen en stijlen vind je zeker het toestel dat bij interieur past. 
  • Snelle opwarming: Door het ventilatiesysteem warmt een ventilo-convector sneller op dan een traditionele radiator.  

Hoe ventilo-convectoren onderhouden? 

Ventilo-convectoren zijn eigenlijk heel onderhoudsvriendelijk: vaak is een professionele inspectie door een specialist niet vereist. 

Waar je vooral op moet letten, is dat er geen stof in het toestel komt. Dit kan je vermijden door de ventilo-convector op regelmatige basis te stofzuigen. Zo zorg je ervoor dat het toestel minder stof verspreidt en dat de optimale werking behouden blijft. 

De buitenkant van de unit kan je met een droge doek reinigen. Gebruik geen water! Een ventilo-convector werkt namelijk op elektriciteit. Gebruik een zachte doek wanneer je de behuizing zeker geen schade wil toebrengen. 

Tip: de filters kan je gemakkelijk reinigen door het rooster op te pakken en vervolgens met een fijne borstel op je stofzuiger het stof te verwijderen. Per model kunnen de filters op een verschillende plaats zitten. 

Convectoren aansluiten op een warmtepomp? Vul het offerteformulier in en kom in contact met verschillende specialisten uit jouw regio 

Wil je convectoren laten aansluiten op je warmtepomp? Of heb je behoefte aan advies op maat van specialisten? 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met verschillende warmtepomp deskundigen uit jouw regio. Zij geven je advies op maat en sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op. Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken, kan je de keuze maken die het beste bij je situatie past. Tot slot verzekert een erkend installateur een correcte en veilige plaatsing van de convectoren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf je aanvraag
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: warmtepomp