Om de luchtvochtigheid in jouw woning te meten, gebruiken we de meeteenheid relatieve luchtvochtigheid. Die geeft de hoeveelheid waterdamp ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp aan (afhankelijk van de tempratuur en luchtdruk), uitgedrukt in percentages. De luchtvochtigheid in jouw woning is zeer belangrijk voor jouw comfort. Die mag noch te hoog, noch te laag mag zijn. Vochtige lucht is een goede zaak, tot op een bepaalde hoogte.
Effecten van een te hoge luchtvochtigheid:
- Omdat vocht bij hoge luchtvochtigheid minder makkelijk verdampt, heb je meer moeite om af te koelen door middel van zweet. Zeker tijdens het slapen heeft dit nefaste gevolgen.
- Heb je last van huisstofmijt allergie? Huisstofmijt gedijt het best in een kamer met hoge luchtvochtigheid, aangezien zij vocht rechtstreeks uit de luchtomgeving halen. Hou er dus zeker rekening mee dat de luchtvochtigheid in de slaapkamer niet te hoog is.
- Ook buiten je slaapkamer is een te hoge luchtvochtigheid nefast: waterdamp hecht zich aan de muren en dit kan vochtplekken veroorzaken. Structurele vochtplekken geven een garantie op schimmelvorming. Schimmelsporen zijn schadelijk voor zowel jouw muren als jouw gezondheid.
Effecten van een te lage luchtvochtigheid:
- Er is onvoldoende zuurstof aanwezig in een kamer waar te weinig vocht in de lucht aanwezig is. Dat is ongezond en werkt allergieën in de hand.
- Een lage luchtvochtigheid droogt uit. Zeker bij winterweer raken jouw huid en neusholtes zo beschadigd. Dit leidt bijvoorbeeld tot een droge en geïrriteerde keel en maakt jou vatbaar voor virussen.
- Bovendien gedijen virussen het best in een kamer met een lage luchtvochtigheid. Last van een zwak immuunsysteem? Misschien is de luchtvochtigheid in jouw kamer gewoon te laag.
Het is dus uiterst belangrijk om de relatieve luchtvochtigheidsgraad overal in jouw woning en zeker in jouw slaapkamer op peil te houden. Op deze pagina kom je al het nodige te weten om dat in orde te krijgen!
Inhoud
Luchtvochtigheid in huis: 2 belangrijke aandachtspunten
Voor we verder gaan, overlopen we eerst wat de juiste relatieve luchtvochtigheidsgraad is voor jouw woning, en hoe je deze juist kan meten.
Wat is de ideale luchtvochtigheid?
De ideale luchtvochtigheidsgraad is tussen de 40% en 60%. In combinatie met de juiste luchttemperatuur en -kwaliteit, zal een constante luchtvochtigheidsgraad van rond de 50 percent zeker in jouw slaapkamer een uitstekend effect hebben op jouw comfort. Een goede nachtrust begint namelijk bij de juiste luchtvochtigheidsgraad en temperatuur.
Het is natuurlijk niet in elke ruimte even gemakkelijk om de vochtigheidsgraad constant op peil te houden. Dat is bijvoorbeeld het geval in jouw badkamer, waar korte schommelingen onvermijdelijk zijn door bijvoorbeeld het nemen van een douche of bad. Gelukkig vormt dit zeker geen probleem wanneer je over een goede ventilatiesysteem beschikt die dergelijke schommelingen snel rechttrekt.
Hoe vocht in huis meten?
Je meet de relatieve luchtvochtigheidsgraad simpelweg aan de hand van een luchtvochtigheidsmeter, ook wel een hygrometer genoemd.
Hoe gaat dat in zijn werk? Een hygrometer geeft de relatieve vochtigheidsgraad aan door de gemeten vochtigheid in relatie te brengen met maximale vochtigheid in jouw woning. De maximale vochtigheidsgraad hangt namelijk af van de gemeten temperatuur en luchtdruk, en is dus verschillend en veranderlijk voor iedere woning. Die afhankelijkheid maakt dat de relatieve vochtigheidsgraad buitenshuis snel en fel kan veranderen, schommelend tussen 20 en 80%.
Aangezien de temperatuur en luchtdruk in jouw woning minder schommelt en het om afgesloten ruimtes gaat, is het makkelijker om binnenshuis de relatieve luchtvochtigheidsgraad beter op peil te houden. Toch is het ook daar belangrijk de vochtigheid ook hier in het oog te houden en aan te passen, aangezien de vochtigheidsgraad jouw omgevingslucht belangrijk is voor zowel jouw gezondheid als voor de gezondheid van jouw muren.
Hoge luchtvochtigheid: oorzaak en gevolg
Wanneer de luchtvochtigheidsgraad in jouw woning steeds hoger ligt dan 60% spreken we van structureel hoge luchtvochtigheid. Dit leidt tot een aantal zeer vervelende problemen.
Je zal eerst merken dat de lucht muf wordt en stoffering van meubels klam zullen aanvoelen. Vaak wordt het probleem pas opgemerkt wanneer er vochtplekken op de muren verschijnen. Wanneer er dan niet tijdig actie wordt ondernomen, vormen schimmels zich. Pleisterwerk en behang zal loskomen, hout begint te rotten en verf begint af te bladderen. Vandaar breidt het probleem zich enkel verder uit. Je krijgt te maken met ongedierte zoals pissebedden, zilvervisjes en huismijten.
Bovendien is de lucht die je inademt in een ruimte met schimmelsporen zeer ongezond. Een te hoge luchtvochtigheidsgraad in jouw woning is ook nefast voor verschillende allergieën.
Waarom is de luchtvochtigheid zo hoog?
Slechte luchting en ventilatie is de oorzaak van een te hoge luchtvochtigheid. Wanneer er onvoldoende ongezonde lucht naar buiten wordt gevoerd en frisse lucht in de woning wordt aangevoerd, kan je last krijgen van structureel hoge luchtvochtigheid. Schommelingen in luchtvochtigheid is normaal maar wanneer deze structureel is, komen je muren in de problemen. In een slecht verluchte badkamer zal je daarom al snel schimmel zien vormen.
Hoe luchtvochtigheid in huis verlagen?
De meest voor de hand liggende en makkelijke oplossing is de vochtigheid in jouw woning te verminderen. Laat de was bijvoorbeeld buiten drogen, droog vochtige plekken in je badkamer na het douchen en gebruik een douchecel in plaats van een open douche.
Een andere oplossing is jouw woning luchten of ventileren. Jouw raam elke dag meermaals en langdurig laten openstaan om jouw woning te luchten is dus steeds een goed idee. Heb je een draai- en kantelraam dat je op kiepstand kan laten staan? Jouw raam steeds op een kier laten staan verhelpt al heel wat problemen, tenminste als je het een hele tijd laat openstaan. Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om jouw ramen hele dagen te laten openstaan. Daarom kies je vaak best voor ventilatie, waarbij via een mechanisch systeem constant binnenlucht naar buiten wordt gevoerd en omgekeerd.
Lage luchtvochtigheid: oorzaak en gevolg
Je hebt last van structureel lage luchtvochtigheid in jouw woning wanneer deze steeds lager is dan 40%. Droge lucht is minder schadelijk dan te vochtige lucht, maar kan ook leiden tot verschillende problemen.
Je kan last krijgen van droge ogen, geïrriteerde luchtwegen en slijmvliezen en andere ongemakkelijkheden zoals moeilijker ademen. Een ruimte met een lage luchtvochtigheid is de ideale leefomgeving voor virussen, die zich in jouw woning zo makkelijk vermenigvuldigen. Over het algemeen is actie ondernemen tegen lage luchtvochtigheid minder dringend, aangezien het de structuren van jouw huis alsook jouw gezondheid minder drastisch aantast.
Wanneer is de luchtvochtigheid te laag?
Structureel lage luchtvochtigheid komt eigenlijk bijna enkel voor tijdens de winter, wanneer de koude buitenlucht die binnendringt minder vocht bevat. Aangezien de maximale vochtigheidsgraad bij warme lucht hoger ligt, krijg je zo te maken met een te lage luchtvochtigheid.
Hoe luchtvochtigheid verhogen?
Ook hier kan je er voor kiezen de vochtigheid naar omhoog te brengen door bijvoorbeeld een waterreservoir aan je radiator te hangen zodat dit water mee verdampt. Toch is dat in ons klimaat vaak niet de beste oplossing. Breng daarom eerder de temperatuur naar omlaag naar minder dan 21 graden Celsius en laat een beter ventilatiesysteem plaatsen in jouw woning.
Vraag advies aan een vochtbestrijder
Problemen met de luchtvochtigheid in jouw woning of bedrijf vaststellen en deze kordaat oplossen is werk voor een specialist. Vraag een vakman wat de beste oplossing voor jouw situatie om jouw problemen helemaal van de baan te helpen. Om de kosten te drukken, vergelijk je best offertes van vochtbestrijders in jouw buurt. Via deze pagina vergelijk je gratis en vrijblijvende offertes van specialisten uit jouw buurt!