Inhoud
Wat is een traploper?
Een traploper is een soort speciale trapbekleding. Het zijn stukken tapijt die aan elkaar bevestigd wordt. De lopers worden meestal in het midden van de treden geplaatst. Naast dat een goede traploper een stuk prettiger aanvoelt voor mensen om overheen te lopen, laat het de trap er ook een stuk chiquer uitzien.
Waarom een trap met loper?
Er zijn verschillende factoren waar een traploper goed voor is. Een traploper is dus een stuk prettiger voor je voeten om overheen te lopen dan een keiharde ondergrond.
Naast het loopcomfort is een traploper voor de liefhebbers natuurlijk ook een genot om naar te kijken. Er zitten echter niet alleen maar voordelen aan.
Een traploper is namelijk een stuk moeilijker om schoon te maken en schoon te houden dan een trap zonder traploper. Het verzorgen van een traploper is dus wel iets waar je rekening mee moet houden als er eentje wilt aanschaffen.
Moderne traplopers
Traplopers kennen we al van in het verleden maar ze zijn weer erg populair! Men denkt bij traplopers meestal aan iets van het verleden terwijl traplopers juist ook erg modern kunnen zijn. Moderne traplopers kunnen erg divers zijn. Moderne trappen kunnen of wel in één minimalistische kleur zijn of wel een combinatie van verschillende kleuren en patronen.
Wat kost een traploper? [Prijs 2024]
Als je op zoek bent naar een nieuwe loper zijn er verschillende soorten lopers te verkrijgen. Zo heb je een loper van synthetisch materiaal. Dit is het meest betaalbare product. Een synthetische loper zal zo tussen de 40 en 60 euro per trede liggen. Voor een gemiddelde standaard trap zal dit zo tussen de 600 en 700 euro liggen.
Ook heb je de sisal traploper. Deze loper is al iets duurder dan de synthetische en zal zo tussen de 50 en 70 euro per trede kosten en tussen de 650 en 750 euro per volledige standaard trap.
Ook bestaat er de wollen traploper. Dit is de duurste variant en zal zo tussen de 60 en 80 euro per trede kosten en tussen de 800 en 1.000 euro per gemiddelde standaard trap.
Traploper met of zonder roeden
Het is tegenwoordig mogelijk om traplopers te plaatsen met of zonder roeden. Dit is mogelijk door nieuwe technieken die het nu mogelijk maken om een tapijt netjes op z’n plek te houden zonder roeden. Als je hier niks vanaf weet kan je dit beter aan een trapspecialist overlaten. Het kost wel wat extra maar dit resulteert dan ook in een veel mooier eindresultaat.
Traploper op een draaitrap
Traplopers zijn meestal bij rechte trappen te zien, maar is het ook mogelijk om een traploper op een draaitrap te plaatsen? Het antwoord is: ja! Dit is mogelijk, maar het vereist de nodige precieze. Aangezien dit een lastig klusje is kan je dit beter aan trappenspecialist overlaten.
Stappenplan: traploper zelf leggen
Een traploper zelf aanleggen is ook mogelijk. Om de plaatsing zo eenvoudig mogelijk te laten verlopen is het verstandig om een aantal stappen te doorlopen. Hieronder bespreken we ze.
Stap 1: Meten waar de loper moet komen
Voordat je het tapijt gaat leggen moet je eerst meten waar die precies moet komen te liggen. Verschillende trappen hebben namelijk verschillende breedtes. Het is dus maatwerk om te berekenen waar de traploper gaat komen te liggen en vereist wat vakmanschap.
Stap 2: Het leggen van een ondertapijt
Iedereen wil natuurlijk dat zijn of haar spullen zo lang mogelijk meegaan. Om te zorgen dat de levensduur van je traploper zo lang mogelijk is, is het verstandig om een ondertapijt te leggen voor het leggen van de traploper. Een goed ondertapijt werkt namelijk extra geluiddempend.
Stap 3: Het bevestigen van de knologen
De schroeven waarmee de tapijtstukken aan de trappen bevestigd worden, worden knologen genoemd. De knologen worden aan de uiteindes van de traplopers bevestigd aan de treden van de trappen.
Voor het plaatsen van de roedes en om de basis te leggen voor een perfecte traploper moet je zorgen dat er voldoende afstand zit tussen de rechter en linker knoloog zodat je de roedes kunt plaatsen.
Stap 4: Het installeren van de traplopers
Als je alle stappen hebt overlopen en je hebt ook de knologen bevestigd, kan de traploper nu geplaatst worden. Om de afwerking zo mooi mogelijk te maken kan je kiezen voor roedes van bijvoorbeeld nikkel of messing. De roedes worden in de knologen geschoven waardoor de traploper vastgeklemd raakt.
Vul het offerteformulier in en ontvang advies op maat van trapspecialisten
Heb je even zitten lezen en wil je meer weten over dit onderwerp? Hier kan je gratis en vrijblijvend aanvragen en advies vragen over traplopers. Op deze manier kan je je nog beter laten informeren over traplopers en kan je nog makkelijker prijzen vergelijken van verschillende traplopers. Zo vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw situatie.
Het is slim om advies op maat aan een trappenspecialist te vragen. Zo iemand kan namelijk jouw specifieke situatie beoordelen en bepalen wat de beste oplossing is voor jou. Ook kan een vakman je gelijk een schatting van de prijs geven zodat je gelijk weet waar je aan toe bent. Vergelijk verschillende trappenspecialisten met elkaar zodat je verschillende stijlen kunt vergelijken om zo tot de beste oplossing te komen.