Inhoud
Is het mogelijk om zelf je trap te renoveren?
Het is mogelijk om zelf je trap te renoveren, al is dit niet gemakkelijk. Maar als je handig bent en je hebt niet zo’n groot budget voor je traprenovatie, is het zeker geen slecht idee om het zelf te proberen. Door zelf je trap te renoveren, bespaar je immers op de arbeids- en installatiekosten. Je betaalt enkel voor het benodigde materiaal en gereedschap.
Hieronder leggen we in een aantal simpele stappen uit hoe jij zelf je trap kan renoveren.
Hoe zelf een traprenovatie uitvoeren? [Stappenplan]
Een traprenovatie kan je zelf doen. Hieronder leggen we het proces uit in zes simpele stappen.
Stap 1: Oude trapbekleding verwijderen
Voordat je kan beginnen, moet je uiteraard eerst de oude trapbekleding verwijderen.
Stap 2: Stof en resten lijm verwijderen
Nu de oude bekleding verwijderd is, kan je de resten van de oude lijm en het stof dat zich onder de bekleding verzameld heeft, weghalen.
Stap 3: Trap opmeten
Nu kan je elke trede van je trap opmeten. Je gebruikt hier best een trapspin voor. Dit kan het opmeten gemakkelijker maken.
Stap 4: Uitzagen
Na het opmeten van de treden kan je het nieuwe materiaal op maat beginnen uitzagen.
Stap 5: Plakken
Na het uitzagen van het materiaal is het tijd om het op de traptreden aan te brengen en vervolgens vast te plakken.
Stap 6: Stootborden
Als het om een dichte trap gaat, zaag je ook de stootborden op maat uit en kit je deze daarna vast.
Wat heb je nodig voor een traprenovatie?
Om zelf een trap te renoveren heb je zeker een aantal dingen nodig. Denk bijvoorbeeld aan de materialen voor het verwijderen van de lijmresten. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een stofzuiger, een lijmverwijderaar of gewoon schuurpapier gebruiken.
Ook heb je materiaal nodig om de treden van de trap stofvrij te krijgen. Een natte doek of een stofzuiger zijn hier zeker voor geschikt.
Uiteraard heb je ook materiaal zoals hout of laminaat nodig. Verder kan je voor het opmeten van de traptreden een trapspin gebruiken, een ijzerzaag om het materiaal in de juiste vorm af te zagen en een boor om de afwerklijst mee vast te maken. Als je een boor koopt, komt deze vaak met bijgeleverde schroeven. Zitten deze er niet bij? Dan kan je ze los kopen.
Tot slot heb je nog lijm of dubbelzijdige tape nodig om de platen vast te maken.
Beste materialen voor een traprenovatie op een rijtje
Voor een traprenovatie heb je de keuze uit verschillende soorten geschikte materialen. Het is niet alleen mogelijk om één soort materiaal te gebruiken, je kunt er ook meerdere met elkaar combineren. Zo kan je bijvoorbeeld houten overzettreden gebruiken en laminaat stootborden. Of je kiest voor laminaten overzettreden en eiken stootborden. Andere geschikte materialen zijn vinyl en PVC.
Een laminaat traprenovatie is een populaire keuze omdat het kleurenaanbod hier het grootste is. Daarnaast is het redelijk eenvoudig om laminaat aan te brengen. Wel zijn de treden van laminaat wat gladder. Een anti-slip strip is hier een goede oplossing.
Een ander materiaal is PVC. Dit is kunststof dat als vloerbedekking wordt gebruikt. Het is een goede vervanging voor hout en beton. PVC traptreden zijn geliefd omdat ze goedkoop zijn, makkelijk in onderhoud en geluiddempend.
Ook houten traprenovaties zijn een goede optie. Hout geeft de woning een warme uitstraling. Het is een veelzijdig materiaal: door de vele opties kan je het gemakkelijk in de bestaande stijl van de woning integreren.
Tot slot is ook vinyl een goed materiaal. Vinyl is stroef. Hierdoor is de trap veiliger om te beklimmen. Bovendien is het materiaal gemakkelijk te bewerken, wat het uiterst geschikt maakt voor een traprenovatie.
Wat kost het om zelf een trap te renoveren?
Zelf een trap renoveren is een stuk goedkoper dan het inhuren van een vakman. Je staat enkel in voor de kosten van het materiaal.
Het benodigde materiaal kost je gemiddeld tussen de € 500 en € 800. Het is natuurlijk goedkoper als je zelf al een deel van de benodigdheden in bezit hebt. Ook het type trap heeft een invloed op de kosten: een open trap is bijvoorbeeld goedkoper dan een dichte trap. Een dichte trap heeft namelijk meer materiaal nodig. Daarnaast is een rechte trap renoveren goedkoper dan een trap met schuine treden.
Waarop letten?
Als je zelf een trap gaat renoveren, is het belangrijk om enkele aandachtspunten in je achterhoofd te houden. We bespreken ze hieronder.
De tijdsduur
Veel mensen onderschatten de tijdsduur van een traprenovatie. Er zijn heel wat voorbereidingswerken voordat je de nieuwe trap kunt plaatsen. Zo is het nodig om eerst de eventuele oude trapbekleding verwijderen, kapotte onderdelen repareren en eventuele oneffenheden weg te halen.
Het is bovendien belangrijk om te weten welk materiaal je als nieuwe trapbekleding kiest. Wil je treden met een eiken toplaag of gaat je smaak meer uit naar laminaat treden? Ook het op maat zagen van de materialen is niet altijd even gemakkelijk. Zeker wanneer je dit voor het eerst doet, kan het wat tijd in beslag nemen.
Eenmaal begonnen, is er ook geen weg meer terug. Je wil er natuurlijk niet maandenlang mee bezig zijn. Omdat je de trap dagelijks gebruikt, wil je het liefst zo snel mogelijk in orde hebben.
Slecht materiaal
Je bent ook zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van het materiaal. Hout van een slechte kwaliteit kan bijvoorbeeld kraken, snel verslijten of zelfs onveilig zijn.
Dit is zeker vervelend om te ontdekken wanneer je gerenoveerde trap net klaar is. Gelukkig kan je dit gemakkelijk voorkomen door advies te vragen aan een trappenspecialist.
Niet precies meten
Bij een traprenovatie is het uiterst belangrijk dat je de metingen precies uitvoert. Zelfs als een plaat maar een halve centimeter te smal is, is het niet meer bruikbaar.
Na een tijdje worden veel mensen ongeduldig waardoor er al snel een foutje kan gebeuren. Dit zorgt er echter voor dat je materiaal verliest en dat het uiteindelijke proces nog langer duurt.
Professioneel advies nodig over zelf trappen renoveren? Vind de juiste trappenspecialist in jouw regio
Ben jij van plan om zelf je trap te renoveren of wil je meer te weten komen over traprenovaties? Dan kan je hier gratis en vrijblijvend offertes en advies over zelf trappen renoveren aanvragen.
Zo kan je je uitgebreid informeren en kan je prijzen van meerdere trappenspecialisten met elkaar vergelijken. Een vakman heeft veel kennis en ervaring en geeft dus kwalitatief advies op maat. Hij helpt je om de beste oplossing voor jouw situatie te vinden.