Inhoud
Waarom je trappenhuis renoveren?
Je trappen zijn een belangrijk onderdeel van je interieur. Wanneer de trappen in een slechte staat verkeren, geeft dit je huis meteen een onverzorgde uitstraling. De oplossing? Je trap renoveren! Maar enkel je trap renoveren is niet genoeg, zeker als je meerdere trappen hebt.
Denk niet enkel aan de trappen, maar ook aan je trappenhuis. De overloop tussen twee trappen vormt samen met de trappen zelf je trappenhuis. Als je alleen de trap zelf laat renoveren maar de overloop niet kan het gebeuren dat ondanks de traprenovatie je trappenhuis niet mooi oogt.
Vergeet voor het beste resultaat je trappenhuis dus niet bij een traprenovatie.
Je trap laten renoveren, wat zijn de opties?
Als je een traprenovatie uitvoert kun je uit verschillende opties kiezen. Ze kunnen worden toegepast op een open trap of op een dichte trap. Het enige verschil is of de stootborden moeten worden meegenomen in de traprenovatie of niet.
Overzettreden
De meest voorkomende soort traprenovatie is de plaatsing van overzettreden. Overzettreden worden over de traptreden van een bestaande trap geplaatst. Zo ziet je oude trap er snel weer uit als een nieuwe trap zonder dat er een compleet nieuwe trap geplaatst moet worden.
Je kan overzettreden kiezen in veel verschillende materialen. Het meest gebruikte materiaal is laminaat, maar je kan ook kiezen voor pvc of zelfs eikenhout!
Stel dat je voor overzettreden in laminaat kiest, dan is het simpel om de overloop met de overzettreden te laten matchen. Je trapspecialist kan bijvoorbeeld ook laminaat op de overloop leggen. Dit kan gewoon over de bestaande vloerbedekking worden geplaatst. Op die manier kan je een coherente nieuwe look creëren voor je trappenhuis.
Stoffen trapbekleding
Passen overzettreden niet binnen je wensen voor je traprenovatie? Overzettreden zijn niet de enige optie die je hebt als je een gerenoveerde trap wil. Je kan ook kiezen voor stoffen trapbekleding, zoals tapijt. In dat geval worden je stootborden en traptreden bekleed met een tapijt naar jouw keuze.
Met tapijt kan je veel verschillende kanten uit qua look. Bovendien zorgt tapijt ervoor dat je traptreden minder lawaai maken wanneer ze worden gebruikt. Stoffen trapbekleding werkt geluidsdempend. Dit is zeker fijn als je bijvoorbeeld jonge kinderen in huis hebt en het soms rumoerig kan zijn.
Kies je voor een tapijten vloerbedekking op je overloop, dan is het ook makkelijk voor je trapspecialist om je trap en overloop samen te renoveren.
Trappenhuis opknappen: de kosten
De kosten van het opknappen van je trappenhuis zijn afhankelijk van het soort traprenovatie waar je voor kiest, en het aantal treden dat gerenoveerd moet worden. Om een goede inschatting te krijgen van de precieze kosten van jouw wensen voor je renovatie neem je het beste contact op met een trapspecialist.
Om je toch een inzicht te geven in de potentiële kosten van je traprenovatie hebben we een overzicht opgesteld aan de hand van een voorbeeldsituatie. Onderstaand kostenoverzicht geldt voor een traprenovatie met overzettreden van laminaat.
Wat wordt er gerenoveerd | Wat houdt de renovatie in | Wat zijn de kosten |
---|---|---|
Een enkele trap met overzettreden van laminaat. | Overzettreden van laminaat worden op de tredes en stootborden geplaatst. | 1.200 euro – 2.000 euro. Deze prijs is inclusief arbeidsloon en btw. |
Een tweede trap met overzettreden van laminaat. | Overzettreden van laminaat worden op de tredes en stootborden van je tweede trap geplaatst. | 1.100 euro – 1.900 euro. Deze prijs is inclusief arbeidsloon en btw, maar exclusief voorrijkosten en opstartkosten omdat die al verrekend worden bij de eerste trap. |
Twee vierkante meter overloop in trappenhuis. | De overloop wordt bekleed met laminaat zodat de overloop bij de tredes en stootborden past. | 150 euro – 200 euro. Deze prijs is inclusief arbeidsloon en btw, exclusief voorrijkosten en opstartkosten omdat die al verrekend wordt bij je traprenovatie. |
Kosten besparen op je traprenovatie?
Je trap renoveren door een specialist kan wel wat kosten. Het is het waard om het door een vakspecialist te laten doen. Zo weet je zeker dat je trap mooi wordt afgewerkt en alle oneffenheden weggewerkt. Gelukkig is het wel mogelijk om zelf wat uit te voeren om de kosten van je traprenovatie te drukken.
Heb je al wat kluservaring? Dan kan je ervoor kiezen om zelf je overloop te bekleden op de rechte stukken. Dat bespaart flink wat legkosten. Laat het laminaat voor de overloop meeleveren met de rest van het materiaal voor de treden.
Heb je weinig kluservaring of weet je van jezelf dat je twee linkerhanden hebt? Ook dan kan je nog helpen in de voorbereiding. Zo kan je bijvoorbeeld eventuele oude trapbekleding zelf verwijderen. Ook kan je de tredes en de leuning zelf schuren. Daar is geen speciale handigheid voor nodig.
Let er wel op dat je ieder voorbereidend werk dat je zelfstandig uitvoert doet in overleg met je specialist. Op die manier voorkom je miscommunicaties en blijft dat samenwerking transparant. Dat is fijner voor allebei de kanten!
Wat kan je doen om je trappenhuis op te knappen?
Zie je het wel zitten om je trap te renoveren maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Denk dan aan de volgende twee dingen: meer licht en meer planten.
Meer licht
Een trappenhuis is meestal één van de donkerdere plekken in je huis. Al heb je geen ramen in je trappenhuis, het is toch mogelijk om wat licht in het donker aan te brengen.
Denk bijvoorbeeld aan de kleur van je muren. Een ruimte oogt al veel lichter als de muren ook in een lichte kleur zijn geschilderd. Hetzelfde geldt voor de vloerbedekking en het plafond.
Zijn je muren al wit maar vind je het nog niet licht genoeg? Een slim trucje om je ruimte lichter te doen lijken is door een grote spiegel in je trappenhuis op te hangen. De spiegel reflecteert het binnenvallende licht waardoor de ruimte groter en lichter lijkt.
Nog steeds te donker of wil je een lichtbron die je kan controleren? Overweeg dan om een traprenovatie met trapverlichting uit te laten voeren.
Met trapverlichting worden er led strips aan de onderkant van de traptreden geplaatst. De bekabeling wordt weggewerkt achter de stootborden. Met de led verlichting kan je zelf kiezen of je voor een warme uitstraling gaat met warm licht of juist een strakkere look met koud licht. Zo heb je een mooi verlicht trappenhuis en kan je zelf ook de sfeer bepalen!
Meer planten
Het kan natuurlijk ook dat je trappenhuis helemaal niet te donker is, maar je gewoon geen fan bent van de uitstraling. Denk dan aan manieren om je trappenhuis zelf te versieren. Dit kan bijvoorbeeld met planten.
Hang planten tussen de spijlen van de trap of zet een grotere plant in een pot onderaan de trap. Zo fleur je snel een ruimte op die anders snel over het hoofd gezien wordt en een beetje saai kan zijn. Een leuke bijkomstigheid van planten is dat planten een ruimte van extra zuurstof voorzien. Je trappenhuis voelt zo een stuk levendiger.
Professioneel advies nodig over een traprenovatie? Raadpleeg specialisten in je buurt
Dus, je wil je trap renoveren? Neem dan contact op met een trapspecialist in jouw regio. Met onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes aanvragen. Door offertes met elkaar te vergelijken kan je er vanuit gaan dat je een voordelige vakspecialist vindt die goed bij jouw voorkeuren past.