Inhoud
Wat is High Pressure Laminate (HPL) en hoe wordt het gemaakt?
HPL staat voor “high pressure laminate“, wat aangeeft dat het lamineren onder hoge druk heeft plaatsgevonden. Een vergelijkbare term die vaak gebruikt wordt is CPL, CPL staat voor “continues pressure laminate“.
HPL overzettreden zijn uitgerust met een HPL toplaag die uit drie verschillende lagen bestaat.
Als basis heb je de basislaag, vervolgens komt de decoratielaag en ten slotte de bovenplaat. De basislaag vormt de basis van de HPL plaat, de decoratieve papierlaag bepaald de look van de plaat en de bovenste laag zorgt ervoor dat de plaat extra slijtvast is.
CPL wordt in tegenstelling tot HPL geproduceerd op een rol, en niet als HPL in stroken. CPL is dus ideaal voor bijvoorbeeld aanrechtbladen maar ook voor op de vloer.
Voordelen traprenovatie met HPL
HPL laminaat heeft veel voordelen. Zo heeft HPL laminaat bijvoorbeeld een goede antislipstructuur waardoor het uitglijden verleden tijd is. Ook is de toplaag in HPL erg slijtvast. Het materiaal is dus erg goed bestand tegen intensief gebruik.
HPL is ook zeer onderhoudsvriendelijk. Je zal je trap niet vaker dan eens om de drie jaar moeten herschilderen. Ook houdt het materiaal geen vuil vast, is het waterbestendig en is het in een heleboel structuren en kleuren beschikbaar.
Een van de grootste voordelen van HPL is de prijs. De prijs licht namelijk een stuk lager dan een materiaal zoals bijvoorbeeld hout terwijl het een stuk meer praktische voordelen heeft.
Nadelen traprenovatie met HPL
HPL heeft echter niet alleen maar voordelen. Zo is HPL in de meeste gevallen wel van echt hout te onderscheiden. Ook is HPL laminaat erg zwaar in gewicht en is het een stuk lastiger te bewerken dan echt hout.
HPL traprenovatie kosten
De prijs van een HPL traprenovatie hangt van verschillende factoren af. Hieronder bespreken we ze even.
1. Soort trap
De prijs is onder meer afhankelijk van het soort trap waar het om gaat. Heb je bijvoorbeeld een open trap of een dichte trap? Dichte trappen zijn natuurlijk duurder om te renoveren dan open trappen aangezien je hier ook nog stootborden hebt waardoor je dus een grotere oppervlakte moet bekleden en je dus meer materiaal nodig hebt.
2. Leuningen en balustrades
Als je je gerenoveerde trap mooi af wilt laten werken met bijvoorbeeld een mooie trapleuning of een balustrade, is dit zeker mogelijk. Je betaalt wellicht wat meer maar je investeert hier ook gelijk mee in de veiligheid van de trap en de meerwaarde van je huis. Je huis stijgt namelijk meteen in waarde door deze investering.
3. Ledverlichting
Laminaat en LED verlichting zijn twee dingen die vaak met mekaar gecombineerd worden. Dit maakt de totale kostprijs van het laminaat natuurlijk wel duurder. Je kan er ook naar kijken als een investering aangezien je gehele huis meteen in waarde stijgt na het toevoegen van de LED verlichting aan je trap. Ook draagt verlichting bij aan de veiligheid van de trap.
4. Eigen voorbereiding
Ben je een beetje handig. Dan zou je zelf alvast wat voorbereidend werk kunnen doen. Zo zou je alvast de oude trapbekleding kunnen verwijderen. Hiermee kan je op de kosten besparen, aangezien de trappenspecialist dit niet meer hoeft te doen. Ben je niet zo handig? Dan kan je dit beter aan een specialist overlaten.
5. Zelfde kleur als de rest van de gang
Staat je trap dicht bij de entree van je huis? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om de gang met hetzelfde materiaal te bekleden als de trap. Op deze manier loop de HPL over in dezelfde kleur. Dit is natuurlijk wel wat duurder dan dat je alleen de trap renoveert maar dat is een keuze die iedereen zelf moet overwegen.
6. Gemiddelde kosten
Om een indicatie van de prijs te geven kijken we naar de gemiddelde prijs per trede voor een HPL traprenovatie. De prijs per trede ligt tussen de € 120 en de € 130 per trede. Iedereen kan dus voor zijn of haar eigen trap uitrekenen hoeveel dat ongeveer zou moeten kosten.
Massief hout versus HPL: wat zijn de verschillen?
Hout en HPL laminaat hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken maar ook zeker een aantal verschillen. HPL laminaat bevat zelf ook voor een gedeelte hout. Je trap renoveren met HPL is de budgetvriendelijke oplossing. Het is namelijk een stuk goedkoper dan hout, onderhoudsvriendelijker en waterbestendig. Ook is HPL laminaat erg duurzaam. Het gaat dus op de lange termijn ook langer mee.
Hout is een stuk duurder, vergt ontzettend veel onderhoud en is ook nog eens erg kwetsbaar. HPL is dus voor mensen met een beperkt budget een veel aantrekkelijkere optie. Maar waarom zou überhaupt iemand nog voor hout kiezen vraag je jezelf misschien af?
Hout is zeer gewild onder de liefhebbers die ook niet zo op hun geld hoeven te letten. Het kan een veel natuurlijkere en charmantere uitstraling hebben dan HPL en het is ook, in tegenstelling tot HPL, een milieuvriendelijk product.
Aandachtspunten voor een traprenovatie met HPL
1. Buigzaamheid
Zoals je misschien al eerder in dit artikel hebt gelezen, is HPL niet echt buigbaar. Hou hier vooral rekening mee als je van plan bent om zelf de traprenovatie uit te voeren.
2. Zorg dat elke trede recht is
Wees je ervan bewust dat de traptreden niet afgerond zijn maar allemaal recht. Door het gebrek aan buigzaamheid in HPL kan je de platen dus niet aanpassen.
Meer weten over HPL? Stel je vragen aan trappenmakers in jouw regio en vergelijk offertes
Wil je jouw trap in HPL laten renoveren of heb je behoefte aan advies op maat? Vraag via onderstaand formulier gerust naar advies en een offerte op maat. Zo kun je meerdere specialisten tegelijk onderling vergelijken.
Trappenspecialisten hanteren elk eigen prijzen en ervaringen. Door ze met elkaar te vergelijken, kom je gegarandeerd tot de beste oplossing voor jouw budget en project.