Inhoud
Waarom voor een trap op maat kiezen?
Een trap op maat is een stukje duurder dan een standaard trap maar is zeker het overwegen waard. Zulke maatwerk trappen zijn dan wel wat duurder maar ook compleet aan jouw persoonlijke situatie en smaak aangepast.
Een trappenmaker zal de volledige ruime tot in detail opmeten en dan overgaan tot het maken van de trap. Met een trap op maat zorg je ervoor dat de ruimte in je kamer optimaal benut wordt. Ook kan je de trap laten aanpassen aan wat je prettig vindt.
Heb je liever wat bredere treden? Dit is mogelijk! Wil je dat de trap perfect aan je interieur wordt aangepast? Dit is ook mogelijk! Een trap op maat geeft je dus volledige keuzevrijheid op elk aspect.
Alle voordelen en nadelen op een rijtje
Trappen op maat hebben zeker een hele boel voordelen maar ook een aantal nadelen. Hieronder bespreken we ze.
Voordelen
Een van de grootste voordelen van een trap op maat is de keuzevrijheid. Je kan de trap helemaal naar je eigen smaak maken. Je kiest zelf hoe breed de traptreden zullen worden, van welk materiaal de trap gemaakt gaat worden, de vorm van de trap (bijvoorbeeld een rechte trap of een wenteltrap) en ook of je bijvoorbeeld voor een open trap of gesloten trap kiest.
Nadelen
Het grootste nadeel waar mensen tegenaan kunnen lopen bij een trap op maat is het prijskaartje. Dit hangt natuurlijk af per persoon want voor iemand met een ruimer budget zal dit niet zo’n probleem zijn.
Wanneer kiezen voor een trap op maat?
Heb je een speciale behoefte als het om trappen gaat of wil je dat een specifieke ruimte in je woning optimaal gebruikt wordt door er een trap te plaatsen? Dan moet je zeker voor een trap op maat gaan. Ook als je een nieuwbouwwoning aankoopt, is het slim om een trap op maat te nemen aangezien het zonde zou zijn als deze niet bij de rest van je nieuwe woning aansluit.
Welke materialen worden het meest gebruikt?
Welk materiaal je gebruikt voor je trap hangt af van je smaak en je al bestaande interieur. De materialen die het meest gebruikt worden zijn beton, metaal en hout. Alle drie hebben hun eigen specifieke sterke en zwakke punten.
Trap op maat van beton
Betonnen trappen zijn de ideale optie wanneer het gaat om een trap voor in een nieuwbouwwoning of een behoorlijk ingrijpende renovatie. Je kan een betonnen trap bestellen bij een fabriek die deze produceert of je kan ze ter plekke op locatie gestort laten worden in op maat gemaakte kisten.
Trap op maat van metaal
Een metalen trap ziet er strak uit en past uitstekend thuis in een modern interieur. Wanneer mensen een al ingerichte nieuwbouwwoning aankopen zullen ze ook meestal een metalen trap aantreffen.
Je hebt de keuze uit verschillende soorten metaal waaruit je kan kiezen zoals bijvoorbeeld staal of aluminium. Ook heb je bij metaal de keus om het metaal onbehandeld te laten of het te lakken.
Als je van plan bent om het metaal te lakken moet je wel in je achterhoofd houden dat gelakt metaal na een periode van ongeveer 5 tot 10 jaar wel gebruikerssporen achterlaten. Hoe snel dit zal gaan hangt onder anderen af van het gebruik van de trap en kan met een nieuwe beschermingslaag weer bedekt worden.
Een metalen trap kan je ook met andere materialen zoals hout of glas combineren. Zo zou je bijvoorbeeld een trap op maat kunnen laten maken met een metalen leuning en glazen traptreden.
Trap op maat van hout
Met een houten trap creëer je een tijdloos en modieus interieur. Hout is erg divers. Voor een houten trap kun je kiezen uit verschillende houtsoorten om je gewenste trap te krijgen. Ook is hout erg eenvoudig te bewerken en is het een redelijk licht materiaal. Hout is een uitstekend materiaal voor een op maat gemaakte trap.
Sommige mensen kiezen er ook voor om hun houten trap met bijvoorbeeld verf af te werken. Houten trappen zijn relatief duurzaam maar dit hangt voor een deel ook van jezelf af. Loop je bijvoorbeeld met schoenen over de trap heen of spring je op de trap? Dit soort factoren spelen ook een rol maar dit is vrij voor de hand liggend.
Prijzen van een trap op maat
De prijzen voor een nieuwe trap op maat hangt van verschillende factoren af. Een rechte trap is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan het soort trap met een halve slag erin en bordes op maat. Het aantal traptreden dat je nodig hebt voor de trap speelt een rol en het materiaal waar je voor kiest. Ook is het nog mogelijk om verschillende materialen met elkaar te combineren. Dit zal ook weer de prijs beïnvloeden.
We hebben wel enkele richtlijnen voor gemiddelde trappen van bepaalde materialen zoals houten trappen, metalen trappen en betonnen trappen. Houten trappen zullen zo tussen de 1.500 en 2.500 euro per trap kosten. Wil je een eigen trap van metaal? Dan betaal je ongeveer het dubbelen!
De prijzen voor een metalen trap liggen zo tussen de 3.500 en 4.500 euro per trap. Als je een lager budget hebt kan een betonnen trap erg interessant zijn. De kosten voor het laten maken van een betonnen trap op maat liggen lager en liggen gemiddeld ergens tussen de 1.000 en 1.500 euro wat een stuk lager is dan een trap op maat laten maken van metaal of hout.
Hoe plaats je zelf een trap? Stappenplan
Heb je een trap bouwpakket en ben je van plan zelf een trap te plaatsen? Je kan in principe houten trappen en metalen trappen zelf plaatsen. Hieronder vind je een stappenplan voor beiden.
Houten trap
Stap 1: Om welk type trap het gaat
Gaat het bijvoorbeeld om een trap die in één rechte lijn loopt of een wenteltrap? Dit bepaal je eerst.
Stap 2: Meten
Nu kan je beginnen met alles opmeten zoals het opmeten van de lengte over de vloer, de hoogte van de vloer tot het plafond, etc.
Stap 3: Het aantal treden en eventueel stootborden bepalen
Je gaat dus bepalen hoeveel treden je nodig zult hebben en wat de afstand tussen de treden en eventueel tussen de stootborden zal worden.
Stap 4: Houtsoort kiezen
Aangezien je een houten trap maakt, is het nu dus tijd om de houtsoort te kiezen. Kies uit bijvoorbeeld eik of beuk.
Stap 5: Afwerking kiezen
Je kan kiezen om je houten trap te verven of om je houten trap gewoon zo te laten en geen afwerking te gebruiken.
Stap 6: Accessoires
Voeg eventueel een balustrade of trapleuning toe.
Stalen trap
Stap 1: Het bepalen van de hellingshoek
Dit bepaal je eerst om te kijken of het in de ruimte past.
Stap 2: Meten
Net als bij houten trappen meet je alle lengtes op die relevant zijn.
Stap 3: Het aantal treden en eventueel stootborden bepalen
Je gaat hier bepalen hoeveel treden je nodig zult hebben en wat de afstand tussen de treden en eventueel tussen de stootborden zal worden.
Stap 4: Stalen platen afzagen op maat
Nu kun je de stalen platen afzagen op maat van de balken en de platen hierop monteren.
Stap 5: Accessoires
Voeg eventueel een balustrade of trapleuning toe.
Hoe kies je de beste specialist uit?
Om je gewenste trap te krijgen kies je voor een trap op maat en dit is een behoorlijke investering. Om de juiste trapspecialist te vinden voor jouw situatie kan je het best meerdere offertes aanvragen bij verschillende specialisten om deze met elkaar te vergelijken.
Omdat een trapspecialist vrijwel nooit concurrerende prijzen vermeld is het dus slim om ze apart te vergelijken. Alleen hoe weet je welke de beste is voor jou? Hieronder bespreken we een aantal elementen.
Referenties
Niet alleen de prijs is belangrijk maar ook de expertise. Hoe tevreden zijn mensen over het werk van deze trapspecialist? Dit is een belangrijk punt om op te letten.
De prijs
Iedereen wil ook gewoon de uiteindelijke prijs weten. Dit is altijd een van de belangrijkste aspecten.
Gespecialiseerd in een specifiek traptype
Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een houten trap kan je dus een trappenmaker zoeken die gespecialiseerd is in het maken van een houten trap. En voor een metalen trap dus uiteraard een trappenmaker gespecialiseerd in metalen trappen.
Aandachtspunten wanneer je een trap op maat wilt
Naast het materiaal zijn er ook nog andere dingen waar je rekening mee moet houden bij je keuze voor de juiste trap op maat voor jou. Hieronder bespreken we er een paar.
Vorm van je trap
Bepaalde trappen passen namelijk niet in alle ruimtes. Heb je bijvoorbeeld niet zo veel ruimte ter beschikking? Dan zal een steektrap niet lukken.
Onderhoud
Onderhoud is ook een belangrijke factor. Een houten trap heeft bijvoorbeeld heel wat meer onderhoud nodig dan een materiaal als beton.
Opbouw van de trap
Aangezien een trap op maat je veel keuzevrijheid geeft kan je ook hier over beslissen. Kies je bijvoorbeeld voor een open of een gesloten trap, een zwevende of trap met een trapboom? De keuze is aan jou en daarom is het goed om daar al eens over na te denken.
Professioneel advies nodig over trappen op maat? Vind de juiste trappenspecialist in jouw regio voor info en een vrijblijvende offerte
Zit je er aan te denken om een trap op maat te nemen? Dan is het niet onverstandig om de hulp van een trappenmaker in te schakelen.
Deze heeft namelijk al vele trappen gezien en kan je met al deze ervaring dan ook goed advies op maat geven. Hij kan je vertellen welk type trap geschikt is voor in jouw woning en je kan ook trappenmakers met elkaar vergelijken om te kijken wie een aantrekkelijke prijs biedt.
Ook kan je hier offertes aanvragen om specialisten bij jou in de buurt met elkaar te vergelijken. Zo vind je gegarandeerd de beste optie voor jouw persoonlijke situatie.