Inhoud
Trapbomen, wat zijn dat nou eigenlijk?
Een trapboom is als het ware “het frame” van de trap. Het is waartussen de traptreden en eventueel de stootborden gevat zitten.
Bij een trap zie je meestal twee trapbomen, hoewel dat niet altijd het geval hoeft te zijn. Het kan ook voorkomen dat er enkel een buitenboom aanwezig is.
De trapbomen bevinden zich aan de zijkant(en) van de trap en zijn essentieel voor de stevigheid en stabiliteit. Om die reden is het een fundamenteel onderdeel, ongeacht het ontwerp of de stijl.
Wat is een keepboom of binnenboom?
De binnenboom, ook wel gekend als de keepboom, is het gedeelte van het trapframe dat aan de spil van de trap is bevestigd. Het vormt het binnenste deel van de trapboom.
Als je thuis kleine kinderen hebt, is het uit veiligheidsoverwegingen verstandig om te kiezen voor een trap met zowel een binnenboom als een buitenboom.
Ook als er ouderen in het huishouden wonen, is het verstandig om te kiezen voor een trap met een binnenboom en een buitenboom.
Wat is een buitenboom?
Het komt ook voor dat er maar één trapboom aanwezig is. Die zit dan als het ware in de muur gemonteerd en noemt ook wel een buitenboom. Je zit dit meestal voorkomen in de vorm van een rechte steektrap die in de woonkamer staat.
Voor mensen die houden van een modern interieur kan dit esthetisch aantrekkelijk zijn. De trapboom draagt de traptreden in dat geval vanuit de muur. De openheid die je creëert door het weglaten van de binnenboom wordt door velen als heel stijlvol beschouwd.
Je ziet ook wel eens dat de stootborden weggelaten worden. Bijgevolg kan het daglicht gemakkelijker de hele woning verlichten.
Wat kost een trapboom?
De prijs van een trapboom is lastig te bepalen, omdat er trapbomen voor binnengebruik en voor buitengebruik bestaan, elk met eigen kenmerken en prijskaartje.
Bij een trapboom voor binnengebruik ligt de focus vaak op esthetiek. Terwijl het bij een trapboom voor buitengebruik belangrijk is dat ze bestand is tegen regen en andere weerinvloeden.
De kosten van een trapboom variëren doorgaans tussen de 150 en 450 euro. Daar komen ook montagekosten bij. Het uurtarief van een trapspecialist schommelt meestal tussen de 45 en 65 euro. Het is daarom verstandig om voorafgaand aan de renovatie eerst de mogelijke kosten te bespreken.
Prijsbepalende factoren
Er zijn meerdere factoren die een invloed kunnen hebben op de totaalprijs. Het betreft over het algemeen elementen die eigen zijn aan het inschakelen van een vakman of specialist. We zetten ze hieronder op een rij:
1. Duur van de klus
In de meeste gevallen hanteert een vakman een uurtarief. Dat wil dus eigenlijk zeggen dat hoe langer de klus duurt, hoe hoger de totaalprijs zal worden.
Toch is het soms ook mogelijk om een prijs op voorhand af te spreken. Je weet dan al meteen wat de kosten zullen worden.
Tip: Gaat het om een kleine klus? Dan sluit je het best een overeenkomst volgens uurtarief. Voor grote klussen daarentegen is het vaak handiger om een vaste prijs af te spreken.
2. Expertise
Ook de ervaring en kennis van de vakman is prijsbepalend. Een specialist met jarenlange ervaring zal naar alle verwachting een hoger tarief hanteren.
Een beginnende trapspecialist zal vaker genoegen nemen met een lagere prijs. Het is belangrijk om een goede afweging te maken tussen jouw verwachtingen en het budget dat je bereid bent uit te geven.
3. Complexiteit
Tot slot is er nog één factor die doorslaggevend kan zijn: de moeilijkheidsgraad van de klus. Als de trapboom bijvoorbeeld moet worden afgewerkt in lastige hoeken, of als de trapspecialist moeilijke, onnatuurlijke bewegingen moet maken om de klus te klaren, kan het de prijs verhogen.
Daarom is het verstandig om eerst goed naar jouw trap te kijken voordat je een vakman inschakelt. Op basis daarvan kun je al inschatten of de klus eenvoudig of complex zal zijn.
Tip: Is de klus vrij complex? Het kan lonen om juist een ervaren vakman in te schakelen. Die hanteert misschien een hogere uurprijs, maar kan de klus door zijn expertise mogelijk sneller afronden.
Wat zijn de voordelen van een trapboom?
- Stabiliteit en stevigheid
- Veiligheid
- Een hogere duurzaamheid van de trap
- Mogelijkheid om extra afwerkingsmogelijkheden te voorzien
- Decoratieve waarde
Houten trapboom
Trapbomen worden vervaardigd uit hout, staal of steen. Toch zijn het voornamelijk de houten trapbomen die het meest voorkomen. Dat komt doordat houten trapbomen simpelweg goed passen bij vrijwel elke interieurstijl.
Het is ook niet noodzakelijk om een houten trap te hebben om een mooi geheel te creëren. De trap zelf kan net zo goed van metaal of beton zijn. Houten trapbomen voegen echter een vleugje natuurlijkheid toe aan je interieur.
Er zijn veel verschillende houtsoorten op de markt waar je uit kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan trapbomen van vurenhout, eikenhout, essenhout, beukenhout etc.
Verder kun je deze twee balken ook voorzien van stijlvolle ledverlichting met eventuele bewegingssensoren. Hiermee maak je van jouw hele trap een echte eyecatcher.
Tip: Ledverlichting aan de zijkant van de traptreden is niet alleen visueel heel aantrekkelijk. Het creëert ook extra veiligheid wanneer je de trap bewandelt.
Meer info of advies op maat nodig over trapbomen? Stel vragen en ontvang gratis offertes
Via onderstaand formulier ontvang je gratis 1 of meerdere vrijblijvende offertes van vakmannen in jouw regio. Ook kom je via het offerteformulier snel en eenvoudig in contact met trapspecialisten. Op die manier kan je makkelijk jouw wensen bespreken en gezamenlijk de huidige situatie evalueren.
Vind op die manier makkelijk de juiste vakman voor jouw klus of renovatieproject.