Inhoud
Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw trappen?
Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, wordt er meestal een standaard trap bij geleverd. Je hoeft echter niet voor een standaard trap te kiezen. De creatieve mogelijkheden bij een nieuwe trap zijn groot. Zo kan je bijvoorbeeld voor een betonnen trap, houten trap of een metalen trap kiezen. Of je maakt een eigen ontwerp dat meerdere materialen met elkaar combineert.
Kies je zelf een nieuwbouw trap? Dan hou je best met de volgende zaken rekening.
1. Soort trap
Het klinkt logisch, maar denk goed na over de soort trap waar je op zoek naar bent. Betonnen en houten trappen zijn de meest voorkomende trappen in nieuwbouwwoningen. Hou je van open trappen? Dan is het bijvoorbeeld geen goed idee om een betonnen trap te laten installeren.
2. Kleur en materiaal
Het materiaal is de doorslaggevende factor voor de uitstraling van je trap. Een vurenhouten trap geeft je interieur een ander gevoel dan bijvoorbeeld een stalen trap. Hoewel je de meeste materialen wel kunt verven, bepaalt het materiaal van de trap ook hoe een kleur eruitziet. Hou hier allemaal rekening mee bij je keuze van een nieuwe trap.
Extra afwerkingen
Je kan je trap op allerlei manieren afwerken. Zo kan je de trap laten bekleden of een traploper over de traptreden plaatsen. Een klassieke afwerking met verf kan natuurlijk ook. Verf is ideaal om creatief mee te zijn: matte verf en originele kleurencombinaties geven je huis een persoonlijke en sfeervolle uitstraling.
Als er in je nieuwbouwwoning nog geklust wordt, is het niet verstandig om je trap volledig afgewerkt te laten plaatsen. Het zou erg zonde zijn als je nieuwe trap beschadigd raakt door het intensieve gebruik van de trap tijdens verbouwingen. Wil je bijvoorbeeld de trap bekleden of mooi laten schilderen? Doe dit dan pas wanneer de andere werkzaamheden afgerond zijn.
Soorten trapbekleding
Je wil natuurlijk dat je nieuwbouw trap goed bij het interieur van je nieuwe woning past. Door je trap te laten bekleden, kan je zelf bepalen hoe je trap eruitziet. Trapbekleding heb je in allerlei materialen en kleuren.
Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een stoffen trapbekleding. Dit is niet alleen een anti-slip trapbekleding, het zorgt er bovendien voor dat je trap minder geluid maakt wanneer iemand het beklimt.
Is je woning opgeleverd met een betontrap, maar hou je meer van de warme uitstraling van hout? Dan kan je de trap bijvoorbeeld bekleden met laminaat voor een houtlook.
Is je woning opgeleverd met een vurenhouten trap, maar is het niet naar jouw smaak? Laat je trap dan bekleden met pvc. Dit sijtvaste materiaal heeft een groot assortiment aan kleuren.
Open versus gesloten trap
Er bestaan twee typen trappen: de open en de gesloten of dichte trap. Hieronder leggen we het verschil tussen beide trappen uit. Wanneer je zelf je trap kiest, is dit een van de eerste keuzes die je maakt.
1. Open trap
Hou je van een modern interieur? Kies dan voor een open trap in je nieuwbouwhuis. Een open trap heeft geen stootborden. Dit zorgt voor een lichte en ruimtelijke uitstraling. Een open trap is ook gemakkelijk om schoon te maken: Je kunt namelijk gemakkelijk bij de traptreden.
2. Dichte of gesloten trap
Een dichte trap heeft ook zijn voordelen. Dit type trap is veilig, werkt geluidsdempend en is isolerend. Bovendien kan je de ruimte onder de trap als trapkast of bergruimte gebruiken.
Hoe een nieuwbouw trap onderhouden?
Hoe je het beste een nieuwbouw trap onderhoudt, hangt af van het soort materiaal waaruit de trap gemaakt is. Hout vraagt om een ander soort onderhoud dan staal of beton. Als je de trap hebt laten bekleden, is het ook belangrijk om met het materiaal van de trapbekleding rekening te houden. Een specialist kan je adviseren over welk soort onderhoud je voor jouw trap het beste toepast.
Vul het offerteformulier in en krijg prijsvoorstellen en advies op maat van trapspecialisten
Interesse in de installatie van een nieuwbouw trap door specialisten? Of zit je nog met vragen?
Door onderstaand formulier in te vullen, ontvang je gratis vrijblijvende offertes en advies van specialisten. Door meerdere offertes te vergelijken, vind je alvast de beste oplossing voor jouw nieuwbouwproject. Een deskundige bezit heel wat kennis en ervaring. Ook zorgt hij ervoor dat jouw trap op een veilig en correcte manier wordt geplaatst.