Waarom belangrijk?

De hellingshoek van de trap is belangrijk omdat het grote invloed heeft op de veiligheid en het gemak van het traplopen. De juiste hellingshoek zorgt voor een efficiënte, veilige en comfortabele trap.

trap inmeten

Wat is de ideale hoek voor een trap?

Om de ideale hellingshoek van een trap te bepalen, is het handig om te kijken waar de trap komt te staan en hoeveel ruimte er is om de trap te plaatsen. Zo wordt het aangeraden om de hoofdtrap van een woning te voorzien van een hellingsgraad van ongeveer 42 graden.

In kleinere ruimtes daarentegen is een steile trap nuttiger, zoals bijvoorbeeld zoldertrappen. Een steile trap heeft een minimale hellingshoek van 45 graden.

Hulp nodig bij het bepalen van de juiste hellingshoek?
Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes
arrow Ontvang offertes
trap renoveren

Hoe de afmetingen van je trap bepalen?

Het afmeten van de trap wordt door meerdere factoren bepaald. Het installeren van een trap is meetwerk en dient heel nauwkeurig gedaan te worden. Je moet er namelijk voor zorgen dat de trap niet te steil is én te veel treden bevat. Hieronder bespreken we de richtlijnen en voorzien we je van een stappenplan.

1. Op- en aantrede

De gebruiksvriendelijkheid en comfort van een trap worden beïnvloed door de hoogte en breedte van de treden. De hoogte van een trede wordt ook wel ‘optrede’ genoemd. De breedte van een trede wordt ‘aantrede’ genoemd.

Dat betekent dus dat de aantrede de beschikbare ruimte bepaalt. Hoe breder de aantrede is, des te meer ruimte je voeten hebben om de trap te beklimmen.

2. Juiste verhouding kiezen

Bij het kiezen van de juiste verhouding voor de trap, is het belangrijk om de op- en aantreden te voorzien van de juiste afmetingen. De meest gebruikte formule hiervoor is: 2 x optrede + aantreden = 63 centimeter.

De grootte van de aantrede is erg belangrijk om ongevallen zoals valpartijen te voorkomen. Hiervoor zijn er dan ook een aantal minimumafmetingen vastgesteld.

Voor een woning bedraagt de maat 22 centimeter, terwijl voor een openbaar gebouw 28 centimeter de standaard is. De verhouding van een optrede van 17 centimeter en een aantrede van 29 centimeter zijn volgens de trapformule de meest efficiënte afmetingen.

3. Hellingsgraad

De hellingsgraad van een trap wordt vastgesteld op basis van de verhouding tussen de optrede en de aantrede. Zoals eerder al uitgelegd is de hellingsgraad van de meeste woningen doorgaans de 42 graden.

In openbare gebouwen is de hellingshoek daarentegen meestal 33 graden. De hoogte van de leuning zijn meestal tussen de 90 en 100 centimeter.

Een beige luie trap zonder leuningen

4. Stappenplan

Stap 1: doelhoogte bepalen

Meet de hoogte van de begane vloeroppervlak, tot aan de bovenste vloer. Nadat je dit hebt afgemeten, ga je het overbruggen hoogteverschil vermelden.

Stap 2: opstelling bepalen

Beslis welk type trapopstelling je gebruikt.

Stap 3: aantal treden berekenen

De meest gebruikte stapgrootte is 18 cm. Om het aantal treden te berekenen, deel je de doelgrootte door de gewenste stapgrootte.

Stap 4: op- en aantrede bepalen

Bepaal de hoogte en diepte van de treden voor een goede comfort. De optrede is meestal ergens tussen de 17 cm en 19 cm. De aantrede is daarentegen meestal tussen de 26 cm en 32 cm.

Stap 5: hellingshoek berekenen

Vervolgens ga je de hellingsgraad berekenen. Overweeg ook een expert in te schakelen. Een specialist beschikt over de nodige kennis en ervaring om je bij te staan.

Stap 6: bouwvoorschriften controleren

Zorg dat de trap voldoet aan de veiligheidsnormen voor certificering.

Stap 7: schets maken

Maak een schets van het ontwerp om een goed overzicht te hebben van de trap.

Stap 8: constructie en materialen kiezen

Kies de constructie van de trap. Vervolgens ga je de materialen bestellen.

Stap 9: trap bouwen

Begint met het construeren van de trap door middel van de gemaakte schets.

Stap 10: trap testen

Inspecteer de trap grondig en test hem uit.

Je trap voorzien van de ideale hellingshoek?
Vraag dan hier vrijblijvende en geheel gratis offertes aan.
Een grote hellingshoek trap met een leuning, wat ervoor zorgt dat de trap gemakkelijk te betreden is.

Hoe bepaal je de toegankelijkheid van een trap?

De optrede is de verticale afstand die een trap overbrugt. De treden van een trap dienen allemaal een gelijke hoogte te hebben. De afmeting van de optrede wordt vaak bepaald van de locatie waar de trap gevestigd is. Hieronder vind je de maten terug:

  • Woning (hoofdtrap): 22 cm
  • Openbaar gebouw: 19 cm
  • Semi-openbaar gebouw: 18 cm

Steile versus luie trap

De hellingsgraad bepaalt grotendeels de uitstraling van de trap. Een trap met een hellingshoek van minimaal 45 graden wordt als een steile trap beschouwd. Dit is ideaal geschikt voor een trap die niet vaak gebruikt wordt, zoals een zoldertrap.

In tegenstelling tot een zoldertrap, wordt het aangeraden om de hoofdtrap te voorzien van een hellingsgraad van 42 graden. Een trap met een hellingsgraad onder de 45 graden, noemen we ook wel een luie trap.

Alle voordelen en nadelen op een rijtje

De keuze van de hellingshoek biedt naast de uitstraling ook enkele voor- en nadelen met zich mee.

Voordelen en nadelen steile trap

Voordelen

  • Ruimtebesparing: hoe steiler de trap is, des te minder ruimte het in beslag neemt. Een goed voorbeeld hiervan is een ladder.
  • Design: steile trappen kunnen met hun opvallende en moderne uitstraling de ruimte voorzien van een eigentijdse look.

Nadelen

  • Veiligheid: steile trappen zijn doorgaans gevaarlijker te beklimmen dan luie trappen. De steilte van de trap kan riskant zijn voor kinderen en oude mensen.
  • Oncomfortabel gebruik: de steile trappen worden vaak als oncomfortabel ervaren.
Een steile trap met een leuning voor de veiligheid

Voordelen en nadelen luie trap

Voordelen

  • Veiligheid: een luie trap is door de zachte helling gemakkelijker te beklimmen, dit zorgt voor meer veiligheid.
  • Comfort: een luie trap heeft bredere treden, wat zorgt voor een goede comfort tijdens het beklimmen ervan. De toegankelijkheid is een groot voordeel voor mensen met een beperkte immobiliteit.

Nadelen

  • Ruimtevereisten: een luie trap neemt door zijn horizontale vormgeving meer ruimte in beslag dan een steile trap. De trap kan onpraktisch zijn in geval van een beperkte ruimte.
  • Bouwkosten: de bouwkosten van een luie trap zijn een stuk prijziger. Dit komt omdat er extra materiaal nodig is voor de brede treden en omdat de trapconstructie langer is.
trap afwerken

Professioneel advies nodig? Vind een specialist in jouw regio voor info en een vrijblijvende offerte

Heb je na het doornemen van dit artikel nog vragen over het vaststellen van de perfecte hellingshoek of het inmeten van een trap? In al die situaties loont het ook om vrijblijvende offertes te vergelijken. Een vakman beantwoordt al je vragen en voorziet je van een op maat gemaakte oplossing tegen een correcte prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: trappen