Inhoud
Wat zijn de ideale trap afmetingen voor jou?
Bij de afmetingen van een traptrede moet je goed op de optrede en op de aantrede letten. De optrede is de hoogte van een trede en de aantrede de breedte. Voor de afmetingen bestaan er bepaalde regels die gevolgd horen te worden.
Zo mag een trede in een privéwoning een maximale optrede van 22 centimeter hoog hebben. In openbare gebouwen ligt de maximum toegestane hoogte een stuk lager, 18 cm.
De aantrede, de breedte van de trap, hangt af van de hoogte van de trap. Die kan je alvast makkelijk zelf berekenen met de volgende formule: 2 keer optrede + aantrede = 57 tot 63 centimeter belopen.
Er geldt geen maximum voor de aantrede. Er bestaat wel een minimum breedte, de trap is namelijk veiliger als hij breder is. Een trap dient een minimum breedte van 80 centimeter breed te hebben.
Ook bestaat er een minimum afstand tussen twee opeenvolgende treden van een trap. Die minimum afstand is de minimale aantrede en bedraagt 22 centimeter.
Voorschriften Trappen Bouwbesluit + NEN-norm: regelgeving afmetingen trap
Wat is het bouwbesluit? Voor veel zaken bestaan er regels, zo ook voor trappen. Daarom zijn er in het Trappen Bouwbesluit door de overheid, een aantal regels opgesteld waaraan iedereen die in Nederland bouwt of renoveert zich hoort te houden.
Het eerste trappen bouwbesluit kwam er in 1992 en het meest recente trappen bouwbesluit kwam er in 2012. Niet alle bestaande huizen en gebouwen hoeven meteen te voldoen aan de vereiste normen van het meest recente bouwbesluit. Er geldt namelijk dat het bouwwerk de regels moet volgen van het bouwbesluit dan toen destijds gold.
Wat is de NEN-norm?
De NEN-normen zijn een samenvatting van alle regels en afspraken voor bepaalde diensten en producten. Het is echter niet hetzelfde als een wet. Een wet ben je verplicht te volgen. In een norm staat een beschrijving van wat de wet van jou verwacht en hoe je aan die verwachtingen kunt voldoen.
Alle regels die in het Bouwbesluit staan moeten nageleefd worden. Deze regels zijn verplicht. Een NEN-norm is dat niet altijd. Toch is het verstandig om ook altijd de NEN-norm te volgen. Hierin staat meestal beschreven hoe je bijvoorbeeld afmetingen kan bepalen. Daardoor optimaliseer je de gebruiksvriendelijkheid van de trap.
Belangrijke aandachtspunten voor het bepalen van de afmetingen
Als je een trap maakt, is het ontzettend belangrijk dat je van tevoren alle afmetingen op orde hebt. Dat is belangrijk omdat de trap voor iedereen gebruiksvriendelijk en comfortabel in gebruik hoort te zijn.
1. Voorzie de juiste optrede en aantrede
Zoals eerder in dit artikel besproken, heeft een trap een optrede en een aantrede. De optrede is de hoogte van de trede en de aantrede de breedte.
De hoogte van een trede mag in een privéhuis maximaal 22 centimeter hoog zijn en in een openbaar gebouw 18 centimeter. Voor de aantrede bestaat er geen maximaal breedte.
De aantrede is ook afhankelijk van de hoogte van de trap. De trap moet namelijk kunnen rusten tegen de vloer van de etage erboven.
2. Let op de hellingsgraad van de trap
Er zijn ook bepaalde voorschriften voor de hellingsgraad van een trap. In privéwoningen en openbare gebouwen worden er verschillende hellingsgraden gehanteerd. Voor openbare gebouwen is de ideale hellingsgraad 33 graden en voor privéwoningen 42 graden voor een rechte steektrap.
3. Hou rekening met de minimumbreedte
Volgens de regels van het bouwbesluit heeft een trede een minimum breedte van 80 centimeter.
4. Hoogte trap en doorloophoogte
De hoogte van een trap wordt gemeten vanaf de onderste vloer waar de trap begint tot de bovenste vloer, net na de bovenste trede, waar de trap eindigt. Een rechte trap mag maximaal 4 meter zijn. Als er een grotere lengte overbrugd moet worden dan dient er met een tussenbordes gewerkt te worden.
De doorloophoogte is de minimale afstand die tussen het plafond en de klimlijn moet zitten. De klimlijn is een soort van denkbeeldige lijn die langs alle voorkanten van alle treden loopt en ze in een denkbeeldige rechte lijn met elkaar verbindt.
5. Zorg ervoor dat de trap handig is in gebruik
Om een trap handig in gebruik te maken, volg je best de regels en afspraken van de NEN-normen. Dat betekent bijvoorbeeld dat alle treden een minimum breedte moeten hebben, de treden niet hoger mogen zijn dan een bepaald aantal centimeter en de hoogte van de trap niet meer dan een bepaald aantal meter mag zijn zonder tussenbordes.
Zorg er ook voor dat er een trapleuning aan de zijkant wordt geplaatst. Dit is belangrijk voor het comfort. Vooral voor mensen die niet zo goed ter been zijn, is het fijn om je aan de zijkant van de trap aan een leuning vast te kunnen houden.
Alle bovenstaande regels zorgen ervoor dat de trap door iedereen makkelijk en veilig gebruikt kan worden.
Vraag extra info en advies aan trapspecialisten + vergelijk gratis offertes
Het zelf plaatsen van een nieuwe trap is een klus die zeker niet onderschat mag worden. Er komt veel precisie bij kijken en je dient je aan allerlei regels en afspraken te houden. Ook moet de trap tot op de millimeter passen en moet hij gebruiksvriendelijk zijn.
Om jezelf te verzekeren van een correcte en vlotte installatie doe je best beroep op een vakman. Daarnaast ben je zeker dat je trap aan alle regels voldoet, dat ze veilig is en gebruiksvriendelijk is.
Vraag via onderstaand formulier gratis naar vrijblijvende offertes en vergelijk erkende trapspecialisten. Op die manier vind je snel en eenvoudig de juiste vakman voor jouw project en budget.