Inhoud
Je trap renoveren of nieuwe trap plaatsen?
Een trap bepaalt de uitstraling van je huis. Vaak is de trap een van de eerste elementen die mensen zien zodra ze je woning binnen komen. En een eerste indruk bepaalt toch alles?
Bestaande trap renoveren
Voor oude, mooie, trappen is een traprenovatie vaak de beste keuze. De trap zandstralen, reinigen en behandelen is dan de beste optie. Een nieuwe trap kopen kan heel wat geld kosten. Heb je deze uitgave er momenteel niet voor over? Dan is renoveren een erg populair alternatief.
Trap bekleden / overzettreden plaatsen
Toch geen mooie orginele trap? Dan kan je ervoor kiezen om overzettreden te plaatsen of om je trap te bekleden. De trap krijgt een nieuwe look op maat van je budget.
Nieuwe trap plaatsen
Geen trap aanwezig of wil je gewoon de oude trap volledig verwijderen? Dan is een volledig nieuwe trap kopen de oplossing.
In een huis vormt de trap het centrale element van de woning. Want zonder trap is het uiteraard onmogelijk om naar boven te gaan! Toch wordt er vaak weinig aandacht besteed aan de plaatsing van de trap of wordt er niet goed over nagedacht. Wij zullen je in dit artikel uitleggen hoe je het juiste materiaal en de vorm van de trap kunt uitkiezen, evenals hoe je deze het beste kunt onderhouden!
De verschillende materialen voor je nieuwe trap
Voor de aanleg van je trap heb je de keuze uit verscheidene materialen, naargelang je smaak en de inrichting van je huis. Of het nu een houten, betonnen, metalen of glazen trap is, wij zullen je uitleggen hoe je je keuze kunt maken en met welk budget je rekening moet houden.
Houten trap
Hout is het meest populaire materiaal om trappen mee te bouwen. Als je van een landelijke en natuurlijke stijl houdt of wanneer je graag een warme uitstraling wilt geven aan je hal, is een houten trap kopen interessant. Ga er niet zomaar van uit dat alle houten trappen hetzelfde zijn, er is een ruim aanbod.
Het is mogelijk om deze volledig naar je eigen smaak aan te passen aan je interieur, zowel qua vorm als qua houtsoort.
Een houten trap vereist echter wel een zeer regelmatig onderhoud: na plaatsing moet het hout behandeld worden met een waterafstotend middel en deze beitslaag moet regelmatig opnieuw aangebracht worden.
Men moet weten dat de prijsverschillen zeer groot zijn en kunnen variëren van 800 tot 8.000 euro, naargelang het model, de houtsoort en de grootte van de trap.
Betonnen trap
Beton is het goedkoopste materiaal (per gewicht) en het is gemakkelijkst te plaatsen. Andere voordelen die beton zeer geschikt maken voor een trap, is zijn duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. Het zal nooit verrotten, zelfs bij een buitentrap.
In onbewerkte vorm past een betonnen trap niet in ieder interieur: het beton doet afbreuk aan de warme uitstraling van een ruimte, maar past daarentegen perfect bij een industriële stijl, vooral wanneer je voor design gepolijst beton kiest. Als je voor beton kiest, is het ook mogelijk om het met een ander materiaal te bekleden, zoals tapijt of tegels.
Over het algemeen moet men rekening houden met een budget van 1.500 tot 4.000 euro om een betonnen trap te plaatsen. Daarbij komen nog de kosten voor de trapbekleding, als men daarvoor kiest.
Metalen trap
Metaal is het hardste en sterkste materiaal. Bij metaal heb je verschillende varianten naargelang je persoonlijke voorkeur: je kunt kiezen uit een brede waaier aan metaalsoorten (aluminium trappen, gesmeed ijzer, staal etc.), kleuren en uitvoeringen.
Metalen trappen worden veel gebruikt voor professionele trappen. Als je een luxueus interieur hebt kunnen ze ook voor particulier gebruik. Hier zal een metalen, bijvoorbeeld aluminium trap je interieur een echte design uitstraling geven die je interieur echt af zal maken.
Gaat het om een buitentrap, dan moet die behandeld worden met een roestwerend middel voor een langere levensduur en om ervoor te zorgen dat de trap niet gaat roesten.
De keuze voor dit materiaal is minder geschikt voor kleine budgetten: je moet rekenen op 3.000 tot 6.000 euro om een trap in metaal te laten plaatsen.
Glazen trap
Sinds kort wordt ook glas gebruikt voor de vervaardiging van trappen. Glas is een kwetsbaar en kostbaar materiaal, maar het valt niet te ontkennen dat het je woning een extra dimensie geeft.
Gecombineerd met hout en metaal, maakt glas je trap tot een echte design trap die je niet bij veel mensen ziet. Een trap in glas kan een goede manier zijn om aan je vertrek een chique uitstraling te geven. Bovendien zorgt het voor extra lichtinval.
Maar zoals iedereen wel weet, is glas kwetsbaar. Denk dus goed na als je voor glas kiest: besteed ruim aandacht aan aspecten zoals kwaliteit en duurzaamheid!
Verschillende soorten trappen
Naast een verscheidenheid aan materialen, kan je ook kiezen uit verschillende uitvoeringen voor je trap. Er zijn tal van keuzemogelijkheden, afhankelijk van:
- de stijl die je wilt realiseren
- de ruimte waarover je beschikt
- de plaats waar de trap moet komen
- en het beschikbare budget
kan je kiezen voor:
- een rechte trap
- een draaitrap
- een trap met een hoek
- een wenteltrap
- of een op maat gemaakte trap.
Rechte trap
De rechte trappen zijn de meest klassieke uitvoering en ook het makkelijkst te installeren. Deze wordt geplaatst in een rechte lijn. Omdat een rechte trap wel voldoende ruimte en grondoppervlak nodig heeft, moet men wel over een plek beschikken die groot genoeg is. Zijn eenvoud maakt dat dit soort trappen meestal in elk huis mogelijk zijn.
Om hem wat minder recht toe recht aan te maken, is het mogelijk om deze trap te personaliseren: de leuning voor extra houvast, het aantal treden etc. Het is ook een optie om de ruimte onder de trap te benutten: een kleine, sfeervolle plek voor een bureau, een bibliotheek, een berging of een kleine garderobekast.
Draaitrap
Als je over weinig ruimte beschikt, is een draaitrap ideaal, omdat je hiermee ruimte kunt besparen. De L-vorm is ook geliefd om zijn fraaie uiterlijk, vooral als je kiest voor uitlopende of schuine treden.
Een andere manier om een trap met een draai van een kwartslag te monteren, is om deze zo te plaatsen dat er een overloop ontstaat, onderaan, halverwege of bovenaan de trap.
Momenteel worden open trappen met een kwart draai erg veel toegepast: deze uitvoering laat het licht door de treden heen schijnen en geeft een luxueuze designlook aan welk huis dan ook.
Trappen met een kwartdraai worden het meest geplaatst, maar er zijn ook trappen die een 2/3 draai of een halve draai maken of volledige wenteltrappen.
Om zo'n soort trap te installeren, moet men rekening houden met een budget van 1.500 tot 12.000 euro.
Wenteltrap
De wenteltrap, of spiraalvormige trap die men vaak in kastelen ziet, is een trap die rond een al dan niet dikke middenpilaar cirkelt. Dit model trap kopen is zeer praktisch als je over kleinere ruimtes beschikt, omdat de toegepaste as geheel recht is en niet 45 graden zoals bij andere trappen.
Bovendien heeft deze trap geen steunmuur nodig, aangezien deze trap zelfdragend is: de middenpilaar wordt op de vloer bevestigd en aan het plafond van de bovenste verdieping vastgemaakt.
Dit model trap bemoeilijkt klussen waarbij een verplaatsingen van (grote) voorwerpen is vereist: denk maar aan het verhuizen van een bed of een grote kast. Dergelijke zware voorwerpen zijn bijna onmogelijk bij dit soort trappen.
Als je van plan bent en wenteltrap te installeren, is het dan ook noodzakelijk om op een andere manier meubilair naar de hoger gelegen verdieping te kunnen verplaatsen.
Heb je een dubbele trap? Dan is deze bij uitstek geschikt om producten naar een andere verdieping te krijgen. Gezien wenteltrappen vaak gekozen worden omdat ze plaatsbesparend zijn, beschikt het huishouden vaak niet over dubbele trappen. Om zwaardere klussen uit te voeren zal hier gezocht moeten worden naar een andere oplossing.
Op maat gemaakte trap kopen
Als je inkomhal een afwijkende vorm heeft of als je een apart model trap wilt, is het altijd mogelijk om te kiezen voor een op maat gemaakte trap: je heeft dan de keuze voor alle aspecten van de trap: het soort materiaal dat gebruikt wordt, het model trap, evenals de precieze afmetingen van de trap.
Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om bredere treden te nemen. Hoeveel treden je hebt bepaalt ook de hellingshoek van de trap is. Denk hierbij dat een trap minder steil wordt door meer treden te plaatsen. Het is ook mogelijk om metaal en hout met elkaar te combineren of om te kiezen voor een hangende trap waarbij iedere trede niet in verbinding staat met de volgende maar aan de muur wordt bevestigd.
Het is noodzakelijk om de ruimte waarin je de trap wilt plaatsen, goed op te meten: neem de afmetingen van de diepte, de hoogte en de breedte, zodat de leverancier de maat van de trap weet die hij moet maken en je kan adviseren.
Om zo'n soort trap te kunnen realiseren, moet men rekenen op een budget van 7.500 tot 15.000 euro.
Als uitzondering bestaan er zoldertrappen: Heb je een moeilijk bereikbare zolder? Dan kan een soort trapladder een interessant alternatief bieden. De prijs van dit soort ladder ligt een stuk lager dan andere op maat gemaakte trappen, afhankelijk van het aantal treden en de leuningen.
Wat kost een traprenovatie?
Wanneer je trap er niet meer zo fraai uitziet is een traprenovatie een goed idee. De versleten traptreden kunnen worden voorzien van een fris likje verf of een prachtige oplossing als overzettreden. Hiermee geef je je bestaande trap heel eenvoudig een complete make over.
De kosten van een traprenovatie zijn afhankelijk van een aantal factoren. Naast het type trap (open of gesloten) is het ook van belang welke soort traprenovatie je kiest. Een simpele schilderbeurt is natuurlijk een stuk voordeliger dan een open trap bekleden, een traprenovatie met pvc of nieuwe houten overzettreden voor je trap kopen.
Daarnaast weegt voor de uiteindelijke prijs ook mee wie de traprenovatie gaat uitvoeren. Huur je hiervoor een specialist in of ga je zelf aan de slag? Het is belangrijk om bij de renovatie van je trap oog te houden voor zowel je wensen als het beschikbare budget. Op deze manier vind je altijd een vorm van traprenovatie die helemaal bij je past.
Ben je benieuwd naar de traprenovatie kosten in jouw woning? Vraag dan een aantal offertes aan bij traprenovatie bedrijven uit jouw regio. Zo kun je heel gemakkelijk de traprenovatie kosten en opties met elkaar vergelijken en vind je de beste deal voor het vernieuwen van je trap.
Trap renoveren: waar let je op?
Het is misschien niet de leukste of meest interessante investering, maar wel één waar je woning zienderogen van opknapt. Vroeg of laat zal het ook bij jou thuis tijd worden voor een kleine of grote renovatie van de trap.
Dit gedeelte van je woning wordt iedere dag opnieuw weer intensief gebruikt en langzaam maar zeker ontstaan er steeds meer gebruikerssporen en kleine of grote schadeplekken.
Een traprenovatie biedt dan uitkomst. In slechts één enkele dag is het mogelijk om een zeer versleten trap om te toveren tot een trap als nieuw. Natuurlijk zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten. Allereerst gaat het hierbij om je wensen.
Wil je je trap gewoon even lekker opfrissen omdat de bestaande verflaag is afgebladderd? Dan is een nieuwe laag verf aanbrengen meer dan voldoende. Is er grotere schade aanwezig? Dan kun je beter kiezen voor een complete renovatie, al dan niet uitgevoerd door een specialist.
Als je weet wat voor soort renovatie er nodig is kun je gaan nadenken over de stijl. Kies je ervoor om de huidige uitstraling te behouden of geef je je trap liever een heel nieuwe look? De keuze is helemaal aan jou. Het is ook mogelijk om je trap te renoveren omdat je hem veiliger wilt maken. Je kunt de treden dan voorzien van veiligheidsprofielen, zodat je niet zo snel meer uitglijdt.
Zelf de trap renoveren?
De keuze voor zelf de trap renoveren of een vakman inhuren is niet alleen een kwestie van budget, maar natuurlijk ook van jouw eigen capaciteiten. Ben je handig, dan ligt het voor de hand om zelf een nieuwe trap te creëren. Weet je van jezelf dat je niet zo'n goede klusser bent? Kies dan liever gelijk voor een traprenovatie expert.
Daarnaast is het zo dat hoe kleiner je wensen zijn, hoe gemakkelijker is om ze zelf uit te voeren. Het opnieuw schilderen van je gesloten of open trap is een heel stuk eenvoudiger dan het maken en plaatsen van overzettreden. Deze overzettreden worden over je bestaande traptreden geplaatst en omdat de meest trappen nu eenmaal niet recht omhoog lopen, moeten ze volledig op maat worden gemaakt.
Hiervoor is echt de inzet van een vakman nodig. Alleen zo ben je er zeker van dat de renovatie van je trap op een deskundige en vooral ook veilige manier gebeurt.
Naast de twee uitersten van simpel schilderen en een compleet nieuwe trap maken is er uiteraard ook een middenweg te vinden. Zo kun je onder meer kiezen voor het plaatsen van halve maantjes. Deze halfronde trapbedekking van stevig tapijt of aluminium plak je eenvoudig over het midden van iedere traptrede. Zo ziet je trap er in direct een stuk mooier uit en ook werken de halve maantjes geluiddempend en voorkomen ze uitglijden op je vernieuwde trap.
Soorten trap bekleding
Om een nieuwe trap te maken kun je hem schilderen, maar in veel gevallen is het bekleden ervan een nog fraaiere optie. Je kunt tegenwoordig kiezen uit allerlei soorten, zoals tapijt, vinyl of een pvc trap. Wat je keuze ook wordt, weet dat je trap er alleen maar op vooruit zal gaan. De bekleding van jouw voorkeur geeft de trap namelijk niet alleen een veel mooiere en luxere aanblik, maar ook werkt het zeer geluiddempend.
Bij een trap bekleden kiezen veel mensen voor tapijt. Dit materiaal heeft als voordeel dat de trap hiermee in één keer volledig bedekt kan worden. Wil je wel je trap bekleden, maar niet je volledige trap bedekken? Dan kun je ook opteren voor een loper. Deze vorm bedekt enkel het middengedeelte van de treden, waar je op loopt.
Een andere mogelijkheid is de plaatsing van halve maantjes. Je kunt kiezen voor standaard halve maantjes in aluminium of tapijt, maar ook is het mogelijk om halve maantjes op maat te laten maken. Ze worden dan uitgevoerd in het formaat en het type tapijt van jouw voorkeur.
Je kunt ook kiezen voor een traprenovatie met pvc, vinyl of linoleum. Dit is niet zo’n populaire optie voor thuis, maar wordt wel vaak gekozen voor bijvoorbeeld scholen en kantoren. Bij een vinyl of pvc trap worden de treden voorzien van trap bekleding die wordt vastgeplakt aan de bestaande trap. Om te zorgen voor meer grip worden er tevens zogeheten trapneuzen bevestigd, zodat het geheel nog veiliger wordt.
Hulp nodig bij de zoektocht naar een trap op maat? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan
Informeer vooral naar de mogelijkheden bij jouw plaatselijke specialist in traprenovaties, zodat je de juiste keuze kunt maken die uitermate geschikt is voor jouw nieuwe trap. Advies nodig over alle verschillende varianten? Vul het offerteformulier in en ontvang soms al zo snel als de volgende dag offertes van specialisten.