Alle voordelen op een rij

Hieronder vind je een beknopt overzicht van de vele voordelen van een thuisbatterij.

Voordeel 1: Meer duurzame, groene energie gebruiken

Zonne-energie is een groene, duurzame en hernieuwbare vorm van elektriciteit. Dat past mooi binnen de energietransitie, maar is ook nog eens goed voor het klimaat. Door zonne-energie te gebruiken, verminder je de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en verklein je jouw CO2-uitstoot.

Voordeel 2: Je bespaart op je energierekening kosten

Natuurlijk, zonnepanelen en een thuisbatterij zijn een investering. Op termijn verdien je die investering echter volledig terug. Hoe meer van je zelf opgewekte groene stroom je zelf verbruikt, hoe minder je afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. En dat vertaalt zich naar een lagere energierekening.

Een thuisbatterij verhoogt je zelfverbruik van zo’n 30% naar gemiddeld 70% van het totaal. Daarbij komt dat je de batterij ‘s avonds ook kunt opladen met energie aan daltarieven, zodat je ook op minder zonnige dagen goedkopere energie kunt gebruiken. En dat zie je terug op je energierekening!

Bovendien word je met een zonnepaneelinstallatie met zonnepanelen en een thuisaccu minder beïnvloed door schommelende en stijgende energieprijzen.

Voordeel 3: Thuisaccu en zonnepanelen zijn handig in meer afgelegen regio’s

Woon je in een afgelegen gebied, is je woning niet aangesloten op het elektriciteitsnet, of wil je jouw vakantiehuisje van goedkope stroom voorzien? Dan bieden zonnepanelen met een thuisbatterij de perfecte oplossing. Je wekt dan overdag de energie op die je ‘s avonds wilt gebruiken. Overdag kun je het overschot natuurlijk ook gebruiken. Helemaal op zonnige dagen zul je veel meer energie opwekken dan dat de accu op kan slaan, waardoor je de mogelijkheid hebt om bijvoorbeeld een extra was te draaien.

Op zoek naar een energieoplossing op maat?
Contacteer experts, verken de mogelijkheden en vind de thuisbatterij die bij je past!
arrow Ontvang offertes

Voordeel 4: Back-up bij uitval van de stroom

Even geen stroom meer in jouw buurt? Met je thuisbatterij blijf je zorgeloos zonne-energie gebruiken en ondervind je geen problemen. Je hoeft je geen zorgen te maken over de koelkast dicht laten, of een wekker die je opnieuw moet instellen, want alles kan gewoon blijven werken dankzij de voorraad stroom in de thuisbatterij.

Een zonnepaneelexpert kijkt de thuisbatterij van een woning na.

Minpunten of nadelen van opgewekte zonnestroom opslaan in een thuisbatterij

Zonne-energie opslaan in een thuisbatterij, heeft dat enkel voordelen? Zoals bijna alles in het leven, zijn er ook nadelen verbonden aan het installeren van de thuisbatterij. Een overzicht van de minpunten.

Nadeel 1: Wat de thuisbatterij kost

Een thuisbatterij aanschaffen en laten installeren is niet goedkoop. Je mag rekenen op een prijs van zo’n € 2.000 tot wel € 10.000. Hoe meer energie je in de batterij kunt opslaan, hoe duurder.

Nu is het wel zo dat je thuisbatterij groene energie voor je bewaart, en bovendien ook kan opladen met energie tegen het daltarief. Een thuisbatterij verhoogt je eigenverbruik, wat betekent dat je meer van je opgewekte zonne-energie zelf kunt verbruiken. Daarmee bespaar je aanzienlijk op je energierekening.

Op die manier verdienen zonnepanelen en thuisbatterijen zichzelf in enkele jaren volledig terug. Zodra je die investering er uithaalt, maak je met je zonnepanelen alleen maar winst!

Tip: Bespaar niet op je thuisbatterij door zelf aan de slag te gaan met de installatie. Een thuisbatterij kun je het beste laten installeren en aansluiten door een erkend installateur. Met een correcte installatie weet je zeker dat je thuisbatterij veilig te gebruiken is, en kun je bij problemen terugvallen op de garantieregeling.

Niet meer betalen dan nodig?
Vergelijk offertes voor thuisbatterijen!

Nadeel 2: Geen subsidies voor de prijs

Thuisbatterijen kosten dan wel een flinke duit, op dit moment krijg je voor die groene investering nog geen subsidies. Wel geniet je in veel gevallen van een verlaagd btw-tarief: 0 procent! Je moet deze btw wel zelf terugvragen van de belastingdienst en onder de kleine ondernemer regeling vallen, maar mag nog niet geregistreerd zijn onder deze regeling wanneer je de thuisbatterij koopt.

Een man in een grijze trui weegt de voor- en nadelen van een thuisbatterij tegen elkaar op en gebruikt een rekenmachine om de terugverdientijd te berekenen.

Nadeel 3: Nog geen alternatieven voor afhankelijkheid van energieleveranciers

Zonnepanelen en een thuisaccu verkleinen je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet, maar zijn niet genoeg om volledig off-grid te leven. Het probleem verschuilt zich in de lange, donkere wintermaanden. Tijdens die periode kun je niet genoeg groene energie opwekken om in al je energiebehoeften te voorzien.

Bovendien is een normale thuisbatterij niet in staat om voldoende energie op te slaan tijdens de zomer om die wintertekorten op te vangen. Je kunt er hoogstens enkele uren of dagen mee overbruggen. Ook met zo’n installatie moet je tijdens de wintermaanden energie van het elektriciteitsnet halen.

Natuurlijk zet je met een thuisaccu wel al een belangrijke stap in de goede richting.

Nadeel 4: Moeilijk te hergebruiken onderdelen en schaarse grondstoffen

Een van de meest paradoxale nadelen van een thuisbatterij is de milieubelasting. De meest klassieke batterijen bevatten schaarse grondstoffen, en zijn bovendien moeilijk of zelfs niet recyclebaar. De productie en het recyclen van thuisaccu’s vormt een grote belasting voor het milieu.

Er zijn gelukkig wel enkele alternatieven voor wie die ecologische overwegingen ter harte neemt. Denk maar aan de zoutwaterbatterij, die geen schadelijke of schaarse grondstoffen bevat.

Nadeel 5: Energieverlies bij opslag in de batterij

Een laatste nadeel: met energieopslag via een thuisbatterij gaat er altijd een paar procent van de opgewekte energie verloren. Zelfs wanneer je dus alle opgeslagen stroom zelf weet te gebruiken, zul je nooit 100% van de capaciteit kunnen benutten. Dit is een inherent probleem van accu’s en dus niet per se een fout van de thuisaccu.

Wat zijn de voor- en nadelen van een thuisbatterij: overzicht

Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, hebben we net uitgebreid de voordelen en nadelen besproken. Hieronder zie je deze pluspunten en minpunten van de thuisbatterij op een rijtje, zodat je een goede vergelijking kunt maken.

Waarom is een thuisbatterij kopen verstandig?

  • Meer groene, duurzame energie gebruiken
  • Besparen op de energierekening
  • Gunstig voor meer afgelegen regio’s en op vakantie
  • Goede back-up bij stroomstoring

Wat maakt een thuisbatterij plaatsen minder interessant?

  • Het hoge prijskaartje
  • Geen subsidies mogelijk
  • Geheel onafhankelijk zijn is nog niet mogelijk
  • Milieubelasting bij de productie
  • Energieverlies hoort erbij

Wel of geen thuisbatterij kopen voor zelf stroom opslaan?

Of de aantal nadelen van een thuis accu opwegen tegen de voordelen van een thuisbatterij, is geheel afhankelijk van je persoonlijke situatie. In combinatie met zonnepanelen en een dynamisch energiecontract is een thuisbatterij vaak een waardevolle toevoeging aan je eigen stroomproductie. Daarentegen is de initiële investering nog steeds hoog, en kan dat een groot nadeel zijn. Een expert kan je vaak helpen met de juiste keuze te maken.

Interesse in een thuisbatterij? Vraag info en gratis offertes aan 1 of meerdere installateurs tegelijk

Wie een thuisbatterij installeert, gebruikt groene (en gratis!) elektriciteit zelfs wanneer de zon niet schijnt. Benieuwd hoe zo’n thuisbatterij kan zorgen voor een lagere energiefactuur? Op zoek naar een erkend installateur? Of wil je precies weten welk verschil een thuisbatterij maakt?

Gebruik dan onderstaand formulier. Via onderstaand formulier ontvang je gratis en volledig vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van installateurs in jouw omgeving. Zo krijg jij antwoorden op al je vragen, vind je snel en eenvoudig erkende installateurs in je regio, en kun jij die groene energie binnen de kortste keren optimaal benutten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf je aanvraag
1*. Wens je de thuisaccu aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is de woning of het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Heb je reeds een slimme (digitale) meter?
4*. Wanneer zou je de thuisbatterij willen?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
thuisbatterij installateur: thuisbatterij