Levensduur thuisbatterij: hoe lang gaat een thuisbatterij gemiddeld mee?

Hoe lang kun je gebruik maken van je thuisaccu? Een thuisbatterij gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Nieuwere modellen kunnen gemakkelijk (meer dan) 20 jaar meegaan.

Er zijn verschillende factoren die de levensduur van je thuisbatterij beïnvloeden. De belangrijkste factor is het type thuisbatterij. De levensduur van een lithium-ion thuisbatterij verschilt bijvoorbeeld drastisch van die van een loodzuurbatterij.

Levensduur per soort thuisbatterij

Hoe lang gaan de verschillende soorten thuisbatterijen mee?

Loodzuurbatterij

Loodzuurbatterijen worden al erg lang gebruikt. Niet enkel als thuisaccu’s, maar bijvoorbeeld ook in wagens. Het gaat om een vrij oude maar kostenefficiënte technologie. Loodzuurbatterijen behoren tot goedkoopste soort thuisbatterij, maar gaan wel het minst lang mee. Je mag rekenen op een levensduur van zo’n 8 tot 10 jaar.

Drie witte, compacte lithium thuisbatterijen met de tekst 'energy storage' gemonteerd aan een witte muur.

Lithium-ionbatterij

Lithium-ion thuisbatterijen zijn nieuwer, compacter, en meer geavanceerd. Ze zijn wat duurder, maar nemen dankzij hun hoge energiedichtheid heel wat minder plaats in dan loodzuurbatterijen. De meeste gezinnen die een thuisaccu gebruiken, kiezen voor het lithium-ion type. Het is een wat duurdere batterij, maar wel met een aanzienlijk langere levensduur. De batterij gaat gemiddeld 15 tot 20 jaar mee.

Zoutwaterbatterij

Met een levensduur van gemiddeld 20 jaar gaat de zoutwateraccu het langst mee. Zoutwaterbatterijen bevatten geen schadelijke stoffen of zware metalen, zijn volledig recyclebaar én gaan op de koop toe ontzettend lang mee.

Deze 7 factoren bepalen hoe lang een thuisbatterij mee gaat

De ene batterij gaat wat langer mee dan de andere. Je las hierboven al hoe de levensduur van een thuisbatterij sterk afhankelijk is van het type batterij. Er zijn echter enkele andere factoren die bepalen hoe lang je thuisbatterij bruikbaar blijft.

1. Aantal laadcycli

De verwachte levensduur van je thuisbatterij is afhankelijk van het aantal laadcycli. Wanneer een batterij oplaadt en volledig ontlaadt, doorloopt die 1 laadcyclus.

Na een bepaald aantal laadcycli zullen de prestaties van je thuisaccu langzaam afnemen.

Het aantal laadcycli kan sterk verschillen van accu tot accu. Aan de lagere kant heb je thuisaccu’s met zo’n 1.000 laadcycli, aan de hogere kant thuisaccu’s met meer dan 10.000 laadcycli.

2. Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit van je thuisbatterij heeft niet enkel invloed op hoeveel opgewekte stroom je kunt opslaan, maar ook op hoe lang je thuisaccu meegaat. Hoe meer zonne-energie je kunt opslaan, hoe minder vaak je de batterij volledig moet ontladen – en hoe minder laadcycli je jaarlijks doorloopt.

Tip: Kies voor een thuisbatterij met een iets grotere opslagcapaciteit. Let er ook op dat die opslagcapaciteit niet de hele levensduur van een thuisbatterij gelijk blijft. Meer weten? Lees hieronder verder over de ontladingsdiepte!

3. Ontladingsdiepte (DOD)

De ontladingsdiepte (DOD of depth of discharge) bepaalt in welke mate je de batterij kunt opladen zonder capaciteitsverlies. Nieuwere lithium-ion thuisbatterijen hebben vaak een ontladingsdiepte van zo’n 90 tot 100 procent. Bij loodzuurbatterijen ligt de ontladingsdiepte vaak wat lager, zo rond de 50 procent.

Wanneer het op ontladingsdiepte aankomt, doet de zoutwaterbatterij het het best. Volledig ontladen heeft geen invloed op de capaciteit van een thuisbatterij die met zoutwater werkt.

4. Kwaliteit

Het merk, en vooral de kwaliteit van je thuisaccu, heeft uiteraard ook invloed op de levensduur. Ga bij voorkeur voor een producent met een goede reputatie.

Let bij je keuze ook goed op de garantie. Doorgaans geniet je naast de garantie op de batterij zelf ook een zekere capaciteitsgarantie.

Zo kan de producent bijvoorbeeld 10 jaar garantie geven op 80 procent van de opslagcapaciteit. Kan je batterij van 10 kWh na 9 jaar nog maar 7 kWh opslaan? Dan kun je gebruik maken van die capaciteitsgarantie.

Een hand houdt een gloeilamp vast, rond de gloeilamp staan negen symbolen voor groene energie, op de achtergrond vervaagde lichtjes.

5. Omvormer

Je thuisaccu moet aangesloten worden op de juiste omvormer. Je bestaande omvormer zet de gelijkstroom die je zonnepanelen opwekken om in bruikbare stroom (wisselstroom). Om je thuisbatterij op te laden met de overtollige stroom die je zonnepanelen produceren, heb je in de meeste gevallen een extra omvormer nodig.

Een aparte omvormer is bijvoorbeeld nodig wanneer je zonnepanelen niet over een bidirectionele omvormer of hybride omvormer beschikken. Daarnaast is niet enkele omvormer compatibel met elke thuisbatterij. Ook moet je omvormer compatibel zijn met je zonnepanelen.

Tot slot zal een thuisaccu beter presteren in combinatie met de ene omvormer dan in combinatie met de andere omvormer. De juiste omvormer vinden is, zoals je ziet, geen eenvoudige klus! Vraag daarom advies aan een erkende installateur.

Op zoek naar een installateur?
Vergelijk offertes en vind de ideale match!

6. Correcte plaatsing

Een goed geïnstalleerde thuisaccu gaat heel wat langer mee. Een erkende installateur zorgt bijvoorbeeld voor de juiste bidirectionele omvormer, zorgt ervoor dat de thuisbatterij correct wordt aangesloten op je hybride omvormer, of helpt je bij het kiezen van de juiste thuisaccu met geïntegreerde omvormer.

Een correcte installatie maakt een wereld van verschil!

Tip: Op zoek naar de juiste installateur? Gebruik het formulier onderaan deze pagina en vergelijk offertes op maat.

7. Gebruik

Tot slot zal ook de intensiteit van het gebruik een invloed hebben op hoe lang de thuisbatterij mee gaat. Hoe vaker en intensiever je de batterij gebruikt, hoe sneller die aan vervanging toe is.

Een gezin dat een thuisbatterij bijvoorbeeld enkel ontlaadt bij een stroompanne, zal jaarlijks heel wat minder laadcycli doorlopen. Wie de batterij continu gebruikt, doorloopt logischerwijs heel wat meer laadcycli.

Natuurlijk zijn de meeste fabrikanten daarop voorbereid. De gemiddelde thuisaccu is erop voorzien om intensief gebruikt te worden.

Een moderne woning met een dakterras, zonnepanelen, grote glazen ramen en een zwembad.

Waarom is de levensduur van een thuisbatterij belangrijk?

Hoe lang je thuisaccu meegaat, is een belangrijke factor in je zoektocht naar de meest geschikte thuisbatterij. Maar waarom is die levensduur nu zo belangrijk?

Hoge levensduur = meer rendabel

Een thuisaccu vergt een vrij grote investering. Je betaalt uiteindelijk zo’n 4.000 tot wel 10.000 euro voor de opslag van zonne-energie. Het is alleen maar logisch dat je die investering ook wilt terugverdienen.

Op dit moment duurt het zo’n 10 tot 14 jaar voor de thuisaccu zichzelf volledig heeft terugverdiend. De terugverdientijd op zich is natuurlijk afhankelijk van heel wat factoren. Denk maar aan de aanschafprijs, eventuele onderhoudskosten, en natuurlijk de manier waarop je de batterij gebruikt.

Daarbij komt dat je op dit moment nog geen premie of subsidies ontvangt voor de aanschaf van een thuisbatterij. Er wordt echter verwacht dat naar de toekomst toe zal veranderen, waardoor een thuisaccu zichzelf aanzienlijk sneller zal terugverdienen.

Dat terzijde, het is niet mogelijk om je thuisbatterij terug te verdienen als je nog tijdens die terugverdientijd alweer een nieuwe batterij moet aanschaffen. Hoe lang de thuisaccu meegaat, is dus cruciaal in het bepalen of je thuisaccu al dan niet rendabel is.

Tip: Met de volatiele stroomprijzen, de dalende prijzen voor thuisaccu’s én de constante verbeteringen van de achterliggende technologie wordt verwacht dat de terugverdientijd van je investering de komende jaren verder zal dalen.

Hoge levensduur = efficiënter

Een thuisaccu zal het doorgaans niet van de ene op de andere dag laten afweten, tenzij je met een ernstig technisch defect te maken krijgt. Een thuisaccu zal mettertijd wat van zijn capaciteit en efficiëntie verliezen. Met andere woorden, naarmate de batterij veroudert, levert die steeds mindere prestaties.

Heb je een batterij met een lange levensduur? Dan zal je thuisaccu aanzienlijk langere tijd optimale prestaties blijven leveren.

Hoge levensduur = beter voor het milieu

Kies je voor een lithium-ion of loodzuur thuisbatterij? Dan houd je er best rekening mee dat die batterijen niet tot nauwelijks recyclebaar zijn. Hoe sneller en vaker je die batterij moet vervangen, hoe groter de belasting voor het milieu.

Daarnaast bevatten die soorten thuisbatterijen schaarse stoffen, waarvan de ontginning opnieuw grote gevolgen heeft voor het milieu. Een batterij met een hogere levensduur is dus duidelijk de milieuvriendelijkere optie.

Tip: Koop je liever geen thuisbatterij die schadelijke stoffen bevat? Overweeg dan de aanschaf van de milieuvriendelijke zoutwaterbatterij!

Thuisbatterij kiezen

Thuisaccu plaatsen? Zo verleng je de levensduur van je thuisbatterij

De gemiddelde levensduur van een thuisbatterij ligt, zoals gezegd, tussen de 10 en 15 jaar. Wil jij de levensduur van je thuisbatterij optimaal benutten? Met onderstaande tips kun je de gemiddelde levensduur aardig rekken.

Tip 1: Kies voor een grote opslagcapaciteit

Hoe groter de opslagcapaciteit van je thuisaccu, hoe minder vaak je een volledige laadcyclus moet doorlopen. Kies daarom voor een thuisaccu die iets meer opgeslagen stroom kan bevatten dan nodig is.

Een te lage opslagcapaciteit betekent dat je batterij heel wat meer laadcycli moet doorlopen, en dus sneller capaciteit verliest. Vraag een ervaren installateur om je te helpen bij de berekening van de ideale capaciteit.

Tip 2: Investeer in kwaliteit

Logisch, maar een thuisaccu van hoge kwaliteit heeft een langere levensduur dan een thuisaccu van lage kwaliteit. Je betaalt wat meer voor een accu van hoge kwaliteit (met een grote opslagcapaciteit), maar kunt er wel op rekenen dat je thuisaccu lang genoeg meegaat.

Op zoek naar de thuisbatterij met de beste prijs-kwaliteitverhouding?
Vul onderstaand formulier in en vergelijk snel en eenvoudig het aanbod in jouw regio!
arrow Ontvang offertes

Tip 3: Vergeet het nazicht niet

Laat je thuisaccu frequent inspecteren door een ervaren installateur. Tijdens zo’n inspectie gaat de expert na of je thuisbatterij naar behoren werkt en spoort eventuele gebreken tijdig op.

Een gebrekkig onderdeel op tijd laten repareren kan een enorm verschil maken in het rendement en de levensduur van je thuisaccu.

Bonustip: Nodig jaarlijks een specialist uit voor een grondige controle van je thuisaccu.

Tip 4: Onderhoud

Naast die jaarlijkse inspectie doe je er goed aan om je thuisbatterij goed te onderhouden. Veel modellen vergen helemaal geen onderhoud, maar de meeste thuisbatterijen kunnen af en toe wat liefde gebruiken. De batterij van tijd tot tijd afstoffen, volstaat doorgaans.

Bonustip: Sluit een onderhoudscontract af met je installateur. Die voorziet de periodieke inspectie van je thuisaccu, en staat in voor meer uitgebreid onderhoud als dat nodig is.

Een ervaren installateur in een rode jas en een witte helm staat, met zijn computer in de hand, een installatie met zonnepanelen te controleren.

Tip 5: Schakel enkel erkende installateurs in

Als je een thuisbatterij installeert, weet je best waar je mee bezig bent. Je thuisbatterij zelf aansluiten? Dat doe je beter niet. Je mag de batterij sowieso niet zelf aansluiten op het elektriciteitsnet – daarvoor doe je beroep op een erkend elektricien. Ook het monteren en installeren van de thuisbatterij is een taak voor iemand met de nodige kennis en ervaring.

Erkende installateurs zorgen niet enkel voor een veilige en correcte installatie. Ze overzien ook de opstelling van je thuisbatterij, en verzekeren dat de batterij optimaal kan presteren. Zo garandeer je een optimale levensduur en de best mogelijke prestaties van je energieopslagsysteem!

Bijkomend voordeel? Bij latere problemen val je terug op de garantieregeling van je installateur én de producent van de thuisaccu.

Bonustip: Een installateur geeft je advies over het gebruik van je thuisaccu. Zo mag je de meeste modellen bijvoorbeeld niet zomaar zelf uitschakelen, en moet je thuisbatterij in een goed geventileerde ruimte staan. Wees zeker niet bang om bijkomende vragen te stellen!

Levensduur thuisbatterij garanderen? Thuisaccu kopen? Contacteer experts en krijg advies op maat!

Een thuisaccu kan een ontzettend interessante investering zijn. Het is echter cruciaal om je thuisbatterij door de juiste partij te laten installeren.

Ben je op zoek naar een installateur, wil je de gemiddelde terugverdientijd voor jouw opstelling laten berekenen, of heb je vragen over de opslag van groene stroom? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Zo vind je snel en eenvoudig de juiste thuisaccu voor jouw zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wens je de thuisaccu aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is de woning of het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Heb je reeds een slimme (digitale) meter?
4*. Wanneer zou je de thuisbatterij willen?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.