Inhoud
Is het verstandig om een thuisbatterij te kopen?
Het kan zeker verstandig zijn om een thuisbatterij te kopen, vooral wanneer je zonnepanelen hebt en veel stroom opwekt. In plaats van de overtollige zonne-energie terug te leveren aan het net, kun je het opslaan in de thuisbatterij en op een later moment zelf gebruiken. Je profiteert dan ook van verschillende voordelen wanneer je kiest voor een thuisaccu.
Voordeel 1: Zonne-energie opslaan
Door opgewekte zonne-energie op te slaan in de thuisbatterij kun je deze op latere momenten gebruiken voor de apparaten in je huis. Dit kan bijvoorbeeld op donkere dagen als de zon niet schijnt en je zonnepanelen geen energie opwekken. Ook wanneer de stroom uitgevallen is, komt de accu goed van pas. Zo kun je de thuisbatterij als noodstroomvoorziening gebruiken.
Voordeel 2: Minder afhankelijk van het elektriciteitsnet
Door zonne-energie op te slaan in een thuisbatterij, verbruik je meer eigen opgewekte stroom. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Dit merk je terug op je energierekening. Je hoeft immers minder stroom af te nemen van je energieleverancier, waardoor je energiekosten lager uitvallen. Bovendien is het gebruik van meer groene stroom goed voor het milieu.
Voordeel 3: Alternatief voor de salderingsregeling
Met de salderingsregeling kun je als eigenaar van zonnepanelen overtollige zonne-energie terugleveren aan je energieleverancier, waarvoor je dan een vergoeding krijgt. In 2027 zal deze regeling stoppen, waardoor het aantrekkelijker wordt om de overtollige stroom zelf op te slaan en later te gebruiken. Een thuisbatterij kopen is dus een goed alternatief voor de salderingsregeling.
Waarop letten bij het kopen van thuisbatterijen?
Wanneer je een thuisbatterij gaat kopen, zijn er verschillende punten om op te letten. Zo kun je een goede keuze maken. Er zijn namelijk veel verschillende soorten thuisbatterijen van diverse leveranciers. We bespreken de belangrijkste aandachtspunten hieronder.
1. Soort thuisbatterij
Welke soort thuisbatterij kun je het best kopen? Dat is onder andere afhankelijk van je wensen en budget. De drie belangrijkste soorten zijn:
- Lithium-ionbatterij: Deze batterijsoort kenmerkt zich door de hoge energiedichtheid, waardoor deze veel energie kan opslaan in een kleiner volume.
- Zoutwaterbatterij: Voor een milieuvriendelijke optie kun je het best een zoutwaterbatterij kopen. Deze accu’s hebben een lange levensduur, kunnen volledig ontladen en zijn gemaakt van milieuvriendelijke materialen.
- Loodzuurbatterij: De loodzuurbatterij is goed recyclebaar en is een betrouwbare batterij. Bovendien zijn de accu’s doorgaans goedkoper dan de lithium variant.
2. Opslagcapaciteit
Een thuisbatterij is in verschillende opslagcapaciteiten verkrijgbaar. Denk hierbij aan kleinere batterijen van 5 tot en met 20 kWh voor huishoudens, maar ook aan grote batterijen van 50 kWh, 100 kWh en zelfs 1000 kWh. Die laatste is alleen geschikt voor zeer grote bedrijven. Het advies is om een thuisbatterij te kopen met een opslagcapaciteit van 1,5 kWh per 1 kilowattpiek (kWp) aan zonnepanelen. Het is dus afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je hebt liggen.
3. Het rendement
Het rendement van een thuisbatterij geeft aan hoe efficiënt de accu energie kan opslaan en weer kan afgeven. Bij een batterij met een goed en hoog rendement zal er minder energie verloren gaan tijdens dit proces.
4. De levensduur
De levensduur van een thuisbatterij is ook een belangrijk aandachtspunt. Hoe lang de accu meegaat is afhankelijk van de laadcycli, oftewel hoe vaak je de batterij kunt op- en ontladen. Een thuisbatterij met een hoog aantal laadcycli gaat doorgaans langer mee.
5. Geluid van de batterij
Een thuisbatterij kan geluid produceren. Dit komt voornamelijk door het op- en ontladen van de batterij door de geïntegreerde omvormer. Om zo min mogelijk last te hebben van het geluid is het aan te raden om de thuisaccu door een professional te laten installeren, zodat hier rekening mee wordt gehouden.
6. Gewicht en afmetingen
De installatie van een thuisbatterij neemt aardig wat ruimte in beslag. Je moet deze ruimte dus wel hebben in je woning. De grootte en het gewicht van de thuisaccu zijn voornamelijk afhankelijk van de capaciteit en type batterij.
Wat kost het kopen van een thuisaccu voor zonnepanelen?
Naast bovengenoemde aandachtspunten is het ook goed om te weten welke investering je gaat maken wanneer je een thuisbatterij koopt. Want wat kost een thuisbatterij nu eigenlijk precies? De gemiddelde kosten beginnen met € 2.000 voor een 5 kWh thuisaccu en kunnen oplopen tot € 10.000 voor een batterij van 20 kWh. Hoe hoger de opslagcapaciteit, hoe meer je betaalt. Naast de capaciteit zijn er nog andere factoren die een rol spelen:
- Het merk
- Het type
- De installatiekosten
Alternatief: thuisbatterij huren
Wil je niet direct een thuisbatterij kopen? Dan kun je kiezen voor een alternatief, namelijk een thuisbatterij huren. Zo zit je niet direct aan de accu vast, maar kun je voor een vast bedrag per maand wel ervaren hoe het is om eigen opgewekte zonne-energie op te slaan. Om in aanmerking te komen voor huren, moet je eigenaar zijn van de koopwoning waarin de thuisbatterij geïnstalleerd wordt en dien je een dynamisch energiecontract te hebben.
Thuisbatterij kopen: vergelijk de kosten met gratis offertes
Wil je een thuisbatterij kopen bij een ervaren en betrouwbare leverancier? Vul dan ons formulier in en ontvang offertes op maat van verschillende leveranciers in de buurt. Vergelijk eenvoudig de prijzen en opties en vind de beste deal!