Inhoud
Wat is een mobiele thuisaccu?
Een mobiele of verplaatsbare thuisbatterij kan, net als een gewone lithium-ion of loodbatterij, energie opslaan. Je kunt de batterij gebruiken om de overtollige groene stroom van je zonnepanelen op te slaan of opladen met goedkope energie van het elektriciteitsnet.
Het grote verschil? De mobiele thuisaccu zet je neer waar je maar wilt. Je sluit de thuisaccu aan op je vaste of mobiele zonnepanelen, of op je stopcontact.
Soorten verplaatsbare thuisbatterijen
Mobiele thuisbatterijen zijn nog niet zo lang op de markt. Er zijn echter wel al enkele producenten die verplaatsbare thuisaccu’s aanbieden.
1. Zendure Superbase Pro
De Superbase Pro van Zendure is een grote, zware thuisbatterij op wieltjes. De lithium-ion batterij heeft een opslagcapaciteit van 2 kWh en kan relatief snel opladen. Na een uur zou de batterij al voor 80 procent opgeladen zijn.
Je sluit de Superbase Pro eenvoudig aan op het stopcontact via de stekker. Zo haal je netstroom aan het daltarief van het energienet. Die stroom kun je later verbruiken, bijvoorbeeld op een moment waarop de energieprijzen hoger zijn. Je kunt de Superbase Pro ook aansluiten op je (mobiele) zonnepanelen.
2. Ecoflow Power Station en PowerStream: Plug and play
Ecoflow bracht zowel de PowerStream zonnepanelen als de Power Station thuisbatterij op de markt. Je plaatst de mobiele zonnepanelen zelf, zonder de hulp van een installateur, en verbindt de zonnepanelen eenvoudig met je stopcontact.
De Ecoflow Power Station gebruik je met of zonder zonnepaneel. Je steekt de stekker van de verplaatsbare thuisbatterij eenvoudig in je stopcontact, of verbindt de Power Station met je zonnepanelen om de thuisaccu op te laden met groene stroom wanneer de zon schijnt.
3. MyGrid
Met de MyGrid mobiele thuisaccu sla je heel eenvoudig energie van stroomnet op. De Vlaamse startup ontwikkelde de thuisbatterij speciaal voor appartementsbewoners. De thuisbatterij van MyGrid is op moment van schrijven nog niet verkrijgbaar, maar je kunt de thuisbatterij wel al pre-orderen.
Waarom een mobiele thuisaccu plaatsen?
Een verplaatsbare thuisbatterij biedt heel wat voordelen.
1. Bespaar op stroom
Je kunt een verplaatsbare thuisbatterij eenvoudig opladen met energie en profiteert daardoor optimaal van een (tijdelijke) lage elektriciteitsprijs. Om van de voordelen te genieten heb je enkel een geschikt stopcontact nodig.
Ook voor eigenaars van zonnepanelen biedt een verplaatsbare thuisbatterij leuke voordelen. Ze bieden een budgetvriendelijke optie voor wie thuis (een kleine hoeveelheid) zonne-energie wilt opslaan. Zo verbruik je meer (gratis) groene energie, en minder (dure) netstroom.
2. Slimme omvormers
Bepaalde modellen zijn voorzien van een slimme omvormer die de opgewekte stroom verdeelt over ingeschakelde apparatuur en de thuisbatterij. Zo houd je alle apparatuur in huis draaiende, terwijl je de mobiele thuisaccu oplaadt. Bovendien heb je daarvoor geen extra omvormer nodig.
3. Budgetvriendelijk
Met een thuisbatterij verklein je jouw afhankelijkheid van je energieleverancier aanzienlijk. Een thuisbatterij vergt echter ook een aanzienlijke investering. De kleinere, mobiele thuisaccu’s bieden een simpele en budgetvriendelijke oplossing.
Bijkomend voordeel: de terugverdientijd voor die kleine thuisbatterijen ligt relatief laag.
4. Ideaal voor onderweg
Ik ga op reis en ik neem mee… Mijn zonnepanelen en thuisbatterij? Met een mobiele thuisaccu, al dan niet in combinatie met een mobiel zonnepaneel, heb je echt overal toegang tot elektriciteit.
5. Oplossing voor afbouwen salderingsregeling
Tot slot wordt de aanschaf van een thuisbatterij steeds interessanter voor wie zonnepanelen liet installeren. In Nederland zal de salderingsregeling vanaf 2025 stelselmatig worden afgebouwd.
Eens het terugleveren van overtollige zonnestroom geen vergoeding meer oplevert, zal het steeds voordeliger worden om zoveel mogelijk van de opgewekte stroom zelf te verbruiken. Zo blijf jij met je zonnepanelen winst maken zolang de zon schijnt!
Thuisbatterij kopen: Hoeveel kost een mobiele thuisaccu?
Een thuisbatterij die je in het stopcontact steekt en oplaadt met zowel groene stroom als goedkope elektriciteit, hoeveel mag dat kosten? Reken op een prijs van 800 tot 3.000 euro. Ter vergelijking: een niet-mobiele thuisaccu kost zo’n 4.000 tot 10.000 euro.
Hoeveel je precies betaalt, is onder meer afhankelijk van het merk, het vermogen, de opslagcapaciteit (hoeveel kWh aan elektriciteit je in de batterij kunt opslaan) en het aantal laadcycli. De MyGrid thuisbatterij zal bijvoorbeeld zo’n 2.000 euro kosten, terwijl je een EcoFlow Powerstation al voor een kleine 800 euro in huis haalt.
Waarop letten?
Hoe kies je de juiste verplaatsbare batterij?
Aandachtspunt 1: Capaciteit
Kijk bij het kiezen van een thuisbatterij eerst en vooral op de capaciteit. Hoe groter de capaciteit van de thuisbatterij, hoe meer energie je kunt opslaan en hoe langer je elektriciteit gebruikt zonder terug te vallen op het net.
Aandachtspunt 2: Laadcycli en levensduur
Let daarnaast goed op het aantal laadcycli. Weinig laadcycli vertalen zich in een korte levensduur, veel laadcycli in een lange levensduur.
Aandachtspunt 3: Vermogen
Sluit je de omvormer aan op je zonnepanelen? Verzeker dan dat het vermogen van je thuisaccu aansluit op het vermogen van je zonnepanelen. Vraag een specialist om advies op maat.
Info nodig? Prijzen vergelijken? Vraag een expert om advies en vind de meest geschikte thuisbatterij
Zit je met vragen over hoe het verder moet na het afbouwen van de salderingsregeling? Een expert bespreekt met jou hoe je de groene stroom van je zonnepanelen het meest efficiënt verdeelt. Zo blijf jij in elke situatie optimaal genieten van de zonne-energie die je produceert.
Benieuwd wat de beste oplossing is voor jouw specifieke situatie? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis advies van specialisten en 1 of meerdere offertes op maat. Zo kun jij de prestaties van verschillende thuisaccu’s vergelijken, belangrijke informatie inwinnen, en een oplossing vinden die bij je past!