Inhoud
Voor wie is een thuisbatterij 20 kWh geschikt?
Een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 20 kWh biedt de mogelijkheid om heel wat zonne-energie op te slaan. Maar voor wie is zo’n grote capaciteit geschikt?
- Grote zonnepaneelinstallatie. Wie beschikt over een zonnepaneelinstallatie met een groot vermogen en heel wat overtollige stroom wilt opslaan, is de aanschaf van een 20 kWh thuisbatterij zeker het overwegen waard.
- Zakelijk gebruik. Bedrijfspanden en handelszaken met een gemiddeld tot hoog stroomverbruik.
- Grootverbruikers. Bijvoorbeeld een groot gezin met een warmtepomp, laadpaal en meerdere elektrische wagens.
Wanneer is een 20 kWh thuisbatterij rendabel?
Een thuisbatterij die 20 kWh aan opgewekte stroom kan opslaan, is voor het gemiddelde huishouden niet de meest interessante keuze. Batterijen met zo’n grote capaciteit worden voornamelijk gebruikt door bedrijven en handelszaken. Een gemiddeld huishouden kan die grote opslagcapaciteit niet ten volle benutten, waardoor die investering lang niet altijd rendabel is.
Heb je als werkgever enkele werknemers in dienst die hun elektrische wagen moeten opladen? Of verbruikt je handelszaak of bedrijf heel wat groene stroom? Dan is een 20 kWh thuisbatterij doorgaans wél rendabel.
Opgewekte energie en stroomverbruik
De opslagcapaciteit van je thuisbatterij sluit, idealiter, goed aan op je energieverbruik en de hoeveelheid groene energie die je zonnepanelen opwekken. Over het algemeen geldt dat de juiste batterij een opslagcapaciteit heeft die overeenkomt met 1 tot 1,5 kWh per kWp van je totale zonnepaneelinstallatie.
Voor een zonnepaneelinstallatie met een totaal vermogen van 13 tot 20 kWp is een thuisbatterij met een capaciteit van 20 kWh geschikt.
Daarnaast sluit de opslagcapaciteit best aan bij je energieverbruik. Een batterij met een te kleine opslagcapaciteit gaat minder lang mee dan een batterij met een passende of iets ruimere capaciteit. Een te kleine thuisbatterij moet namelijk vaker volledig op- en ontladen en dus harder werken. Daardoor zal de batterij sneller meer laadcycli doorlopen, wat de levensduur van je thuisaccu verlaagt.
Wil je weten hoeveel elektriciteit je verbruikt? Kijk dan even naar je energierekening. Die geeft je een duidelijk beeld van je energiebehoeftes.
Prijs thuisbatterij 20 kWh
Een 20 kWh thuisaccu plaatsen kost gemiddeld 12.000 tot 15.000 euro, inclusief installatiekosten maar exclusief btw. Daarnaast heb je natuurlijk ook een extra of hybride omvormer nodig. Een hybride omvormer kost gemiddeld 1.200 euro, goed voor een totaal kostenplaatje van zo’n 13.500 tot 16.000 euro.
Dat is natuurlijk een behoorlijke investering. Op een premie of subsidie voor de aanschaf van een thuisaccu kun je momenteel nog geen beroep doen in Nederland. Gelukkig kun je de investering als zaakvoerder wel fiscaal benutten.
Fiscaal voordeel voor bedrijven: EIA
Schaf je als zaakvoerder een thuisaccu aan? Dan kun je gebruik maken van de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Daarmee kun je 45,5 procent van het geïnvesteerde bedrag aftrekken van de winst van je onderneming of vennootschap. Je moet wel aan enkele voorwaarden voldoen.
- Je onderneming of vennootschap betaalt inkomstenbelasting in Nederland.
- Je energieopslagsysteem is opgenomen in de Energielijst.
- Je betaalt minstens 2.500 euro voor de thuisbatterij.
- Het aankoopbedrag voor energiezuinige middelen van je bedrijf bedraagt niet meer dan 126 miljoen euro per kalenderjaar.
Je vraagt de EIA voor je thuisaccu aan via het eLoket van de RVO. De EIA is overigens niet enkel toepasbaar op kleine en industriële energieopslagsystemen, maar ook op de aanschaf en installatie van zonnepanelen.
Terugverdientijd
De gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij bedraagt momenteel 10 tot 14 jaar. Hoe lang het precies duurt voor je thuisaccu zichzelf heeft terugverdiend, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk maar aan je energieverbruik, de aanschafkosten, de hoeveel zonne-energie je zonnepanelen opwekken, enzovoorts.
Voor- en nadelen
Wat zijn de voor- en nadelen van een 20 kWh thuisbatterij?
Voordelen
Waarom zou je wél kiezen voor een thuisbatterij 20 kwh?
- Veel opslag. Heb je zonnepanelen die heel wat groene energie opwekken en/of een hoge energiebehoefte? Dan is een thuisbatterij die heel wat stroom kan opslaan ideaal.
- Minder afhankelijk. Met een thuisbatterij verklein je jouw afhankelijkheid van je energieleverancier. Je verbruikt meer van je eigen groene stroom, hebt een aanzienlijk lagere energierekening, ondervindt minder hinder van de stijgende prijzen voor elektriciteit én hebt bij elke stroompanne een mooie voorraad opgeslagen stroom.
- EIA. Met een kostprijs van gemiddeld 12.000 tot 15.000 euro kom je met een 20 kWh thuisbatterij in de meeste gevallen in aanmerking voor de EIA.
Nadelen
Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan een 20 kWh thuisbatterij. Eerst en vooral vergt zo’n groot energieopslagsysteem een grote investering.
Daarnaast is een thuisbatterij van 20 kWh minder geschikt voor een kleine installatie met zonnepanelen. Om de thuisaccu optimaal te benutten, heb je een zonnepaneelinstallatie met een relatief groot vermogen nodig. Mik op een totaal piekvermogen van 13 tot 20 kWp.
Tot slot zal een 20 kWh thuisbatterij best wat ruimte in beslag nemen. Een grote thuisaccu is overigens ook zwaar, en daarom niet zomaar overal plaatsbaar. Vraag een erkende installateur om advies op maat.
Hoe vind je de beste thuisbatterij?
Op welke technische specificaties moet je letten bij de aanschaf van een thuisbatterij 20 kwh?
1. Vergelijk soorten thuisbatterijen
Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen op de markt. Over het algemeen heb je de keuze tussen 2 types:
- Lithium-ion. Een lithium-ion thuisbatterij heeft een grote energiedichtheid en is dus compact. Met een gemiddelde levensduur van 15 tot 20 jaar kun je geruime tijd op je lithium-ion thuisbatterij rekenen.
- Zoutwateraccu. Een zoutwateraccu is de meest milieuvriendelijke oplossing. Zoutwater thuisbatterijen bevatten geen schadelijke of schaarse stoffen en zijn in tegenstelling tot lithiumbatterijen nagenoeg volledig recyclebaar. Ze nemen wat meer ruimte in beslag, maar gaan gemakkelijk 20 jaar mee en hebben een diepteontlading van 100 procent.
2. Houd rekening met het aantal laadcycli
Hoe meer laadcycli een thuisbatterij heeft, hoe vaker je de accu volledig kunt op- en ontladen. Dat aantal laadcycli is dan ook het belangrijkste gegeven in de verwachtte levensduur van een thuisbatterij.
3. Let op het merk
Je hebt de keuze uit verschillende merken. Er zijn heel wat fabrikanten die kwalitatieve, hoogwaardige thuisbatterijen aanbieden. Denk maar aan de Tesla Powerwall, de Greenrock zoutwateraccu’s of de modulaire thuisbatterijen van SolarWatt.
4. Vergeet de afmetingen niet en overweeg buitenmontage
Een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 20 kWh neemt best wat ruimte in beslag, zelfs als je kiest voor een batterijtype met een hoge energiedichtheid. Houd zeker rekening met die nodige ruimte.
Een gemiddeld huishouden of een kleine handelszaak heeft doorgaans niet ontzettend veel vrije binnenruimte ter beschikking. Kijk daarom zeker eens naar thuisaccu’s die buitenshuis geplaatst kunnen worden.
5. Check de garantie
De meeste fabrikanten bieden een garantie van 10 jaar op hun thuisbatterijen. Naast die fabrieksgarantie krijg je doorgaans ook een capaciteitsgarantie. Daarmee verzekert de fabrikant dat je thuisbatterij bijvoorbeeld 10 jaar lang minstens 80 procent van zijn oorspronkelijke opslagcapaciteit behoudt.
6. Vraag een installateur om advies
Een grote installatie zonnepanelen en een kwalitatieve thuisbatterij? Daarvoor moet je bij een erkende installateur zijn. Een energiespecialist helpt je bij het bepalen van de juiste opslagcapaciteit, bekijkt welk soort thuisbatterij geschikt is voor jouw woning, en helpt je bij het vinden van het meest geschikte model voor jouw unieke situatie. Zo weet je zeker dat jij de juiste thuisbatterij laat installeren en je jouw groene stroom optimaal benut!
Vragen over energieopslag? Een installateur staat voor je klaar
Heb je vragen over zonnepanelen, de opslag van overtollige energie, of de aanschafprijs van een volledig zonne-energie systeem? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat én persoonlijk advies van energie-experts. Zo vind je in een handomdraai de ideale oplossing voor jouw huishouden, handelszaak of bedrijf.