Inhoud
Voor wie is een thuisaccu van 40 kWh geschikt?
Voor een gemiddeld huishouden is een thuisaccu met een capaciteit van 40 kWh te groot. Weinig huishoudens kunnen die grote opslagcapaciteit optimaal benutten. Ter vergelijking: voor een gemiddeld gezin met een gemiddeld aantal zonnepanelen volstaat een batterij die zo’n 4 kWh aan stroom kan opslaan.
Zonnepanelen accu voor bedrijven
Voor middelgrote tot grote bedrijven of grootverbruikers komt die grote capaciteit absoluut van pas. Met een thuisaccu van 40 kWh voorzie je bijvoorbeeld een commercieel pand van de nodige energieopslag.
Wat kost een 40 kWh thuisaccu?
Voor een 40 kWh thuisbatterij mag je rekenen op een aanschafprijs van gemiddeld € 32.000. Neem je de installatiekosten en de kostprijs voor een nieuwe omvormer mee in je berekening? Dan moet je al snel rekening houden met een totale prijs van zo’n € 35.000.
Energie-investeringsaftrek (EIA)
Zoals je ziet, vergt een thuisaccu met een capaciteit van 40 kWh een aanzienlijke investering. Momenteel kun je in Nederland nog geen gebruik maken van thuisbatterij subsidies voor de aanschaf en installatie van een thuisaccu.
Gelukkig kun je als bedrijf wel rekenen op fiscaal voordeel met de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Daarmee kun je 45,5 procent van je investering aftrekken van de fiscale winst van je onderneming of vennootschap bij duurzame maatregelen. De aanschaf van een thuisbatterij valt hier ook onder.
Is een thuisbatterij de moeite waard? [Voor- en nadelen]
Wil je je bedrijf van hernieuwbare stroom voorzien? Met een 40 kWh thuisbatterij is dat absoluut mogelijk. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van deze thuisaccu? We bespreken het hieronder.
Voordelen
De belangrijkste voordelen van een 40 kWh thuisaccu op een rijtje:
1. Enorme opslagcapaciteit voor veel opgewekte energie
Opslagsystemen die tot 40 kWh aan zonne-energie kunnen opslaan, zijn ideaal voor bedrijven en zaken die veel zonne-energie verbruiken.
2. Lagere energierekening
Door jeeigen verbruik te verhogen (en dus meer van je zelf opgewekte energie te verbruiken), bespaar je aanzienlijk op energiekosten. Zo ben je bovendien minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en de schommelende energieprijzen, en profiteer je van een snelle terugverdientijd.
3. Grote back-up zonne-energie
Een thuisaccu met een capaciteit van 40 kWh vormt de ideale back-up bij stroomstoringen. Dankzij je zonnepanelen en thuisbatterij verbruik je ook tijdens noodsituaties probleemloos stroom.
4. Ideaal voor bedrijven
Een thuisbatterij van 5 kWh of een accu van 10 kWh volstaan doorgaans niet voor een middelgroot tot groot bedrijf. Zeker als het commerciële pand ook over laadpalen of een warmtepomp beschikt, is een kleinere thuisaccu gewoon niet de juiste oplossing. Met zonnepanelen en 40 kWh aan energieopslag voorzie je zelf in nagenoeg al je energiebehoeften.
Nadelen
De nadelen van een 40 kWh thuisbatterij op een rijtje:
1. Niet geschikt voor gewone huishoudens
Een batterij van 40 kWh is niet geschikt voor een gemiddeld huishouden. Een thuisaccu met dergelijke capaciteit vergt een grote investering die het voor een gewoon gezin nu eenmaal niet waard is.
2. Afmetingen en gewicht
Een 40 kWh thuisaccu neemt vanwege de afmetingen veel ruimte in beslag en is bovendien behoorlijk zwaar. Hierdoor kan de installatie lastiger zijn, je hebt immers voldoende ruimte nodig.
3. Hoge prijs – is de thuisbatterij rendabel?
Een thuisbatterij (en al zeker een thuisbatterij met zo’n groot vermogen) heeft een aanzienlijke kostprijs. Daarom is een 40 kWh thuisbatterij voor een gemiddeld gezin doorgaans niet rendabel.
4. Schadelijke stoffen in lithium-ion thuisbatterij
Bepaalde soorten thuisbatterijen vormen een grote milieubelasting. Een lithium-ion thuisbatterij bevat bijvoorbeeld schaarse grondstoffen en schadelijke chemicaliën. Een lithiumbatterij is bovendien nauwelijks tot niet recyclebaar.
5. Veel zonnepanelen nodig voor de thuisbatterij
Tot slot moet het totale piekvermogen van je zonnepanelen groot genoeg zijn om de thuisbatterij volledig op te kunnen laden met zonnestroom – ook tijdens de wintermaanden, wanneer de productie van je zonnepanelen aanzienlijk lager ligt.
Kun je met een 40 kWh volledig off grid leven?
Kun je met een 40 kWh thuisaccu onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet? Helaas niet. De huidige zonnepanelen kunnen het weinige zonlicht tijdens de wintermaanden niet voldoende efficiënt omzetten in bruikbare zonnestroom. Tijdens de wintermaanden kun je daardoor niet voldoende stroom opwekken.
Tijdens de zomermaanden, wanneer de zon schijnt, wekken je zonnepanelen misschien meer energie op dan je kunt verbruiken. De huidige thuisaccu’s zijn echter niet in staat om zonnestroom voor langere periodes op te slaan. Een wintervoorraad aan zonnestroom aanleggen tijdens de zomermaanden is dus niet mogelijk.
Welke opslagcapaciteit heb ik nodig voor een thuisbatterij?
Om te bepalen of je voor je thuisbatterij een grote opslagcapaciteit nodig hebt of niet, kijk je voornamelijk naar je stroomverbruik en de hoeveelheid zonne-energie die je zonnepanelen opwekken.
1. Energieproductie
Om te bepalen welke opslagcapaciteit geschikt is voor jouw zonnepanelen, vermenigvuldig je het piekvermogen van je volledige installatie met 1 tot 1,5 kWh. Een 40 kWh thuisaccu is bijvoorbeeld geschikt voor een installatie met een piekvermogen van 26 tot 40 kWp.
2. Stroomverbruik
De opslagcapaciteit van je thuisaccu is idealiter iets groter dan je werkelijke energieverbruik. Door een wat grotere opslagcapaciteit moet je thuisaccu namelijk minder hard werken. De thuisbatterij zal minder vaak volledig moeten op- en ontladen, en dus minder laadcycli doorlopen.
Een thuisaccu heeft een beperkt aantal laadcycli. Wanneer de thuisaccu dat aantal laadcycli heeft doorlopen, zal de werking van de batterij verminderen. Hoe sneller je die laadcycli doorloopt, hoe minder lang de thuisaccu meegaat. Daarom kies je best voor een thuisbatterij met een iets grotere opslagcapaciteit.
Ontvang offertes voor een 40 kWh zonnepanelen batterij
Wil je voldoende zonnestroom opslaan om je bedrijf van hernieuwbare elektriciteit te voorzien? Wil je jouw afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verkleinen en je energierekening aanzienlijk verlagen? Of ben je graag alvast voorbereid op het afbouwen van de salderingsregeling? Vul dan ons formulier in en ontvang verschillende offertes van leveranciers in de buurt. Vergelijk de prijzen en bespaar!