Inhoud
Waar thuisbatterij plaatsen: buiten of binnen?
Hoe werkt een thuisbatterij? Met een thuisbatterij kun je overtollige, opgewekte energie opslaan voor later gebruik. Kun je de batterij het beste buiten of binnen laten plaatsen? En waar moet je rekening mee houden bij de plaatsing? We zetten alle informatie voor je op een rij!
Waar moet je rekening mee houden bij de thuisbatterij plaatsing?
Om van de voordelen van een thuisbatterij te kunnen genieten moet goed na worden gedacht over de plaatsing. De plaatsing is namelijk van invloed op het rendement, de efficiëntie en de levensduur van de batterij. Een thuisbatterij is een behoorlijke investering, het is dan ook prettig als je optimale prestaties kunt behalen.
Het is voor de veiligheid van belang dat de thuisbatterij op een stevige ondergrond wordt geplaatst. Ook is het belangrijk dat de thuisbatterij bereikbaar blijft en niet te vochtig wordt.
Kan een thuis batterij buiten staan?
Idealiter wordt een thuisaccu binnen geplaatst, maar er zijn enkele omstandigheden waarin je de thuisaccu prima buiten kunt laten installeren. Zo moet een thuisaccu beschermd worden tegen water en te grote schommelingen in temperatuur.
Een schuur of overkapping is de beste optie
Om ervoor te zorgen dat het systeem niet wordt beschadigd kun je de accu het beste onder een afdak of in een schuur plaatsen, de batterij mag namelijk niet nat worden. Op deze plaatsen staat de thuisbatterij niet in de weg en blijft de installatie goed beschermd.
Je wil natuurlijk dat de thuisbatterij zo lang mogelijk meegaat. Een lange levensduur heeft een positief effect op de terugverdientijd van de thuisbatterij.
Let op vorst, regen en zonlicht
Het is ook belangrijk om rekening te houden met de temperatuur. Allereerst mag de thuisbatterij niet in direct zonlicht geplaatst worden. Volle zon zal de installatie aantasten. Ook vrieskou is slecht voor de levensduur van een thuisbatterij.
Als je het niet vertrouwt om de thuisbatterij buiten te plaatsen kun je kiezen voor een thuisbatterij in een schuur, een garage of onder een overkapping. Daar is de temperatuur vaak wat stabieler.
Tip: Vraag bij verschillende aanbieders een thuisbatterij offerte op om de thuisbatterij zo voordelig mogelijk te laten plaatsen.
Een thuisaccu binnen laten installeren
Als je voldoende ruimte binnen hebt is het een goede optie om de thuisbatterij binnen te laten plaatsen. Er moet dan wel een geschikte plaats voor gevonden worden. Met voldoende kennis kun je de thuisbatterij ook zelf plaatsen.
Het is met name belangrijk dat de thuisbatterij goed bereikbaar blijft en dat er voldoende ventilatie rondom de installatie plaats kan vinden.
Zolder is vaak de ideale plek
Een van de meest gekozen binnenruimtes voor de thuisbatterij is de zolder. De zolder is de ideale plaats voor een thuisbatterij: de installatie staat niet in de weg en is toch goed bereikbaar voor onderhoud.
Als de thuisbatterij niet op zolder kan staan is de meterkast een goed alternatief. De meterkast heeft de meest handige locatie voor een thuisbatterij. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte beschikbaar is voor de installatie.
Binnen het huis is vaak beter voor de batterij
Er zijn een aantal redenen waarom een thuisbatterij beter binnen dan buiten geplaatst kan worden:
- Stabiele temperatuur: een thuisbatterij mag niet te warm worden of te ver afkoelen. De efficiënte van de batterij gaat dan namelijk achteruit. Het is ook nog eens slecht voor de levensduur van de thuisaccu.
- Beschermd tegen het weer: de thuisbatterij moet volledig vrij van water blijven. Buiten kan het voorkomen dat de batterij onder invloed van regen en wind toch te nat wordt.
- Bekabeling: het is binnen vaak wat eenvoudiger om de kabels naar de thuisbatterij te trekken. Buiten moet je de kabels mogelijk onder de grond wegwerken.
Waarop letten voor de perfecte plaatsing
Voor de perfecte plaatsing zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Denk aan een stopcontact, genoeg ventilatie en internet. We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij!
Stroom voor de plug-in batterij
Een thuisbatterij heeft een stroompunt nodig om gebruikt te kunnen worden. Zorg ervoor dat de accu dicht bij een stopcontact wordt geplaatst.
Genoeg ruimte voor de afmetingen
Om regelmatig onderhoud te kunnen plegen is het handig als de thuisbatterij goed bereikbaar blijft. Het is daarnaast belangrijk dat de thuisbatterij stevig wordt bevestigd. Je kunt ervoor kiezen om de accu op een stevige ondergrond te plaatsen of hem aan de muur te bevestigen.
Internet voor de slimme thuisbatterij
Tegenwoordig gebruiken veel thuisbatterijen een internetverbinding om meer inzicht te krijgen in de opslag van elektriciteit. Controleer of het bereik goed is als de batterij internettoegang nodig heeft.
Ventilatie en isolatie
Om te voorkomen dat de batterij oververhit raakt is het belangrijk om voor voldoende ventilatie te zorgen. Bovendien houdt ventilatie de luchtvochtigheid op peil. Houd de ruimte rondom de thuisaccu zo veel mogelijk vrij en zorg dat de zon niet recht op de accu schijnt.
Batterij en zonnepanelen niet te ver van elkaar
Om zo min mogelijk kabels te gebruiken, is het aan te raden om de batterij en eventuele zonnepanelen niet te ver van elkaar te plaatsen.
Overweeg je een thuisbatterij? Stel je vragen en vergelijk gratis offertes!
Een thuisbatterij buiten laten plaatsen kun je het beste aan een professional overlaten. Twijfel je over de meest geschikte plek voor de thuisbatterij? Of heb je misschien hulp nodig bij het vinden van de juiste opslagcapaciteit? Dan is het verstandig om vakmensen in te schakelen.
Vraag via onderstaand formulier gratis vrijblijvende offertes en professioneel advies voor de beste thuisbatterijen. Zo kun je de prijzen en soorten vergelijken en vind je de beste optie voor jouw situatie. We helpen je graag verder!