Kun je een elektrische auto als thuisbatterij gebruiken?

In principe is het goed mogelijk om je elektrische auto als thuisbatterij te gebruiken. De werking is eenvoudig: je laadt de auto op met (zonne)stroom totdat je een volle accu hebt. Deze stroom is als het ware opgeslagen.

Je kunt deze stroom vervolgens op verschillende manieren gebruiken. Bijvoorbeeld als je niet van plan bent te gaan rijden en elektriciteit in huis nodig hebt. Het is een slimme manier om meer duurzame elektriciteit op te slaan.

Welke elektrische auto’s kunnen stroom terugleveren?

Niet iedere elektrische auto kan zowel opgeladen worden als stroom terugleveren. Je hebt een elektrische auto nodig die bidirectioneel kan laden. Een aantal bekende elektrische modellen die als thuisbatterij gebruikt kunnen worden zijn de Hyundai IONIQ, de Renault ZOE, de Nissan Leaf, de Mitsubishi Outlander PHEV, de Kia EV6 en de Kia e-Niro. Het is op dit moment nog niet mogelijk om een Tesla accu als thuisbatterij te gebruiken.

Er zijn drie verschillende manieren waarop een auto kan ontladen: V2L, V2G en V2H. We lichten de verschillen tussen deze methodes voor je toe!

Je elektrische auto als thuisbatterij gebruiken?
Vul het onderstaande formulier in en ontvang advies op maat voor jouw persoonlijke situatie!
arrow Ontvang offertes

Verschil tussen V2L, V2G en V2H

Bij het ontladen van een elektrische auto onderscheiden we drie verschillende methodes: 

  • Vehicle to Load (V2L): met de opgeslagen stroom in de elektrische auto kun je andere apparaten opladen. Denk bijvoorbeeld aan aan elektrische fiets, een laptop, een elektrische scooter of een andere elektrische auto.
  • Vehicle to Grid (V2G): bij deze methode lever je de elektriciteit vanaf de auto naar het elektriciteitsnet, dat is vooral voordelig nu de salderingsregeling nog niet volledig is afgebouwd.
  • Vehicle to Home (V2H): je gebruikt de opgeslagen elektriciteit uit de auto om je huis van stroom te voorzien. Op het moment dat de vraag in huis groter is dan het aanbod kan de elektrische auto bijspringen.

Wat is de capaciteit van de elektrische auto batterij?

De capaciteit van een elektrische auto is vaak flink groter dan de capaciteit van de meeste standaard thuisbatterijen. In de praktijk zien we dat de batterij van een elektrische auto wel 40 kWh kan zijn, terwijl een reguliere thuisbatterij vaak een capaciteit van onder de 10 kWh heeft. Een thuisbatterij van 10 kWh is in dat opzicht al erg krachtig.

Een elektrische auto biedt dus veel meer ruimte om opgewekte zonnestroom op te slaan.

Wat heb je nodig voor de auto als thuisbatterij?

Om je auto als thuisbatterij te kunnen gebruiken zijn de volgende zaken noodzakelijk:

  • Geschikte auto: niet iedere elektrische auto is geschikt als thuisbatterij. De auto moet bidirectioneel kunnen laden. Dat wil zeggen dat de elektrische auto niet alleen kan laden, maar ook kan ontladen.
  • Bidirectionele laadpaal: om een elektrische auto te kunnen ontladen heb je een bidirectionele laadpaal nodig. Deze laadpaal keert het proces van een reguliere laadpaal om.
  • 3 fase aansluiting: de meeste elektrische auto’s die bidirectioneel kunnen laden hebben een krachtige elektrische installatie nodig. Als je huidige installatie niet voldoet moet het systeem mogelijk uitgebreid worden.
  • Zonnepanelen: om zo efficiënt mogelijk te kunnen laden en ontladen is het verstandig om voldoende zonnepanelen op het dak te hebben liggen. Zo kun je de opgewekte stroom zo duurzaam mogelijk gebruiken.
  • Laadpaal op eigen oprit: openbare laadpalen zijn niet geschikt om je auto bidirectioneel te laden. Met een laadpaal op eigen grond kun je zelf beslissen op welke momenten je de auto wil opladen of juist ontladen.

Wat is bidirectioneel laden?

Bidirectioneel laden klinkt misschien ingewikkeld, maar het principe is heel eenvoudig: je kunt twee kanten op laden. Dat wil zeggen dat je een elektrische auto kunt opladen met stroom, maar dat je deze stroom ook weer uit de auto kunt halen op het moment dat je elektriciteit nodig hebt.

Dat maakt van je elektrische auto een hele grote mobiele thuisbatterij. Door de auto op te laden met zonnepanelen gebruik je ook nog eens groene stroom.

Slimme laadpaal scheelt veel werk

Een slimme laadpaal bespaart je zelf een hoop tijd en moeite. Dat komt doordat een slimme laadpaal zelf kan meten wanneer het verstandig is om te laden of juist te ontladen. De slimme meter houdt daarbij de actuele energietarieven in de gaten.

Elektrische-auto-opladen

De voordelen en nadelen van de auto als thuisaccu

Als je laadpaal en auto het bidirectioneel laden mogelijk maken is het slim om je auto als thuisaccu te gebruiken. Je kunt op deze manier veel efficiënter omgaan met energie en daardoor flink op de kosten besparen.

Het gebruiken van een auto als thuisbatterij heeft veel voordelen, maar ook enkele nadelen die je in het achterhoofd moet houden.

De pluspunten op een rij

  • Meer controle over je energie-opbrengst: door slim te laden en ontladen kun je zelf invloed uitoefenen op je zelf opgewekte groene stroom.
  • Veel grotere capaciteit: in vergelijking met standaard thuisbatterijen heeft een auto een veel grotere opslagcapaciteit. Je hoeft dus geen aparte thuisaccu aan te schaffen om extra energie op te slaan.
  • Efficiënter energiegebruik: door een grote hoeveelheid overtollige energie op te slaan en op latere momenten te gebruiken gaat er niet langer onnodig energie verloren. Dat is zeker met het oog op het afbouwen van de salderingsregeling erg aantrekkelijk.
  • Handig bij een stroomstoring: in noodgevallen kun je gebruikmaken van de opgeslagen stroom in de elektrische auto. Het is dan wel belangrijk dat je auto en laadpaal V2H (Vehicle to Home) kunnen ondersteunen.

Wat zijn de minpunten?

  • Genoeg energie overhouden: om nog comfortabel met de auto te kunnen rijden is het wel belangrijk dat er voldoende stroom overblijft om een ritje mee te kunnen maken. Dat is niet altijd even eenvoudig in te schatten.
  • Niet iedere auto is geschikt: niet elke elektrische auto kan bidirectioneel laden, mogelijk moet je er dus eerst een andere auto voor aanschaffen.
  • Effect op de accu: hoewel het niet bij iedereen het geval is wordt er soms opgemerkt dat de accu van de auto sneller slijt als er regelmatig wordt geladen en ontladen.
  • Duur: het aanschaffen van een geschikte auto, laadpaal en alle aanpassingen die erbij komen kijken is erg prijzig.

Kun je een oude autobatterij ombouwen en als thuisaccu gebruiken?

Er zijn al gevallen bekend waarin een oude autobatterij succesvol in een thuisbatterij is omgebouwd. Soms gaat het zelfs om een heel energieopslagsysteem, zoals in de Johan Cruijff ArenA. Het is niet aan te raden dit zelf te doen vanwege de grote risico’s, maar er zijn hier grote mogelijkheden in en is door professionals zeker te doen.

DC-snellader

Overweeg je een laadpaal aan huis? Stel je vragen en vergelijk gratis offertes!

Het vinden van de juiste laadpaal voor thuis kan een uitdagende taak zijn. Twijfel je tussen de verschillende types bidirectionele laadpalen? Dan is het raadzaam om een specialist in te schakelen. Met uitgebreide kennis zullen zij je helpen met het selecteren van een laadpaal die perfect aansluit bij jouw behoeften.

Vraag via onderstaand formulier gratis vrijblijvende offertes en professioneel advies voor de beste laadpalen. Zo kan je meerdere prijzen en types vergelijken en vind je de beste optie voor jouw situatie. We helpen je graag verder.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf je aanvraag
1*. Waar wens je een laadpaal?
2*. Is het voor een privé of bedrijfswagen?
3*. Wanneer zou je de laadpaal willen?
4*. Ben je geïnteresseerd in een andere installatie?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
thuisbatterij installateur: thuisbatterij