Inhoud
Orangerie versus serre: wat is het verschil?
Het verschil tussen een orangerie en een klassieke serre kan verwarrend zijn. Deze termen worden soms willekeurig door elkaar gebruikt. Niet onlogisch: er zijn veel gelijkenissen.
Een ouderwetse orangerie wordt nu vaak een tuinkamer genoemd. Het is een glazen aanbouw waarin je planten tijdens de koude wintermaanden bewaart. Daar zijn ze beschermd tegen lage temperaturen en vorst.
Een moderne of hedendaagse orangerie kan een soort woonserre of leefserre zijn. Orangerie is nu eerder een term voor een bepaalde serrestijl. Kenmerkend voor de orangeriestijl zijn de kleine of lange, smalle raampartijen, de opstaande koepel en de klassieke uitstraling.
Wat kost een orangerie of tuinkamer?
Er is geen vaste prijs voor een orangerie serre. Je kunt rekenen op een gemiddelde startprijs van € 1.350 à € 1.550 per vierkante meter.
Hoeveel je betaalt voor een orangerie serre is afhankelijk van verschillende factoren:
- Oppervlakte: hoe groter de orangerie, hoe hoger de kosten. Een kleine serre is perfect voor een lager budget.
- Gebruikte materiaal: kies je voor hout of aluminium, dubbel glas of hoogrendementsglas?
- Moeilijkheidsgraad van de voorbereidingswerken en installatie: moet er eerst een oude serre of aanbouw worden afgebroken? Moet de grond worden voorbereid?
- Afwerking: denk aan isolatie, verwarming, ventilatie en verlichting.
- Tarief van de serrebouwer: elke serrespecialist hanteert zijn of haar eigen tarieven.
Welk materiaal kies je voor de orangerie serre?
Een serre orangerie is een fijne ruimte met veel natuurlijk licht. Je kunt verschillende materialen gebruiken om een orangerie te bouwen. De meest gebruikte materialen zijn hout en aluminium, meestal in combinatie met grote raampartijen. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen.
1. Houten orangerie op maat
Hout wordt vaak gebruikt bij het bouwen van serre oranjerieën. Er zijn heel wat geschikte houtsoorten mogelijk. Veel mensen kiezen voor een tropische hardhoutsoort zoals wengé en teak. Dat zijn ontzettend duurzame, stabiele en harde houtsoorten die van nature goed bestand zijn tegen vocht.
Tropische hardhoutsoorten zijn vrij prijzig. Budgetvriendelijkere houtsoorten zijn bijvoorbeeld thermowood (thermisch gemodificeerd hout dat door een hittebehandeling verduurzaamd wordt), ceder of eikenhout. Zulke houtsoorten zijn minder prijzig, maar beschikken over uitstekende technische eigenschappen.
Een houten orangerie heeft een warme, natuurlijke uitstraling. Ideaal voor woningen in landelijke stijl, of als verzachtend contrast voor een strakke, moderne woning. Daarbij komt dat hout van nature isolerend werkt.
2. Klassieke Victoriaanse aluminium orangerie
Aluminium is het ideale materiaal voor meer moderne serres of minimalistische oranjerieën. Vanwege de hoge stevigheid kun je de orangerie probleemloos voorzien van lange, smalle profielen.
Tip: Kies voor aluminium profielen met thermische onderbreking voor optimale isolatie. Dergelijke profielen bestaan uit 2 aluminium platen waartussen een luchtkamer zit. Die luchtkamer vormt een barrière tussen de koude buitenkant en de warme binnenkant van het profiel.
Verder heeft aluminium een lange levensduur en een hoge onderhoudsvriendelijkheid. Waar je hout periodiek moet behandelen om een lange levensduur te garanderen, heeft aluminium nagenoeg geen onderhoud nodig.
Droom je van een orangerie met een stoere, industriële uitstraling? Kies dan voor aluminium met steel-look. Dit soort aluminium heeft het uitzicht van staal. Perfect voor een robuust ogende orangerie.
Zonwering tuinkas serre
Zonwering in je nieuwe serre is belangrijk. De zonwering heeft twee verschillende functies:
- Fel zonlicht tegenhouden.
- Oververhitting in de orangerie of serre voorkomen.
De zonwering kan aan de buiten- of binnenkant van de orangerie geïnstalleerd worden. Aan de binnenkant zal de zonwering je vooral beschermen tegen fel zonlicht, en wordt de zonwering minder snel vies.
Aan de buitenkant wordt de zonwering wat sneller vies, maar biedt het wel een optimale bescherming tegen zowel fel zonlicht als oververhitting. Een buitenzonwering helpt je het dak (en eventueel de zijwanden) van de orangerie te beschermen tegen vuil.
Screens op maat
Er zijn verschillende soorten zonwering mogelijk. Veel mensen kiezen voor screens: die kunnen subtiel worden verwerkt in de orangerie of serre. Je hebt keuze tussen elektrisch en manueel bediende screens, verschillende kleuren, designs en graden van transparantie.
Ook met lamellen en rolgordijnen houd je het tijdens de zomer lekker koel in de orangerie. Een minder energiezuinig, maar efficiënt alternatief is het plaatsen van een airconditioning systeem.
Voordelen van de orangerie aan huis
Waarom zou je een orangerie laten plaatsen?
- Je woning stijgt in waarde.
- Je hebt een extra ruimte die je het hele jaar door kunt gebruiken.
- Met de juiste aankleding wordt de orangerie een extra woonkamer, leefkeuken met grote, gezellige eettafel of hobbyruimte.
- Ook een moderne orangerie is geschikt voor het kweken en telen van planten, groenten en fruit.
- Een orangerie krijgt heel wat natuurlijk licht binnen.
- Met optimale isolatie kan de orangerie bijdragen aan de isolatiewaarde van je woning.
Interesse in een orangerie aanbouw? Vind serrebouwers en vergelijk gratis offertes
Interesse in een serre orangerie? Doe dan beroep op de kennis en expertise van een serrebouwer. Hij of zij overziet het volledige project: van het ontwerp van jouw droomorangerie tot het correct en duurzaam verwezenlijken van het project.
Op zoek naar de juiste partij? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Zo vind je in een handomdraai een oplossing die past bij jouw noden, wensen én budget!