Inhoud
Prijs: wat kost een stalen serre of overkapping?
De gemiddelde prijs voor serres van staal ligt tussen de € 1.500 en € 1.700 per vierkante meter. Dat is natuurlijk een richtprijs. De exacte prijs voor een serre hangt af van verschillende factoren.
Prijsbepalende factoren
Belangrijke factoren bij het bepalen van de exacte kosten zijn:
- Type: Model en het ontwerp van de serre.
- Grootte: Oppervlakte en omvang van de serre.
- Afwerking: Opties zoals kleur, zonwering, ventilatie en andere extra’s.
- Isolatie: Bij eventuele isolatie van je serre kunnen de kosten oplopen.
- Serrebouwer: Per serrebouwer kunnen de prijzen variëren. Het is daarom verstandig om op voorhand meerdere specialisten te vergelijken.
Staal is een prijzig materiaal. Dat komt onder meer door de hoge draagkracht, het gewicht van het materiaal en de kennis en expertise die nodig zijn om een stalen serre correct te monteren.
Voordelen en nadelen van een serre in staal
Aan het plaatsen van serres in staal zijn voordelen en nadelen verbonden. Hieronder staan de belangrijkste op een rij.
Voordelen en meerwaarde van een serre van staal
Waarom kies je voor een stalen en bijvoorbeeld niet voor een aluminium serre?
1. Sterk en stevig materiaal voor constructie met smalle profielen
De bekendste eigenschap van staal is zijn enorme stevigheid. Daardoor is het mogelijk om een sterke constructie met smalle, subtiele profielen te bouwen.
Die profielen worden in hoekverbindingen gelast waardoor ze het zware gewicht van de enorme glaspartijen aankunnen. Je geniet zo maximaal van het uitzicht op je omgeving.
Een goed geïsoleerde stalen serre? Kies dan voor stalen profielen met thermische onderbreking.
2. Onderhoudsvriendelijk
Naast de stevigheid en de elegante uitstraling van stalen serres, heeft staal ook erg weinig onderhoud nodig. Waar je hout regelmatig moet behandelen, is dat bij staal niet nodig. Beits, vernis of lak hoef je niet in huis te halen.
3. Lange levensduur
Staal is een bijzonder duurzaam materiaal. Buitenstaal gaat minimaal 30 jaar mee.
4. Designopties: van een stoere, zwarte stalen serre tot minimalistisch design
Staal biedt heel wat mogelijkheden wat de vorm, het ontwerp en de afwerking van je serre betreft. De hoge draagkracht en grote sterkte maakt dat je gebruik kunt maken van smalle profielen.
Het uiterlijk van stalen serres kan erg minimalistisch zijn. Maar ook een meer industriële, retro of juist luxe uitstraling is mogelijk.
Nadelen van serres in staal
Onderstaand lijstje geeft een overzicht van de minpunten.
- Duur: Aan de vele voordelen is natuurlijk een stevig prijskaartje verbonden. In vergelijking met andere materialen zoals pvc, hout en aluminium is staal een duur materiaal voor het bouwen van een serre.
- Moeilijk vormbaar: Een nadeel van staal is dat het eigenlijk zodanig stevig is dat het erg moeilijk is om het materiaal in afwijkende vormen te verwerken. Een bolvormig koepeldak uit staal is daarom bijvoorbeeld nagenoeg onmogelijk te realiseren.
Zonwering voor dak en ramen van je stalen serre
Door het plaatsen van zonwering kun je jezelf en je serre beschermen tegen de zon. Met een screen zorg je voor schaduw en verkoeling, en rem je het felste zonlicht.
Naast de beschermende functie, zijn screens ook windbestendig. Bepaalde uitvoeringen zijn zelfs stormbestendig.
Wanneer je bij het plaatsen van je serre ook kiest voor het plaatsen van een screen, heb je keuze uit diverse opties. Zo heb je keuze tussen verschillende kleuren, designs en een handmatige, elektrische of automatische bediening.
Automatische screens sluiten zichzelf bij stormachtig weer. Handig als je niet thuis bent tijdens een onweersbui!
Hoe moet je een serre van staal onderhouden?
Tijdens de productie wordt er aan het staal een beschermlaag toegevoegd, waardoor het beschermd blijft tegen vocht.
Let wel op dat je geen diepe krassen in het materiaal maakt. Krassen beschadigen namelijk de beschermende laag, wat roest tot gevolg kan hebben.
Ook is het belangrijk dat het staal niet in contact komt met bijtende chemische stoffen. Die kunnen het materiaal en de beschermlaag aantasten. Gebruik dus neutrale reinigingsmiddelen of een reiniger voor stalen oppervlakken.
Gemiddeld dien je de serre 2 tot 3 keer per jaar schoon te maken. Het schoonmaken zelf is heel eenvoudig: een zachte doek en water met een neutraal schoonmaakmiddel zijn voldoende.
Welk materiaal behoort tot budgetvriendelijke alternatieven?
Wil je graag de uitstraling en mogelijkheden van staal, maar werk je met een kleiner budget? Onderstaande alternatieven bieden een oplossing.
Optie 1: Serre met stalen ramen of deuren
Het is perfect mogelijk om staal te combineren met andere, budgetvriendelijkere materialen. Kies bijvoorbeeld voor een houten of aluminium serre met stijlvolle stalen ramen en deuren. Door materialen te combineren, krijg je bovendien een serre die perfect past bij je wensen en de stijl van je woning.
Optie 2: aluminium met steellook
Ben je op zoek naar een budgetvriendelijk alternatief voor een serre uit staal? Dan is een steellook serre de perfecte oplossing.
Steellook serres zijn aluminium serres met een stalen uitstraling. Het aluminium wordt zodanig bewerkt dat het materiaal nagenoeg niet van echt staal te onderscheiden valt.
Dit type serre is een budgetvriendelijk alternatief op een serre in staal. Zo creëer je met een kleiner budget de luxueuze uitstraling van een stalen serre.
Naast het prijsaspect bieden steellook serres ook tal van andere voordelen:
- Moderne, retro of industriële uitstraling
- Maximale inval van licht door dunne profielen
- Onderhoudsvriendelijk
- Lange levensduur
- Hoogwaardige afwerking
Een stalen serre aan huis of in je tuin laten bouwen? Vind professionals in jouw regio
Wil je maximaal genieten van het uitzicht op je omgeving en het comfort van een stalen serre? Wil je graag meer uitleg over de verschillende materialen, afwerkingsmogelijkheden en uitvoeringen? Of wil je graag prijzen voor stalen serres kunnen vergelijken?
Via onderstaand formulier ontvang je gratis vrijblijvende offertes en professioneel advies. Op die manier vind je snel en eenvoudig de beste keuze voor jouw serreproject.