Inhoud
Wat heb je nodig om te verven?
Een bakstenen muur verven begint met goed voorbereidend werk. Zo zijn er een aantal materialen die must haves zijn om vakkundig werk te leveren, namelijk:
- Afsteekmes
- Verfkrabber, afbijtmiddel, verfföhn of een heteluchtpistool
- Ammoniak en/of bleekwater en water
- Schuurpapier
- Vulmiddel
- Verf (de verfsoort is afhankelijk van zowel het materiaal waarop geverfd wordt als de weers- en temperatuur omstandigheden waar de verf mee te maken krijgt.)
- Afplaktape
- Kranten en/of oude lakens (om hetgeen dat niet geverfd dient te worden af te dekken.)
- Stofborstel
- Verfkwasten en/of rollers (afhankelijk van de klus.)
- Verfbakje
Naast materialen zijn er ook nog andere belangrijke aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. Denk bijvoorbeeld aan de temperaturen van de ruimtes die geschilderd worden.
En het materiaal zelf dat beschilderd wordt; verf je een houten muur, een bakstenen muur of misschien een marmeren muur?
Gaat het om een buitenmuur of binnenmuur? Het is belangrijk dat de juiste verf gebruikt wordt. Welke soort verf nodig is voor welke klus lees je hier.
Welke type verf?
Welke soort verf je gebruikt als je een muur gaat verven is afhankelijk van het materiaal waaruit het schilderwerk bestaat. Voor houtwerk buitenshuis is Sikkens Rubbol XD High Gloss.
Deze verfsoort is zeer waterbestendig, mengbaar in elke kleur en 30% duurzamer dan andere hoogglansverf. de beste verf.
Sikkens Rubbol XD High Gloss biedt 8 jaar garantie op glansbehoud en garantie.
Voor binnenshuis gebruik je het best watergedragen verf. Dat voorkomt geuroverlast en vergeling. Het voordeel van deze verfsoort is dan ook dat het zeer snel droogt.
Marmerwerk verf je het beste met Krijtverf, betonverf of tegelverf. Het is van groot belang om een primer aan te brengen voordat je gaat schilderen.
Dit omdat marmer een erg glad materiaal is en de verf anders niet goed blijft zitten.
Ook wanneer je baksteenwerk gaat schilderen werk je het best met watergedragen verf.
Stappenplan: hoe bereid je verfwerk voor?
Indien je de verfklus zelf wilt uitvoeren is het belangrijk dat je volgens de juiste methode te werk gaat. We hebben om die reden een stappenplan voor je opgesteld.
Stap 1: de oude verf verwijderen
Begin met het verwijderen van de oude verf. Door de oude verf te verwijderen kan de nieuwe verflaag beter hechten.
Daarnaast oogt het ook veel egaler als alle oude verfresten weggewerkt zijn alvorens je een nieuwe verflaag toebrengt.
Dit doe je met een verfkrabber, heteluchtpistool of afbijtmiddel. Ga nog niet schuren.
Stap 2: de muur ontvetten
Voordat je de laatste overblijfselen van de muur verwijderd is het belangrijk om eerst de muur te ontvetten.
Begin dus nog niet met schuren, dat drukt de vet en vuil namelijk dieper de muur in. Met ammoniak aangelengd met water is dit een eenvoudige opgave.
Stap 3: ondergrond schuren en schoonmaken
Nu kun je beginnen met het schuren van de muur. Als de muur goed geschuurd wordt heeft de verf meer grip en blijft het dus beter zitten.
Na het schuren maak je de muur goed schoon met een sopje of een vochtige doek. Dat zorgt ervoor dat de ondergrond effen en egaal is en er geen verfresten achterblijven.
Stap 4: ondergrond repareren
Repareer barsten, gaten en andere elementen die de ondergrond ongelijk maken voordat je begint met schilderen. Dit doe je met een vulmiddel.
Stap 5: het verplaatsen van meubels
Zorg ervoor dat er genoeg werkruimte is door meubels aan de kant te zetten of weg te halen uit de ruimte. Het is vervelend om tijdens het werk telkens te moeten stoppen om meubels te verplaatsen.
Mocht je tóch kiezen voor een vakman, kost het veel tijd (en dus ook geld) om dit tijdens het klussen te doen.
Stap 6: vloer afdekken en randjes afplakken
Plak alle ruimtes goed af die niet geschilderd worden. Dit kan prima gedaan worden met oude lakens of kranten. Je kunt gemakkelijk aan bekenden vragen of zij nog iets over hebben.
Indien het om buiten schilderen gaat, dek dan de planten en eventueel de schutting af.
Primerlaag aan de muur aanbrengen:
Pleisterwerk is zeer poreus. Het is daarom erg belangrijk om het eerst met een primer te schilderen. Zo voorkom je dat de verf wordt ingezogen door het pleisterwerk.
Ook zorgt de primer ervoor dat verontreinigingen of herstelde plaatsen zichtbaar worden na het schilderen van een eindlaag.
Muur schilderen: Hoe verf je een binnenmuur?
Roer de verf die je gaat gebruiken goed door en giet de benodigde hoeveelheid over in een verfbakje met rooster. Nu kan het verfwerk beginnen.
Stap 1:
Begin met het verven van de randen. Doe dit met een verfborstel.
Stap 2:
Verdeel de verf gelijkmatig op de verfrol door een paar keer over het rooster te rollen.
Stap 3:
Na het verven van de randen begin je met de grote oppervlakken. Breng de verf aan op de muur en verf enkele stroken naast elkaar aan. Na elke strook neem je nieuwe verf op.
Rol de verf verticaal uit en eindig horizontaal. Ten slotte rol je nog één keer van onder naar boven voor het beste eindresultaat.
Stap 4:
Werk in vlakken van ongeveer 1m2. Op deze manier werk je de hele muur af zonder onderbrekingen.
Stap 5:
Haal de tape van de randen af wanneer de verf nog nat is. Indien je de tape laat zitten tot de verf is opgedroogd is de kans aanwezig dat de geverfde muur schade oploopt wanneer dit verwijderd wordt. Wacht hier dus niet te lang mee.
Ga je een donkere kleur licht verven? schilder er dan met meerdere lagen overheen voor een goed resultaat. Donkere kleuren zijn veel dominanter dan lichtere kleuren, waardoor ze vaak een extra laag nodig hebben.
Ook hier geld weer dat je na elke verflaag de tape verwijdert en opnieuw aanbrengt wanneer de volgende laag geverfd wordt.
Tip: de ideale temperatuur voor deze klus is tussen de 10 en 20 graden. Als het te koud is in de kamer is de kans groot dat de verf niet goed droogt of misschien wel helemaal niet droogt. Is het weer te warm, is er een grote kans aanwezig dat de verf weer te snel droogt.
Hoe verf je een buitenmuur
Het verven van een buitenmuur doe je stapsgewijs. Ook hiervoor hebben wij een stappenplan opgesteld:
Stap 1:
Giet de verf over in een verfemmer nadat je deze goed geroerd hebt.
Stap 2:
Met een verfkwast verf je de boorden van de muur.
Stap 3:
Ook bij het verven van een buitenmuur werk je in vlakken van 1m2. Dit doe je met een gevelrol. Begin de verf enkele keren verticaal uit te rollen en ga er vervolgens horizontaal overheen.
Eindig met nog één keer van onder naar boven te rollen om een optimaal resultaat te bekomen.
Stap 4:
Laat de verf drogen zoals aangegeven op het etiket van de verf.
Stap 5:
Schilder opnieuw de buitenmuur met een afwerklaag.
Stap 6:
Verwijder de tape. Ook voor de buitenmuur geld dat je dit het beste doet wanneer de verf nog nat is.
Aantal verflagen binnen- en buitenmuur
Een binnenmuur of buitenmuur schilder je het beste met minimaal 2 lagen om een professioneel resultaat te bekomen. De tweede eindlaag zorgt voor extra bescherming van de muur. Ook komt de glans van de muur beter tot zijn recht met een extra laag.
Helemaal voor een buitenmuur die veel belast kan worden door wisselende temperaturen en regenbuien is het verstandig een extra laag aan toe te brengen.
Tóch liever een vakman inhuren?
Durf je het toch niet helemaal alleen aan? Dat is natuurlijk geen schande. Vraag dan een geheel vrijblijvende offerte aan. Zo kom je meer te weten over de prijzen van een schilder of het schilderwerk.