Wat duidt op een waterlek?

Vermoed je lekkage? Een waterlek opsporen kan op verschillende manieren.  Het is niet altijd een eenvoudige klus. Er zijn uiteenlopende situaties die kunnen wijzen op een lek.

  • Waterschade en vochtplekken: Verschillende vocht- of schimmelplekken op de muur, plafond of vloer kunnen wijzen op een lekkage. Echter worden deze plekken slechts na verloop van tijd zichtbaar en is het lek dus al een hele tijd aanwezig.
  • Slecht werkende isolatie: Ook kan de slechte isolatie de reden zijn achter een waterlek of lekkage. Wanneer je energiekosten hoog oplopen kan dit een teken zijn van een waterlek.
  • Hoge waterfactuur: Wanneer je waterfactuur plots, zonder reden, hoog oploopt komt dit vaak door een waterlek in een eventuele leiding.

Een lek is meestal klein, maar kan heel grote gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk dat de vakmannen zo snel mogelijk het lek vinden en oplossen. Zo beperk je de kosten.

Een waterlek zelf opsporen is een moeilijke klus. Daarom schakel je best een vakman in die de nodige kennis heeft. Zo kan je probleem snel en eenvoudig verholpen worden.

Wil je graag een lekdetectie laten uitvoeren? Vraag via onderstaand formulier vrijblijvend tot vijf gratis offertes aan.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang offertes

Wat kost lekdetectie?

Richtprijs voor een lekdetectie ligt tussen de 300 euro en 500 euro. Hiervoor laat je een grondige detectie uitvoeren. In de prijs zit ook een lekkagerapport en professioneel advies inbegrepen. Wanneer je de detectie minder uitvoerig laat uitvoeren, zal de prijs natuurlijk een stuk lager liggen.

Het is belangrijk dat de lekdetectie grondig wordt uitgevoerd, zo is de kans groter dat het lek gevonden wordt. Door de grondige uitvoering kan een lekdetectie al snel wat uren in beslag nemen. Vandaar deels de hoge kosten.

lekdetectie

Moet ik een lekdetectie laten uitvoeren?

Het is aangeraden om een lekdetectie te laten uitvoeren wanneer je last heb van lekkage maar de specifieke oorzaak of locatie niet weet. De lekdetectiespecialist kan aan de hand van speciale apparatuur en technieken het lek vinden.

Na het opsporen zal de specialist een rapport en advies opmaken. Zo kan je de schade beperken en het lek laten dichten en behandelen. Zo kunnen extra kosten beperkt worden.

Wanneer is een lekdetectie overbodig?

Afhankelijk van waar het lek zit, kan je direct de juiste vakman aanspreken: dakwerker, loodgieter of vochtbestrijder. Als je de locatie van het lek kent, is lekdetectie niet altijd nodig. Door rechtstreeks de juiste vakman aan te spreken, kan je al vrij snel het lek herstellen.

Wanneer is een lekdetectie aangeraden?

Omdat een lek zich niet altijd bevindt op de plaats waar de beschadiging te zien is,  is het handig om een lekdetectie te laten uitvoeren. Zo worden onnodige reparaties op plaatsen waar het niet nodig is voorkomen.

Voorbeeld: Wanneer het lek zich in de badkamerleiding bevindt, kan de schade evengoed tien meter lager, in de living, zichtbaar worden.

laten voeren

Lek opsporen

Een lek opsporen met het blote oog is zeer moeilijk. Je schakelt best een specialist in. Een specialist heeft namelijk de nodige kennis en apparatuur voor het opsporen van een lek. Er bestaan verschillende methodes voor het opsporen van lekken.

Optie 1. Opsporen via infraroodcamera

Een waterlek in warmwaterleidingen opsporen kan gemakkelijk met behulp van een infraroodcamera. Deze cameratechniek kan worden uitgevoerd zonder breekwerken.

Deze speciale camera kan warmteverschillen in zowel vloeren als wanden waarnemen. Zo kan het warmwaterlek snel en eenvoudig gevonden worden

infraroodcamera

Optie 2. Opsporen via ultrasone detectie

Deze techniek, ultrasone detectie, werkt met geluidsgolven. De golven worden gebruikt om de exacte locatie van de lekkage op te sporen. Voor deze techniek hoeven er ook geen breekwerken plaats te vinden.

Optie 3. Opsporen via vochtmeting

Een waterlek kan daarnaast worden opgespoord aan de hand van een de relatieve vochtigheid. Die lekdetectietechniek wordt ook wel hygrometrie genoemd.

Met deze techniek spoor je waterlekken op door de vochtigheidsgraad van materialen te meten. Zo worden plaatsen en materialen met het meeste vocht makkelijk gesignaleerd. Daar bevindt zich vaak het lek in de woning.

Optie 4. Opsporen via druktest

Een waterlek opsporen via een druktest is een meer recente techniek. De leidingen van de woning worden één voor één onder hoge druk gezet. Daarna wordt de druk terug teruggebracht tot de normale toestand.

Wanneer de druk en één van de onderzochte leidingen niet constant blijft, is er waarschijnlijk sprake van een lek in die leiding.

Optie 5. Opsporen via elektro-akoestiek

Het is wetenschappelijk bewezen dat een lek een bepaalde trilling veroorzaakt in de lekkende leiding. De trilling of het lekgeruis kan worden opgespoord of gelokaliseerd met de elektro-akoestische techniek voor lekopsporing.

Optie 6. Opsporen via endoscopie 

De laatste lekdetectietechniek om lekkage op te sporen is een endoscopie. Bij die techniek wordt een piepkleine camera in de waterleidingen gestopt. Dit cameraatje wordt door de hele leiding en holle ruimtes geduwd, op zoek naar waterlekken.

Soort lek

Binnen waterlekken bestaan er nog verschillende soorten waterlekken. Zo heb je lekkage aan het verwarmingssysteem, de waterleiding of de afvoerbuis. De verschillende soorten worden hieronder grondig uitgelegd.

kleine lekkages

Type 1: Aan de waterleiding

In elke woning komt de waterleiding via een centraal punt binnen in de woning. Vervolgens vertakt deze leiding zich in allemaal kleinere leidingen. Het is op deze vertakkingspunten dat er geregeld waterlekken ontstaan.

Telkens ontsnappen er kleine waterdruppeltjes langs de vertakkingspunten en ontstaan er beschadigde leidingen.

Type 2: Aan de afvoerbuis

Lekkage in afvoerbuizen komen geregeld voor. Vaak ligt de oorzaak bij kleine ongelukjes bij het klussen. Zo kan er per ongeluk bij het boren in de muur of vloer een beschadiging veroorzaakt worden in een leiding.

In vele gevallen zijn de gevolgen pas na een paar dagen of weken zichtbaar en wordt de link dus niet vaak gelegd met de kluswerken die eerder verliepen.

Type 3: Aan het verwarmingssysteem

De meest voorkomende lekkage is die aan het verwarmingssysteem. Dit zijn vaak kleine tot middelmatige lekken. De lekkage ontstaat door een lekkende koppeling of een klein gaatje in de leiding.

Vaak veroorzaakt door het boren in de wanden of de vloeren van de woning. Ook wordt dit type lekkage vaak niet met het blote oog opgemerkt, enkel bij een lekdetectie.

Lek dichten en vochtschade opmeten

Wanneer er een lek is gevonden met behulp van lekdetectie, dient het lek gedicht te worden. Het hangt af van situatie tot situatie hoe het lek gedicht zal worden. Vaak kan dit zonder breekwerken. Soms kan het niet anders en zijn breekwerken noodzakelijk.

Bij een waterlek in je woning laat je best de vochtschade opmeten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het lekkende water schade heeft veroorzaakt aan het bouwmateriaal. In zo’n situatie is het dan beter om het aangetaste bouwmateriaal te verwijderen en te vervangen. Zo voorkom je rotting en schimmels.

Om het lek in jouw woning te dichten, neem je best contact op met een dakwerker, vochtbestrijder of loodgieter. Het is natuurlijk afhankelijk van het type lek waarmee je te maken krijgt.

meestal gaat het over platte daken waar het lek zit

Ben ik verzekerd?

Een waterlek kan een heel grote kost met zich meebrengen. Maar ook voor het opsporen van de lekkage is een bepaald budget nodig. Een lekdetectie laten uitvoeren, is vast en zeker niet goedkoop, wel noodzakelijk voor het opsporen van het probleem en het verhelpen van de gevolgen.

Bij een brandverzekering is waterschade inbegrepen. Al kan dit variëren naargelang jouw situatie.

Wanneer bijvoorbeeld het waterlek goed zichtbaar is, bestaat er een grote kans dat de verzekering dit niet dekt. Dit omdat de kans op kwaad opzet of nalatigheid heel groot is. Bij een verstopt waterlek, bijvoorbeeld achter een muur, is de kans veel groter dat de verzekering tussenkomt.

Wel is het zo dat de verzekering enkel de gevolgschade vergoed en niet de kosten om de oorzaak te herstellen. Om je te bewijzen ten opzichte van de verzekeraar kan je het lekdetectie rapport voorleggen. Dit verhoogt je kansen dat de verzekering tussenkomt.

Heb je last van een lek of vermoed je lekkage? Vind snel een lekdetectiebedrijf in jouw regio

Wil je een lekdetectie laten uitvoeren door een specialist in jouw regio? Vraag via onderstaand offerteformulier gratis offertes en professioneel advies. Zo kan je prijzen vergelijken en vind je snel de oplossing voor jouw specifieke situatie.

Heb je nog vragen of hulp nodig? Vul onderstaand formulier in. We brengen je in contact met de juiste specialist.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar heb je een lekkage?
2*. Wanneer wens je dat de lekkage expert langskomt?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.