Welke elektrische laadpunten bestaan er voor thuis laden?

Gebruikscomfort ten top: met een laadpaal voor thuis is je auto snel opgeladen – zonder dat je uren zit te wachten bij een of ander openbaar laadstation. Bovendien is thuis je auto opladen drastisch goedkoper. Je betaalt immers je gewone energietarief (of gebruikt je zelf opgewekte zonne-energie) en hoeft niet in te zitten met de gebruikskosten voor openbare laadstations.

Wat zijn je opties?

1. Simpel: Elektrisch laden via het stopcontact

Een eerste simpele optie is je auto thuis opladen met behulp van een gewoon stopcontact. Dat wordt ook wel ‘mode 2 laden‘ genoemd. Je krijgt de nodige kabel meestal gratis bij aanschaf van je elektrische wagen. Gebruik steeds een geschikte mode 2-laadkabel.

Het gebruikte stopcontact moet geaard zijn en in goede staat verkeren (net als de gehele elektrische installatie waar het stopcontact deel van uitmaakt).

Gebruik nooit een verlengkabel of stekkerdoos om de afstand tussen het stopcontact en de reikafstand van de laadkabel te overbruggen. Daarmee verlies je niet enkel energie, maar zorg je ook voor brandgevaar. De laadkabel en verlengkabel kunnen erg verhitten.

Een stopcontact: de simpelste maar minst veilige oplossing tussen de verschillende soorten laadpalen voor elektrische auto's.

Nadeel

Hoewel je elektrische auto opladen aan het stopcontact erg eenvoudig is en geen extra investering vergt, is het toch verre van de beste optie

Het opladen van je auto via het stopcontact duurt eerst en vooral erg lang. Tijdens het opladen van je auto via het stopcontact kun je bovendien geen andere zware toestellen (zoals je vaatwasser of wasmachine) gebruiken

Daarnaast kan opladen via het stopcontact gevaarlijk zijn. De bekabeling van een normaal stopcontact is niet voorzien op zo’n grote belasting voor zo’n lange periode. Stroomstoringen en brandgevaar zijn reële risico’s.

Voor plug-in-hybride wagens met een klein vermogen is opladen via het stopcontact geen slechte, maar zeker ook niet de beste optie.

Op zoek naar de juiste laadoplossing voor jouw elektrische auto?
Verken de opties en vergelijk gratis offertes op maat.
arrow Ontvang offertes

2. Mobiele laadpaal: laadpunt voor in het stopcontact

De mobiele laadpaal (ook wel thuislader) is een meer geavanceerde laadkabel. Je sluit die kabel ook gewoon aan op je stopcontact. De kabel is voorzien van een extra beveiliging: een ICCB (In-Cable Control Box) of IC-CPD (In-Cable Control and Protecting Device). 

Die beveiliging is een soort elektronisch kastje. Dat kastje zorgt ervoor dat je wagen en het stopcontact signalen aan elkaar kunnen geven. Je past bijvoorbeeld zelf de laadstroom aan (zodat je toch nog het wasmachine kunt opzetten tijdens het laden) of kiest zelf wanneer het opladen begint.

Zo’n mobiele thuislader is veiliger dan een rechtstreekse verbinding tussen de wagen en het stopcontact.

3. Laadpaal of wallbox

Een laadpaal (zuil op de grond) of wallbox (laadkast tegen een wand) is een volwaardig laadstation voor thuis. Het laden via een laadpaal of wandlader verloopt tot 10 keer sneller dan een laadbeurt via het stopcontact

Zo’n eigen laadstation is daarnaast niet aangesloten op je zekeringkast, maar op een apart circuit. Je elektriciteitsinstallatie wordt dus niet overbelast. 

4. Slimme laadpaal

Een laatste optie voor thuis is de slimme laadpaal. Die zijn meer geavanceerd dan een gewone laadpaal.

Eenvoudig uitgelegd communiceert de computer in de laadpaal met je stroomnet. Je hebt daardoor bijvoorbeeld de keuze uit verschillende laadmethodes.

De opties verschillen tussen de verschillende soorten slimme laadpalen. Het gaat onder meer om volgende functies:

  • Dynamic load balancing. Slimme laadpalen kunnen het vermogen sturen in functie van het verbruik van je woning. Zo kun je probleemloos de was doen, het gras maaien of de droger aanzetten terwijl je auto buiten oplaadt.
  • Goedkope stroom. Een slimme laadpaal kan steeds de goedkoopst mogelijke stroom gebruiken, of je auto op het meest voordelige moment opladen. Zo kun je de laadpaal vragen om enkel of voornamelijk zonne-energie van je zonnepaneelinstallatie te gebruiken.
  • Timing. Je kunt de slimme laadpaal ook de opdracht geven om je auto tegen een specifiek tijdstip op te laden. Handig als je ‘s morgens wilt vertrekken met een goed geladen batterij.
  • Bidirectioneel laden. Het laatste nieuwtje, waar nog niet elke laadpaal mee is uitgerust. Bij bidirectioneel laden kan de slimme laadpaal ongebruikte energie terug naar je woning sturen. Handig om bijvoorbeeld zonne-energie of netstroom op te slaan, of als back-up tijdens een stroomstoring. Zo wordt je elektrische auto een soort thuisbatterij.
Detailbeeld van een hand die een laadkabel van een elektrische wagen vasthoudt tijdens het opladen. Een cirkel van groen licht rond het aansluitpunt geeft aan dat de koppeling tussen de wagen, laadkapel en een van de verschillende soorten laadpalen geslaagd is.

Wat voor soort publieke laadpalen zijn er? In je buurt, op het werk of onderweg

Een publieke of openbare laadpaal is voor iedereen toegankelijk.

Naast volledig openbare en privé laadpalen zijn er semi-publieke laadpalen. Die staan op privéterrein (bijvoorbeeld van een bedrijf, horecazaak of winkel) maar zijn bijvoorbeeld vrij toegankelijk voor klanten en/of werknemers.

Geen openbare laadpaal in je buurt? Dan kun je aan je gemeente vragen om er eentje te installeren. Succes is niet gegarandeerd maar proberen kan altijd.

1. Gewone openbare laadpaal of laadstation

Een gewone openbare laadpaal werkt bijna net zoals een gewone laadpaal voor thuis. Het gebruik van zo’n laadpaal is iets duurder. Je betaalt niet enkel voor de stroom waarmee je jouw elektrische voertuig oplaadt, maar ook voor het gebruik van de laadpaal.

Afrekenen doe je met je laadpas of met de QR-code die je terugvindt op de paal.

2. Openbare snelladers: snellaadpalen of snellaadstations

Je elektrische auto opladen aan een gewone laadpaal kan enkele uren duren. Wie toch echt sneller wilt vertrekken, kan een snellaadpaal gebruiken. Een snellaadpaal is nog een stukje duurder dan een gewone laadpaal.

Het vermogen van een snellader is een stuk hoger dan dat van een gewone lader. Je auto opladen met een snellader gaat erg vlot: na 30 à 45 minuten kan de batterij al voor 80 procent opgeladen zijn.

Snelladers vind je voornamelijk in tankstations en restaurants naast de snelweg

Een snellader bij je thuis? Dat is vaak geen optie. Ze zijn niet enkel een stuk duurder dan gewone laadpalen. Een snellader vergt ook een veel groter vermogen – waar een gewone elektrische installatie niet over beschikt.

Witte elektrische wagens op een rijtje op een parkeerterrein, aangesloten aan een van de verschillende soorten publieke laadpalen.

AC- of DC-laders: normale laadpaal versus snellader voor de auto

In je woning verbruiken je elektrische apparaten (zoals je lampen en koelkast) AC-stroom – ook wel wisselstroom.

De laadpaal die je thuis gebruikt, werkt logischerwijze ook met AC-stroom. Het gaat dus om een AC-laadpunt. Normale openbare laadpalen werken ook met AC-stroom. Ze behalen een vermogen van maximaal 22 kW – hoger dan het gemiddelde vermogen (11kW) van de meeste elektrische wagens.

Een batterij (van je elektrische auto, maar even goed van een smartphone of laptop) kan in de regel echter geen AC-stroom opslaan – maar wel DC-stroom.

De oplader (van je smartphone, of de laadkabel van je auto) beschikt over een converter die de stroom omzet in DC-stroom. Een gedeeltelijke verklaring voor het trage opladen van een gewone laadpaal.

Een snellader werkt met DC-stroom (gelijkstroom) en heeft een vermogen van minstens 30 kW.

De snellader levert rechtstreeks DC-stroom aan de batterij van je auto. Omzetten via een converter is dus niet nodig. Dat en het hoge vermogen zijn een deel van de verklaring voor het snelle opladen van een snellader. 

Omdat je elektriciteitsnet thuis enkel AC-stroom binnenkrijgt, is de installatie van een snellader bij je thuis niet zinvol

Laadstations voor thuis: Laadpaal, wandlader of vloerlader installeren en kopen

Laadpalen voor thuis zijn er in 3 vormen:

  • De gewone laadpaal of -zuil. Die plaats je bijvoorbeeld op de oprit.
  • Wallbox. Een laadkastje dat je bijvoorbeeld aan de muur van je garage laat monteren.
  • Onzichtbaar laadstation. Een onzichtbare lader die verwerkt wordt in de vloer van je garage of onder de bestrating. 

… Met of zonder vaste laadkabel

Een laadstation kan voorzien zijn van een vaste kabel. Die laadkabel hangt dan vast aan het laadstation. Na een laadbeurt hang je de kabel netjes weg.

Laadstations zonder vaste kabel worden ook wel socket laadstations genoemd. Je laadt de auto op via de losse laadkabel die je meekreeg bij aanschaf van de elektrische wagen.

Socket laadstations kunnen over meerdere aansluitingen beschikken: handig als je verschillende wagens tegelijkertijd wilt opladen.

Soorten stekkers of laadkabels

Er zijn verschillende types laadkabels:

  • Type 1. De Yazaki laadkabel voor normaal AC-laden, met 5 pinnen.
  • Type 2. De Mennekes laadkabel, eveneens voor normaal AC-laden, met 7 pinnen.
  • ChaDeMo. Voor DC-snelladen, met 4 pinnen.
  • CCS (Combo). Voor zowel AC-laden als DC-snelladen.
  • Tesla. Voor zowel AC-laden als DC-snelladen.

Beste plek voor de installatie van je privé laadpaal

De beste plaats voor je laadpunt? Zorg ervoor dat je jouw wagen dicht genoeg bij het laadpunt kunt parkeren. Je mag namelijk geen verlengkabels gebruiken om een eventuele afstand te overbruggen. Een eventuele wallbox mag ook niet in de weg hangen voor voetgangers.

Let ook op de manier waarop je parkeert: voor- of achterwaarts. 

Een laadpaal in vorm van een wallbox, een van de verschillende soorten laadpalen voor thuis, tegen de witte gevel van een privéwoning. De vaste laadkabel hangt rond de box, naast de laadpaal staat een zwarte elektrische wagen. Op de achtergrond een zonnig landschap met planten, meer en berg.

Hoe lang duurt een elektrische auto opladen? Welke laadpaal is het snelst?

Hoe lang duurt het voor je elektrische auto is opgeladen? De laadtijd bereken je als volgt.

Deel de hoeveelheid energie die je wilt laden (in kWh) door het vermogen waarmee de wagen wordt opgeladen (kW). Vermenigvuldig vervolgens met het rendement van het laadstation (vaak rond de 90 procent – dus vermenigvuldig met 0,9).

Een voorbeeld:

Je wilt 40 kWh laden. Het vermogen van je laadstation is 15 kW. Het rendement bedraagt 95 procent. 

40 delen door 15 komt neer op 2,67 (afgerond). Vermenigvuldig met 0,95 en je komt uit op 2,4. Je wagen opladen tot 40 Kwh zal dus iets meer dan 2 en een half uur duren.

In de praktijk is die berekening meestal niet zo eenduidig. Zeker met een slimme laadpaal, waar het vermogen wisselt naargelang het verbruik in je woning en de opbrengst van een eventuele zonnepaneelinstallatie. 

Daarbij komt dat het laden na de eerste 80 à 90 procent automatisch vertraagt.

Slimme laadpalen zijn vaak gelinkt aan apps die de laadtijd voor je inschatten of berekenen.

Laadpalen vergelijken: welke type laadpaal is het best?

Welke laadpaal past nu bij je woning? Zo kies je de juiste:

1. Let op de elektrische installatie bij je thuis

Is de elektrische aansluiting bij je thuis 1-fasig of 3-fasig? Voor een 1-fase aansluiting kies je een 1-fase laadpaal, voor een 3-fase aansluiting een 3-fase laadpaal.

Voor een elektrische auto met een groot laadvermogen kan het interessant zijn om je aansluiting te laten verzwaren (en de 1-fase aansluiting in te ruilen voor een 3-fase). Die ingreep is duur, maar zorgt er wel voor dat je jouw elektrische auto sneller kunt opladen aan je privé laadpunt.

Snel en veilig laden bij je thuis?
Vergelijk offertes voor laadpalen.

2. Let op het laadvermogen van je auto

Een laadpaal aanschaffen met een laadvermogen dat veel hoger is dan het laadvermogen van je accu heeft weinig zin. 

3. Win advies in bij experts en vergelijk offertes

Je raakt al snel de weg kwijt tussen al die verschillende soorten laadpalen. Het beste advies? Je project voorleggen aan een laadpaalinstallateur. Die kijkt mee naar de technische kenmerken van je woning, je elektrische installatie, je budget en je wensen. Zo vind je snel een oplossing die bij je past.

Een expert in elektrische voertuigen staat naast een elektrische auto met geopende deur en informeert zich via een laptop naar de verschillende soorten laadpalen.

De juiste laadpaal bij jou thuis? Vergelijk prijsvoorstellen op maat en bespaar

Wil jij snel en comfortabel je accu opladen bij jou thuis – zonder risico’s te nemen door gewone stopcontacten te gebruiken? Dan is het hoog tijd om een privé laadpunt te laten installeren. Via onderstaand formulier speel jij al je vragen door aan specialisten: over de geschikte laadstroom, het type laadstation dat je nodig hebt en de mogelijkheden tot installatie. Jij ontvangt gratis offertes op maat en persoonlijke informatie. Zo vind je binnen de kortste keren de beste oplossing voor het opladen van je EV-accu.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf je aanvraag
1*. Waar wens je een laadpaal?
2*. Is het voor een privé of bedrijfswagen?
3*. Wanneer zou je de laadpaal willen?
4*. Ben je geïnteresseerd in een andere installatie?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: soorten laadpalen: wat is het verschil tussen de verschillende soorten laadpalen?