Voor wie is een laadinfrastructuur verplicht in 2025?

Laadpalen zijn verplicht voor:

  • Nieuwbouw woningen en bestaande woningen met meer dan 10 parkeerplaatsen
  • Laadinfrastructuur bij nieuwe bedrijven/niet-woongebouwen

Er wordt bij parkeerterreinen geen onderscheid gemaakt tussen ondergrondse parkeergelegenheden, naastgelegen parkeerterrein of bovengrondse parkeergelegenheden. Hieronder lees je meer over de verschillende richtlijnen betreffende de verplichting van laadpalen.

 

De verplichtingen gelden voor parkeerterreinen die naast het gebouw liggen en zich binnen in het gebouw of parkeergebouw bevinden. Een oprit van een woning wordt als toegangsweg en niet als parkeerterrein gerekend. 

Een nieuwe residentiële woning waar, volgens de wetgeving in Nederland, een laadpaal of wallbox geïnstalleerd werd. Op de voorgrond de wallbox, op de achtergrond de gevel van de nieuwe woning en een elektrisch voertuig.

1. Elektrische oplaadpunten bij parkeerterreinen nieuwe residentiële gebouwen

Bij woningen met meer dan 10 parkeerplaatsen op de bouwplaats moet er per parkeerplaats leidingen aangelegd worden en oplaadpunten worden geplaatst. Deze installatie van een oplaadpunt is verplicht voor bestaande woongebouwen die een uitgebreide renovatie ondergaan en voor nieuwe woongebouwen. De oprit naar de woning wordt niet gezien als parkeerterrein, maar als toegangsweg.

Opmerkelijk aan deze verplichting is dat de laadpalen zelf er nog niet hoeven te staan. Enkel de nodige infrastructuur, de bekabeling en aansluitingen waarop de laadpalen kunnen worden aangesloten hoeven al aanwezig te zijn.

Die voorzieningen komen tegemoet aan een eventuele toekomstige installatie van laadpunten voor elektrische wagens.

Boetes voor het niet laten keuren van een laadpunt

Bij elke uitbreiding of aanpassing aan de elektrische installatie moet een keuring (NEN 1010 keuring) worden uitgevoerd. Of het nu gaat om extra circuits of om een ​​verhoging van het vermogen. De gemiddelde kosten voor het inspecteren van een laadpaal liggen tussen de € 150,- en € 200,- en worden gedaan door een erkend onafhankelijk keuringsbureau.

Als je niet wordt gecontroleerd, kun je hoge boetes krijgen. Als er bijvoorbeeld brand uitbreekt, kunnen verzekeringsmaatschappijen moeite hebben met het betalen van claims.

Bestaande residentiële gebouwen

Voor bestaande residentiële gebouwen die niet ingrijpend gerenoveerd worden, zijn er momenteel geen verplichtingen wat de laadinfrastructuur betreft.

Thuis een laadpaal laten installeren?
Ontvang informatie en advies op maat.
arrow Ontvang offertes

Verplichting bij bestaande bedrijven en niet-residentiële gebouwen

Bij bestaande niet niet-residentiële gebouwen met meer dan 20 parkeerplaatsen op het parkeerterrein moet er minimaal 1 oplaadpunt zijn aangelegd. De verplichting geldt ook als er voor het gebouw geen omgevingsvergunning werd aangevraagd.

Andere particuliere gebouwen met minder parkeerplaatsen hoeven niet aan de wetgeving te voldoen.

De oranje parkeerplaatsen zijn voorzien van laadpalen. Op de achtergrond een witte elektrische auto.

Extra wetgeving rond laadpalen in Nederland

Naast verplichtingen over wie er laadpalen hoort te installeren zijn er nog enkele regelgevingen waar je best rekening mee houdt.

Hoelang mag je aan een openbare laadpaal staan?

Over het algemeen zijn er geen regels rond hoelang je bij een publiek toegankelijke laadpaal mag staan. Best controleer je de lokale regelgeving, gezien het op sommige plaatsen verplicht zijn jouw wagen te verplaatsen als de batterij volgeladen is.

Is een laadpaal vergunningplichtig?

Wil je een laadpaal installeren, dan heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig.

Meet weten over de wetgeving rond laadpalen?
Ontvang hier gratis advies en offertes op maat.

Waar mag je een laadpaal plaatsen en wie is verantwoordelijk?

Een laadpaal kan zowel op privé als op gemeentelijke eigendommen geplaatst worden. Voor de installatie van oplaadpunten op gemeentegrond moet je een aanvraag doen. Zowel wanneer je de paal privé als openbaar plaatst, zul jij de verantwoordelijke zijn.

Regels Laadpaal plaatsen op eigen terrein

Als je een laadpaal op je eigen terrein plaatst, is er doorgaans geen vergunning nodig. Dit geldt voor tussenwoningen en vrijstaande woningen met een eigen oprit. Let op: voor aansluiting op de meterkast dien je de laadpaal te laten installeren door een erkend installateur.

Daarnaast kunnen er situaties zijn waarbij de verbinding versterkt moet worden (zoals het overstappen van een 1-fase aansluiting naar een 3-fase aansluiting). Dit kan geregeld worden via de netbeheerder.

Wat zijn de regels voor het plaatsen van laadpalen op openbaar terrein?

Als je een laadpaal op openbaar terrein wilt plaatsen, heb je doorgaans een vergunning nodig. De regels van elke gemeente kunnen verschillen, dus je wordt geadviseerd contact op te nemen met de plaatselijke gemeente voor meer informatie over deze verplichting.

Opgelet: een laadpaal mag geen obstakel vormen voor voetgangers en andere weggebruikers.

Geldt een andere wetgeving voor een ondergrondse parkeerplaats?

Er wordt bij parkeerterreinen geen onderscheid gemaakt tussen bovengrondse of ondergrondse parkeerplaatsen. De wetgeving is voor beide hetzelfde. 

Waarom is een laadpaal in sommige gevallen verplicht?

Geen zorgen: er is momenteel geen verplichting om thuis, in een bestaande woning, een laadpaal te installeren. Wel is het in sommige gevallen wel verplicht om een laadpunt te installeren, bijvoorbeeld voor bedrijfsgebouwen zoals kantoren, restaurants, scholen of een ander gebouw wat niet bewoond wordt (met meer dan 10 parkeerplaatsen). 

Wat zijn de nieuwe regels voor laadpalen in de EPBD?

Vanaf het tweede kwartaal van 2026 worden strenge eisen gestaald aan de laadinfrastructuur van niet-residentiële gebouwen en nieuwe woningen. Dit wordt bepaald door Energy Performance for buildings directive (EPBD).

  • Nieuwe of gerenoveerde woningen met meer dan drie parkeerplaatsen:Deze parkeerplaatsen moeten minimaal beschikken over 1 laadpunt, van deze parkeerplaatsen moet daarnaast 50% voorbedraad zijn.
  • Nieuw of gerenoveerd utiliteitsgebouw met ruim vijf parkeerplaatsen: Per vijf parkeerplaatsen is er een laadpaal beschikbaar en binnen het kantoorgebouw is er voor iedere twee parkeerplaatsen een oplaadpunt aanwezig, daarnaast is 50% van de parkeerplaatsen voorbedraad.
  • Het bestaande openbare gebouw beschikt over ruim 20 parkeerplaatsen: Elke 10 parkeerplaatsen krijgt een oplaadpunt of er zijn loze leidingen voor 50% van de parkeerplaatsen.
wetgeving-laadpalen-Nederland-schone-energie-1024x538-1.jpg

Extra info nodig? Vraag advies en vergelijk tegelijk gratis offertes

Wil je meer informatie omtrent de installatie van laadpalen of de verplichtingen voor laadpunten? Wil jij je steentje bijdragen aan het milieu met de aankoop van een laadpaal? Of wil je prijzen voor geschikte laadpunten voor thuis vergelijken? Vraag via onderstaand formulier gratis vrijblijvende offertes en professioneel advies. Zo kan je makkelijk meerdere prijzen vergelijken en de beste laadpaal vinden voor jouw elektrische wagen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf je aanvraag
1*. Waar wens je een laadpaal?
2*. Is het voor een privé of bedrijfswagen?
3*. Wanneer zou je de laadpaal willen?
4*. Ben je geïnteresseerd in een andere installatie?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: wetgeving laadpalen nederland 2025