Inhoud
Fiscale voordelen voor particulieren
In Nederland is de aanschaf en installatie van een laadpaal voor particulieren sinds 2023 niet langer fiscaal aftrekbaar. Dat wil zeggen dat je deze kosten volledig voor eigen rekening neemt als je een laadpaal koopt.
Wanneer heb je dan wel recht op een tegemoetkoming voor deze duurzame investering?
Elektrische auto van de zaak komt wel in aanmerking
De laadpaal is wel fiscaal aftrekbaar als hij wordt aangeschaft voor zakelijk gebruik. Deze regeling geldt tot minstens 2029. Het is de bedoeling dat de elektrische auto als bedrijfsauto wordt gebruikt. Voor ondernemers worden niet alleen de kosten in aanschaf en installatie vergoed, maar ook de benodigde graafwerkzaamheden.
Laadpalen worden meestal op het bedrijfsterrein geplaatst, maar als je een zaak aan huis hebt mag je de laadpaal ook aan huis plaatsen.
Is een laadpaal aftrekbaar voor zelfstandigen?
Ja, ook voor ZZP’ers zijn de kosten van het aanschaffen en het laten installeren van de laadpaal fiscaal aftrekbaar. Het is dan wel belangrijk dat de elektrische bedrijfsauto op naam van je bedrijf staat. De zakelijke laadpaal voor je bedrijf mag ook bij jou thuis worden geplaatst.
Voorwaarden Belastingdienst
Om aanspraak te kunnen maken op de vergoeding voor de aanschaf en de installatiekosten van de laadpaal moet je aan enkele voorwaarden voldoen:
- De elektrische auto’s zijn bedrijfsauto’s en staan op naam van je bedrijf
- De afschrijfperiode bedraagt doorgaans maximaal 10 jaar, tenzij je gebruikmaakt van een van de regelingen om versneld af te schrijven
Met een eigen laadpaal kun je een elektrische auto veel voordeliger opladen dan met een openbare laadpaal. Bovendien zorgt een privé laadpaal voor veel meer gebruiksgemak!
Kun je subsidie krijgen voor een laadpaal?
In Nederland is er geen landelijke subsidie voor een laadpaal thuis beschikbaar gesteld. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen regelingen beschikbaar zijn. In sommige gemeenten is het mogelijk om de kosten in aanschaf en installatie gedeeltelijk te laten vergoeden.
Voor het laten plaatsen van een laadpaal kom je niet in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).
Zakelijke fiscale voordelen
Een elektrische auto voor de zaak en de bijbehorende laadpaal zijn een flinke investering. Het is dus erg prettig dat deze kosten vergoed worden. Eenmaal geplaatst bieden de laadpalen en elektrische auto’s nog enkele fiscale voordelen:
- De gemiddelde elektriciteitsprijs is lager dan bij een openbare laadpaal, het is dus goedkoper om je bedrijfsauto op te laden
- Je komt vanaf € 2.400 in aanmerking voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
- Je komt vanaf € 2.500 in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA)
- Bij een bedrijfsauto is de btw op de aanschaf van de laadpaal aftrekbaar
- De btw op de verbruikte elektriciteit is aftrekbaar
Hoe zit het met de bijtelling van je elektrische auto?
In sommige situaties is het voor een werkgever handig om een werknemer van een eigen elektrische auto en laadpaal te voorzien. De vraag is dan wel of de laadpaal gezien wordt als loon of als bijtelling voor de werkgever.
Het antwoord op die vraag is eenvoudig: de laadpaal is in deze situatie géén belast loon, het hoort bij de bijtelling van de zaak.
Jouw laadpaal fiscaal voordelig laten plaatsen? Vergelijk offertes en vind de juiste installateur
Ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat én deskundig advies van professionele installateurs. Zo vind je snel en eenvoudig de juiste vakman voor het aansluiten van jouw laadstation.