Inhoud
Procedure: Wat zegt de wet bij appartementsgebouwen?
Als je als eigenaar een oplaadpunt voor je elektrische auto wilt plaatsen, heb je toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaren. Laadpunten zullen hoogstwaarschijnlijk in de openbare ruimte worden geplaatst en aangesloten op het openbare elektriciteitsnet.
Elektrisch oplaadpunt notificatieregeling
De notificatieregeling van elektrische laadpunten komt er binnenkort aan. De notificatieregeling laadpunten van de Vereniging van Eigenaren moet het voor VvE’s makkelijker maken om oplaadpunten voor elektrische voertuigen op hun parkeerplaatsen te plaatsen. Bestuurders van elektrische auto’s melden eenvoudigweg bij de VvE dat zij laadpalen willen plaatsen. Deze regeling is echter nog niet van toepassing.
Hoe kan je een elektrische auto opladen in een appartement?
Welke mogelijkheden heb je als bewoner van een appartement om je elektrische auto op te laden? Ontdek in dit hoofdstuk hoe je een laadstation in jouw appartement kunt realiseren, binnen de wetgeving en mede-eigendom.
1. Een collectieve elektriciteitsmeter
Een collectieve elektriciteitsmeter of gemeenschappelijke meter dient verplicht overwogen te worden voor een gebouw met meer dan 3 parkeerplaatsen. Zo worden de laadpalen bijvoorbeeld achter één aparte elektriciteitsmeter geplaatst.
Dit heeft een aantal voordelen zoals een lagere installatiekost, de mogelijkheid op een eenvoudige uitbreiding, een betere efficiëntie door load–balancing en het aanbieden van een veilig oplaadpunt voor het hele gebouw en zijn bewoners.
2. Privéaansluiting
Een privéaansluiting voor een laadpaal in een appartementsgebouw biedt duidelijkheid en autonomie. Zo kan je een eigen teller aansluiten aan jouw laadstation, gekoppeld aan je elektriciteitsmeter. Dit laadstation kan gevoed worden via een gewoon stopcontact of via een oplaadpunt.
Het nadeel van deze optie is de beperkte oplaadsnelheid: bij een stopcontact is dit 10 km rijbereik/u en bij een oplaadpunt 15 km rijbereik/u.
Als er nog geen elektriciteitskabels zijn tussen je oplaadpunt en je meter, moeten deze door gemeenschappelijke ruimtes lopen. De kosten om deze kabels te plaatsen zijn voor de gebruiker die de laadinfrastructuur wil installeren.
Gebruik maken van een slimme meter
In Nederland is het gebruik van slimme meters niet verplicht. Wanneer het laadstation echter op meer dan twee laadpunten is aangesloten, is het sterk aan te raden om ‘loadbalancing’ of ‘smart Charging’ te implementeren. Door gebruik te maken van deze technologieën kan je elektrische auto sneller opladen zonder het elektriciteitsnet te overbelasten. Netbeheerders kunnen oude analoge meters vaak gratis vervangen en een slimme meter laten plaatsen.
Kostenregeling: Eerlijke verdeling over de gebruikers
In Nederland bepaalt de Vereniging van Eigenaren hoe de kosten verdeeld worden, dit kan een eenmalige investering zijn van de VvE of een aankoopmodel voor nieuwe gebruikers.
Hoe regel je een laadpaal bij de VvE?
Individueel een laadpaal regelen
Wil je een laadpaal op je parkeerplaats plaatsen? Dan heb je toestemming nodig van de VvE, zij kunnen eisen stellen aan het laten plaatsen van een laadpaal. Je hoef tegenwoordig alleen te melden dat je over een laadpaal beschikt, indien het VvE-modelreglement 2017 (artikel 28.3) van toepassing is.
Deze regeling moet voldoen aan een aantal eisen:
- Het laadpunt moet worden geïnstalleerd door een erkende vakman. Deze erkende installateur moet een garantiedocument of een certificaat kunnen overleggen, waaruit blijkt dat de installatie veilig uitgevoerd is.
- De verzekeraar moet toestemming geven. De VvE moet bij de verzekeraar nagaan of het laten plaatsen van een elektrisch laadpunt gedekt wordt door de verzekeraar.
Gezamenlijk met de VvE een laadpaal regelen
VvE’s hebbende mogelijkheid tot publieke laadpalen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door:
- Tijdens de VvE bijeenkomst wordt besloten om laadinfrastructuur in de parkeerplaatsen aan te brengen. Iedere eigenaar kan hier met toestemming een persoonlijk laadpunt op aansluiten, volgens de voorwaarden van de VvE.
- Sommige parkeerplaatsen zijn voorzien van slimme laadpunten, waardoor het elektriciteitsverbruik via een pas of een app worden geregistreerd. Zo wordt het individuele gebruik geregistreerd, wat handig kan zijn voor de verdeling van de kosten.
VvE’s kunnen in aanmerking komen voor subsidies, zoals een subsidie voor de basislaadinfrastructuur. Als VvE moet je een basislaadinfrastructuur aanleggen, zodat bewoners laadpunten kunnen plaatsen. Via deze subsidie ontvangt een VvE een deel van de kosten van de basislaadinfrastructuur.
Kan een VvE laadpaal weigeren?
Je hebt toestemming nodig van de VvE om een laadpaal te laten plaatsen, daarnaast bepalen ze dus ook welke voorwaarden er gelden in betrekking tot het plaatsen van een laadpaal. De VvE kan een laadpaal weigeren wanneer deze niet voldoet aan de voorwaarden die gesteld worden.
Hoeveel bewoners mogen hun wagen gelijktijdig opladen?
Wanneer er één of twee eigenaars gelijktijdig de batterij van hun elektrische auto opladen, is er normaliter geen probleem. De hoofdzekering waarmee de gemeenschappelijke elektriciteitskabel is verbonden, is waarschijnlijk voorzien om meer piekvermogen aan te kunnen dan wat er doorgaans verbruikt wordt.
Bij het gelijktijdig opladen van 4 of meer elektrische wagens, is er kans op overbelasting van het elektriciteitsnetwerk. Om te voorkomen dat de hoofdzekering van het hele gebouw springt, kunnen er enkele preventieve maatregelen getroffen worden.
Preventieve maatregelen
• Voorzie load balancing waarin de liften, verlichting, verwarming etc. van het gebouw voorrang krijgen op de elektrische laadpalen.
• Ga na of er een verzwaring van de elektriciteit nodig is.
• Installeer intelligente laadpalen van hetzelfde merk die met elkaar communiceren om het nodige vermogen optimaal onder elkaar te kunnen verdelen.
Kan een elektrische laadpaal ook in de parkeergarage van een appartement?
Eigenaren van elektrische voertuigen kunnen een oplaadpunt plaatsen in de parkeergarage van het appartementencomplex, mits dit is goedgekeurd door de VvE. Voordat de installatie van het laadpunt plaats vindt, is het goed om afspraken te maken met de VvE. Door de onderstaande afspraken te maken zorg je dat alles goed afgesproken is en geen onduidelijkheden ontstaan:
• De toekomstbestendigheid
• De verrekening van het energieverbruik
• De planning (wanneer de installatie plaats vindt, etc.)
• De kostenverdeling
• De fysieke situatie
• Duurzame maatregelen, zoals zonnepanelen
• De gewenste laadoplossing en hoeveel laadpunten er al zijn
Extra tips voor een goed verloop
Zorg ervoor dat je vooraf informeert of andere eigenaars in de toekomst ook een elektrische auto overwegen te kopen
Zo kan het leggen van meerdere kabels naar verschillende garageboxen in één ruk gebeuren. Dit is voordeliger dan het aansluiten van deze kabels bij elke gebruiker apart. Zorg ook dat de hoofdzekering eventueel verzwaard wordt, zodat deze de nodige energie kan leveren.
Aantrekkelijke meerwaarde bij verkoop en verhuur
Zelfs als mede-eigenaar zonder elektrische auto is het installeren van een laadstation een aantrekkelijke meerwaarde bij verkoop en verhuur, aangezien elektrisch rijden almaar populairder wordt.
Bij wie kan ik terecht om te weten welk elektriciteitsnet er bij mij ligt?
In Nederland is er per regio slechts 1 netbeheerder verantwoordelijk voor gas en elektriciteit. Deze netbeheerder beheert het fysieke netwerk, maar niet de energielevering. Je kunt je netwerkbeheerder niet kiezen. Je kunt alleen van netbeheerder wisselen als je naar de regio van een andere netbeheerder verhuist. Als je een individuele meter hebt, kun je rechtstreeks contact opnemen met de netbeheerder.
Je kunt contact opnemen met je netbeheerder voor:
- De gas- en elektriciteitsmeters
- De slimme meter
- Onderhoud van leidingen en kabels
- Vragen over het wijzigen van je aansluiting
- Storingen in stroom en gas
- Vragen over aansluiting over teruglevering (bijvoorbeeld bij zonnepanelen)
Wanneer je gebruikt maakt van laadpalen in de garage die onder beheer vallen van de VvE, neem je contact op met de VvE. Je kunt als individuele eigenaar niet zomaar zelfstandig wijzigingen uitvoeren aan de gemeenschappelijke elektrische installatie. Aanpassingen en eventuele storingen aan de laadinfrastructuur worden door de VvE uitgevoerd (met behulp van een installateur of de netbeheerder).
Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan erkende installateurs
Wil je nog meer weten over opladen in een appartement of een garage, of wil je advies van een erkend installateur? Vraag hier je offerte aan en kom te weten welke laadpaal ideaal is voor jouw appartementsgebouw.