Laadtijd: elektrische auto opladen via stopcontact duurt héél lang

Zoals hierboven vermeld is het opladen van elektrische auto’s via een gewoon stopcontact prima mogelijk. Echter is de duur van het opladen zeker een struikelblok waar je het best rekening mee houdt. Het kan namelijk wel 12 t/m 20 uur duren alvorens de auto volledig opgeladen is.

Ook zijn er risico’s aan verbonden die kunnen leiden tot brandgevaar.
De oplaadkabel die meegeleverd wordt bij de EV auto is in veel gevallen niet goed geschikt om de auto via een gewoon stopcontact op te laden.

Wens je nog wat extra diepgaande informatie te krijgen over het opladen van je elektrische auto aan het stopcontact?
Door het onderstaande formulier in te vullen ontvang je extra advies op maat voor jouw persoonlijke situatie.
arrow Ontvang offertes

Gevaren (brandgevaar)

Een elektrische auto opladen kan door middel van 4 verschillende modes. Bij mode 1 wordt de kabel onbeschermd voor lange periodes gebruikt. De oververhitting die hierdoor kan optreden, zou kunnen leiden tot brandgevaar.

Daarnaast zou het laden via een normaal stopcontact het elektriciteitsnet kunnen overbelasten. Je zou maar net een wasmachine en/of vaatwasser aan hebben staan. Het gebruik van deze apparaten op hetzelfde moment zou heel goed kortsluiting als gevolg kunnen hebben.

Het laden met mode 2 is over het algemeen een stuk veiliger dan met mode 1. Toch ligt het brandgevaar bij mode 2 laden hoger dan wanneer je laadt met mode 3. Om die reden wordt het laden via het stopcontact enkel aangeraden als er geen andere mogelijkheden zijn.

Elektrische-auto-opladen

Gebruik zeker geschikte laadkabels

Bij het opladen van een elektrische auto via het stopcontact is het van groot belang dat je de juiste kabels gebruikt. De standaardkabels die vaak met elektrische auto’s meegeleverd worden, zijn niet altijd geschikt voor het stopcontact.

Ook is het ten zeerste afgeraden om verlengsnoeren te gebruiken. In de meeste gevallen zijn deze namelijk niet gemaakt om zoveel stroom te vervoeren.

Als je ervoor kiest om de elektrische auto thuis via het stopcontact op te laden, is het een goed idee om dit met een mode 2 kabel te doen. Dit type kabel is namelijk beveiligd tegen brandgevaar.

Hiermee voorkom je onderspanning, overspanning, lekstroom en oververhitting. Gebruik ook zeker gecertificeerde laadkabels, om er zeker van te zijn dat het om een veilig product gaat.

Wil je regelmatig de auto opladen via het stopcontact? Dan is het zeker handig om een aparte groep in de meterkast te laten plaatsen waaraan, je de elektrische auto kan laten opladen. Op deze manier voorkom je dat het elektriciteitsnet overbelast wordt en verklein je de kans op kortsluiting.

opladen-van-elektrische-auto

Kosten elektrische auto opladen stopcontact

Een elektrische auto opladen via het stopcontact heeft als grote voordeel dat je enkel betaald voor de kosten van de verbruikte energie. Zo hou je de oplaadkosten zo laag mogelijk.

Het enige waarvoor je betaald is dan het standaard tarief van de energie. Kosten voor bijvoorbeeld de aanschaffing van een laadpaal of het betalen van een hoger energietarief bij openbare laadpalen worden hiermee ontlopen.

Wel blijkt uit recente onderzoeken van de ANWB dat het opladen via het stopcontact tot hogere stroomkosten kan leiden. Afhankelijk van de staat van de bekabeling, de temperaturen en je auto zelf kunnen de oplaadkosten tot wel 30% hoger uitvallen.

opgeladen-elektrische-auto

Kiezen voor een stopcontact of laadpaal thuis?

Het grootste nadeel voor het kiezen van een laadpaal is ongetwijfeld de aankoop- en installatiekosten die het met zich meebrengt. De prijzen hiervoor schommelen tussen de € 1.500 en € 2.500 (inclusief btw en plaatsing). Dit is natuurlijk wel afhankelijk van waar deze geïnstalleerd wordt en het model van de laadpaal in kwestie.

Door de lagere energiekosten die je hebt bij thuis laden, verdien je deze kosten immers binnen een aantal jaar al terug.

Bij het opladen via het stopcontact betaal je enkel voor het standaard energietarief. Wel is een laadpaal veel beter bestendigd tegen brandgevaar, en gebeurt het opladen met een laadpaal wel 10 keer zo snel als via het stopcontact.

In tegenstelling tot het gebruik van een stopcontact kunnen de slimme laadpalen die vandaag de dag op de markt verkrijgbaar zijn ook perfect gebruikt worden om zo goedkoop mogelijk te laden. Zo kan je eenvoudig monitoren wanneer en hoeveel stroom er naar de wagen gestuurd moet worden met slechts één applicatie.

laadpaal-aan-de-voordeur

Voordelen van thuis opladen aan een laadpaal

  1. Veilig: een laadpaal heeft het vermogen om meer energie door te pompen zonder het elektriciteitsnet te overbelasten.
  2. Snel: het opladen via een laadpaal verloopt tot wel tien keer sneller dan via het stopcontact. Dit komt doordat de laadpaal is aangesloten op een beschermde stroomkring.
  3. Slim: je kunt via de app gemakkelijk monitoren wanneer er geladen moet worden, hoeveel er geladen moet worden en hoe laat de auto opgeladen moet zijn.
  4. Gemakkelijk: je kunt zeer gemakkelijk ‘s avonds inpluggen en de volgende ochtend is de auto helemaal opgeladen.
Behoefte aan meer informatie over laadpalen en het opladen van je auto?
Vraag hier je offertes aan en vergelijke verschillende mogelijkheden met laadpalen.

Hoe kan ik een auto opladen?

Er zijn vier verschillende manieren om een elektrische auto op te laden, onderverdeelt in vier modes. Hieronder zetten we ze alle vier op een rijtje met de beschrijvingen erbij:

Mode 1

Mode 1 is het laden door middel van het gebruik van een standaard stopcontact. Voor het gebruik van huishoudelijke apparaten is dit natuurlijk prima. De kabel wordt dan in een willekeurig stopcontact gestoken. Een elektrische auto laden met mode 1 wordt overigens sterk afgeraden.

Mode 2

Het opladen met mode 2 is min of meer hetzelfde als met mode 1. Echter wordt er bij deze methode een begrenzer toegepast, zodat de stekker dus niet direct in een normaal stopcontact wordt gestoken.

Door de aanwezigheid van speciale kabels en een begrenzer is er aanzienlijk minder brandgevaar. Wel duurt het opladen net zo lang als bij mode 1, wat dus 12 tot 20 uur kan duren.

Bij de aankoop van een elektrische auto krijg je ook een laadkabel van de auto. Normaliter is dit een mode 2 kabel, zodat óók wanneer je nog geen laadpaal hebt, je als nog je auto veilig kan opladen.

Mode 3

Mode 3 opladen gebeurt met een standaard laadpaal. Dit kan zowel een openbare laadpaal als privé laadpalen zijn. Het opladen via laadpalen is overigens vele malen veiliger dan via een stopcontact.

Opladen met een laadpaal gebeurt op zeer gecontroleerde manier, en wordt gezien al een manier van veilig laden. Er is goede communicatie tussen het oplaadpunt en de elektrische auto.

Dit zorgt ervoor dat de juiste capaciteit voor het laden toegepast wordt. Het resultaat hiervan is dat er geen kans op brandgevaar is, en ook niet op niet op oververhitting.

Verder zal het laadpunt op een eigen elektriciteitsgroep komen te staan. Op deze manier kan er veilig genoeg stroom worden gebruikt, zodat het elektriciteitsnetwerk niet wordt overbelast en er geen kortsluiting ontstaat.

Wat het maximale laadvermogen is, wordt door zowel de laadpaal als de elektrische auto bepaald. Omdat dit goed wordt afgestemd en er veel stroom geleverd kan worden, gaat het opladen een stuk sneller.

Mode 4

Snelladen gebeurt met mode 4. Deze laadmethode wordt enkel gebruikt bij publieke laadpunten.

Mode 4 is de enige methode waarbij geen omvormer gebruikt wordt. Waar mode 1,2 en 3 AC stroom leveren, levert mode 4 DC stroom. Het voordeel hiervan is dat de omvormer in de batterij de stroom niet eerst hoeft om te zetten alvorens het gebruikt wordt.

De DC stroom die de DC snellader levert hoeft dus niet omgezet te worden. Omdat de omvormer in de eerder genoemde modes voor veel vertraging zorgt, kan er bij mode 4 veel sneller geladen worden. Dit zorgt voor een maximale stroomsterkte.

DC-snellader

Omwille van veiligheidsredenen, wordt er bij het snelladen enkel snel geladen tot de batterij voor 80% vol is. Daarna zal het maximale laadvermogen afnemen en zal de resterende 20% trager verlopen, de voordelen van het snelladen vallen dus langzaamaan weg.

Toch kan het soms lukken om binnen 30 minuten de accu vol te krijgen. Dit is dus een aanzienlijk verschil met de andere modes.

Tip: Je laadt je batterij op tot 80% bij dit type laadstation. Naast dat de voordelen daarna wegvallen, is het namelijk ook beter voor de batterij zelf om tot 80% op te laden.

Overweeg je een laadpaal aan huis? Stel je vragen en vergelijk gratis offertes!

Het vinden van de juiste laadpaal voor thuis kan een uitdagende taak zijn. Twijfel je tussen de verschillende types laadpalen? Dan is het raadzaam om een specialist in te schakelen. Met uitgebreide kennis zullen zij je helpen met het selecteren van een laadpaal die perfect aansluit bij jouw behoeften.

Vraag via onderstaand formulier gratis vrijblijvende offertes en professioneel advies voor de beste laadpalen. Zo kan je meerdere prijzen en types vergelijken en vind je de beste optie voor jouw situatie. We helpen je graag verder.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar wens je een laadpaal?
2*. Is het voor een privé of bedrijfswagen?
3*. Wanneer zou je de laadpaal willen?
4*. Ben je geïnteresseerd in een andere installatie?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Laadpalen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: elektrische auto opladen aan stopcontact: goed idee?