Inhoud
Je huis verwarmen met infraroodpanelen
Met infraroodpanelen kan je snel een bepaalde ruimte in huis goed warm krijgen. Deze subtiele en moderne panelen zijn gemakkelijk in je interieur te verwerken, en zorgen ervoor dat je niet het hele huis hoeft warm te stoken.
Infraroodpanelen verwarmen de objecten en personen die zich in de buurt van het paneel bevinden. Zo kan je het snel lekker warm krijgen, en schakel je het ook gemakkelijk weer af.
Zonnepanelen en infraroodpanelen zijn een geweldige combinatie. Zo wek je je eigen zonne-energie op en verwarm je daar je leefruimtes mee. Op lange termijn dus een heel goed idee om je verbruik te verlagen.
Met infraroodpanelen verwarm je op elektriciteit of zonne-energie, als je zonnepanelen hebt. Er worden geen schadelijke fossiele stoffen gebruikt.
Geniet van extra verwarming met infraroodpanelen
De populariteit van de infraroodpanelen is in korte tijd enorm gegroeid en dat is niet zonder reden. Vanwege de doelstellingen omtrent het klimaat worden er veel warmtebronnen ontwikkeld, waar geen gas voor nodig is. Infraroodpanelen zijn een prima alternatief voor gasverwarming, zeker wanneer je een bepaalde ruimte in je huis snel warm wil krijgen.
Hoe werkt infraroodverwarming?
Een ruimte verwarmen kan op veel verschillende manieren. Eén van de meest bekende varianten is het verwarmen met behulp van een cv ketel. Verder bestaan er ook nog andere warmtebronnen waaronder convectoren, radiatorkachels, ventilatorkachels, keramische kachels en infrarood verwarming. Zeker de elektrische varianten, waaronder de laatst genoemde, maken grote ontwikkelingen door vanwege hun populariteit. infraroodpanelen worden doormiddel van elektriciteit aangestuurd, maar de techniek die er achter schuilgaat is toch anders dan verwarming via de bekende ‘elektrische kachel’. Bij verwarming via infrarood wordt de elektriciteit als het ware omgezet in infraroodstraling. Deze manier van opwarmen zorgt voor een zuiniger en meer direct effect, hierdoor zijn infraroodpanelen een sterk alternatief voor het opwarmen van ruimtes via gas.
Wat kosten infraroodpanelen?
De prijs van de panelen kan enorm variëren, hierbij zijn de apparaten die minder Watt verbruiken over het algemeen iets prijziger. Om de totaalprijs van een ruimte te kunnen berekenen, dien je vooraf goed te weten of je het wilt gebruiken als hoofdverwarming of als bijverwarming. De grootte van de panelen is gemiddeld 60 x 60 cm, dat is een vrij standaard formaat. Een paneel van dat formaat kan ongeveer +/- 3 m² aan ruimte opwarmen.
Wat is het verbruik van infraroodpanelen?
Het is belangrijk om op voorhand het verbruik van een infraroodpanelen te weten, zodat je kunt uitreken wat de kosten zijn wanneer een paneel aanstaat. Nog een belangrijk detail; zorg dat je weet hoeveel apparaten er op de betreffende groep in de meterkast kunnen worden aangesloten. Als er teveel apparaten worden aangesloten, dan kan er kortsluiting ontstaan. Hieronder zie je een voorbeeld van de verbruikskosten en aan de hand hiervan kun je zelf een berekening maken.
Stel je schaft een infraroodpaneel aan van 400 Watt, met de afmeting 60 x 60 cm. Het aantal Watt staat gelijk aan een verbruik van 0.40 kilowatt (kWh) per uur. Nu is het belangrijk om na te gaan hoeveel jij per kWh betaalt aan je energieleverancier. In dit voorbeeld stellen we het tarief vast op €0,23 per kWh. Nu is de rekensom, om de uur prijs te bereken als volgt: 0.4 x 0,23 = €0,09 per uur.
Gebruik je infraroodpanelen als hoofdverwarming of bijverwarming?
Voor het gemiddelde huishouden is het gebruik van infraroodpanelen het meest realistisch als bijverwarming. De warmtebron zorgt er met name voor dat één specifieke plek goed wordt verwarmd, door het paneel op de juiste plek te positioneren pak je koude plekken goed aan. Heb je het koud wanneer je tv kijkt of wanneer je werkt aan je bureau? Dan is een infraroodpaneel hiervoor de perfecte oplossing. Een paneel straalt warme uit naar voren en zolang jij in het bereik blijft, ervaar je deze warmte. Zodra je uit de betreffende “zone” stapt, verdwijnt de warmte, dat is omdat een infraroodpaneel geen lucht opwarmt. Als je er liever voor kiest om de betreffende ruimte in zijn geheel te voorzien van infraroodpanelen, houd dan wel rekening met de volgende punten:
- Isolatie – Een huis dient goed te zijn geïsoleerd, voordat er wordt gekozen voor deze warmtebron. Als een woning niet goed geïsoleerd is, dan gaat er veel warmte verloren via de vloer, wanden en ramen.
- Stroom opwekken – infraroodpanelen zijn een warmtebron die worden geactiveerd door de toevoer van elektriciteit. Het is ten zeerste aan te raden om gebruik te maken van bijvoorbeeld zonnepanelen, om op een duurzame wijze energie op te wekken. Zonne-energie is ten alle tijden aan te raden om de maandelijkse energie rekening te reduceren.
- Meterkast controleren – Bij het niet zelf opwekken van stroom, krijg je waarschijnlijk te maken met een tekort aan stroomaansluitingen en groepen in je meterkast. Het aanleggen van extra stroompunten kan extra kosten met zich meenemen.
- Wattage berekenen – Met de berekening hieronder kun je uitrekenen hoeveel wattage je minimaal nodig hebt in de ruimte(s). Aan de hand van het totale wattage kun je het aantal panelen bepalen.
Let op: de berekening geldt enkel als een richtlijn voor de minimaal aantal benodigde infraroodpanelen. Begin met het berekenen van het volume van de ruimte. De uitkomst van de berekening, het volume van de ruimte, dien je te vermenigvuldigen met 26. Dat is het minimale wattage dat noodzakelijk is om de volledige ruimte te kunnen opwarmen. Het is handig om de uitkomst altijd naar boven af te ronden. Het gebied dat je wilt verwarmen moet zich binnen 3 meter van het paneel bevinden. Bij een hoog plafond, is het aan te raden om meer advies te verwerven.
Bijverwarming met infraroodpanelen in de badkamer
De badkamer is vaak een plek in huis waar je al gauw het gevoel hebt dat er meer verwarming nodig is. Het is mogelijk om koude plekken in de badkamer gericht aan te pakken, zo kun je ervoor kiezen om een paneel te installeren in de doucheruimte. Er bestaan ook keramische infraroodpanelen voor in de badkamer. Deze zijn qua aanschafprijs wel duurder, maar geven een compleet andere look dan de standaard infraroodpanelen. Om de temperatuur in de badkamer eenvoudig te kunnen controleren, kun je kiezen voor infraroodpanelen met thermostaat.
Infrarood vloerverwarming
Infrarood vloerverwarming bestaat uit een dunne folie die in staat is om infraroodstraling op te wekken. De straling van de folie komt een stuk minder ver dan die van een infraroodpaneel, maar dat is ook precies wat er nodig is. De folie warmt als het ware het object op, die binnen het korte bereik wordt geplaatst en dat is in dit geval de vloer. De vloer heeft een relatief groot oppervlak en is daarom in staat de hele ruimte te voorzien van warmte. Het is bij het toepassen van vloerverwarming ook noodzakelijk om een thermostaat in de ruimte te bevestigen. Zo kan je de vloerverwarming eenvoudig uitschakelen of snel weer aanzetten wanneer nodig.
Zijn infraroodpanelen duurzaam?
Net als iedere andere warmtebron heeft ook het infraroodpaneel zijn voor- en nadelen.
- Zonne-energie – Maakt jouw huishouden al gebruik van bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan is dat bij het gebruiken van infraroodpanelen een sterk pluspunt. De panelen zijn namelijk gasvrij en maken alleen gebruik van elektriciteit, maar deze moet wel worden opgewekt of worden ingekocht bij een energieleverancier.
- Zuinige elektrische kachel – De infraroodpanelen zijn niet bedoeld om hele ruimtes op te warmen. De techniek richt zich op het verwarmen van één of meerdere zones, hierdoor staan de panelen uit als niemand zich in de zone bevindt. De slimme infraroodkachel bespaart door deze techniek veel elektriciteit, in tegenstelling tot de huidige manier van opwarmen.
- Isolatie – In een goed geïsoleerd huis, is het verwarmen via infrarood een goede optie en ook zéér milieuvriendelijk. Ook voor de portemonnee is de investering die je op voorhand dient te doen, achteraf ontzettend interessant.