Inhoud
Heb je voor het plaatsen van een dakraam een vergunning nodig?
Over het algemeen heb je voor het laten plaatsen van een dakraam geen vergunning nodig. Een dakraam is dus vergunningsvrij. Wel is het belangrijk dat je voldoet aan de daarvoor gestelde eisen die zijn opgenomen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Een dakraam of zolderdakraam plaatsen doe je dus niet zomaar en er moet rekening gehouden worden met bepaalde regels.
Regelgeving dakramen bouwen
De regels rondom het plaatsen van een vergunningsvrij dakraam gaan vooral over de afmetingen. Als je dus geen vergunning wil aanvragen, is het belangrijk om met onderstaande regelgeving rekening te houden.
Hoe groot mag een dakraam zijn?
Hoe groot een dakraam mag zijn om deze vergunningsvrij te plaatsen, is afhankelijk van de locatie op het dak. Voor plaatsing aan de achterzijde gelden namelijk andere regels dan voor plaatsing aan de voorzijde.
1. Dakraam aan de achterzijde
Wanneer het dakraam aan de achterzijde wordt geplaatst, mag deze niet meer dan 60 cm uitsteken buiten het dakvlak. Als deze wel meer dan 60 cm uitsteekt, wordt het gezien als een dakkapel en geen dakraam. Daarnaast moeten de zijkanten, boven- en onderkant meer dan 50 cm van de randen van het dakvlak afliggen.
2. Dakraam aan de voorzijde
De regels voor het plaatsen van een dakraam aan de voorzijde zijn net wat strenger. Dit komt doordat het raam dan vaak aan openbaar toegankelijk gebied grenst, waardoor het aangezicht van de buurt kan veranderen. Daarom mag het dakraam aan de voorzijde niet buiten het dakvlak uitsteken. Voor de zijkanten, boven- en onderkant geldt hetzelfde; deze moeten meer dan 50 cm van de randen van het dakvlak afliggen.
Regels volgens het Bouwbesluit
In het Bouwbesluit zijn algemene regels vastgelegd voor verbouwingen aan je woning. Dit zijn regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en energiezuinigheid en zijn bedoeld om inwoners van het pand en de omgeving te beschermen.
Rekening houden met het burenrecht
Daarnaast is er nog het burenrecht om rekening mee te houden. Dit is onderdeel van het Burgerlijk Wetboek en omvatten regels over de omgangsvormen tussen buren, bijvoorbeeld bij het plaatsen van een dakraam of dakkapel. Zo is er regelgeving omtrent de afstand van het dakraam tot de erfgrens. Wanneer je geen vergunning hoeft aan te vragen voor het dakraam, kunnen de buren ook geen bezwaar maken, maar het is toch aan te raden om de verbouwing met je buren te bespreken. Zo zijn zij goed op de hoogte en kunnen eventuele bezwaren van tevoren besproken en opgelost worden.
Heb je een vergunning nodig voor een VELUX dakraam?
Wanneer het VELUX dakraam voldoet aan bovengenoemde afmetingen kun je deze ook vergunningsvrij plaatsen. VELUX is een van de bekendste merken voor dakramen en dat is niet voor niets. Het merk biedt verschillende soorten dakramen aan van uitstekende kwaliteit. Je profiteert van een lange levensduur.
Vergunningsvrij dakraam op verschillende soorten daken
De regels voor het vergunningsvrij plaatsen van een dakraam kunnen nog verschillen per type dak. Zo zijn er enkele uitzonderingen, die we hieronder verder bespreken.
Dakraam op een plat dak
In de meeste gevallen worden dakramen op een schuin dak geplaatst, maar een dakraam op een plat dak behoort ook tot de mogelijkheden. Het voordeel is dat je hiervoor vrijwel nooit een vergunning hoeft aan te vragen en er ook geen regels aan verbonden zijn. Alleen als het dak aan een openbare weg of openbaar gebied grenst, kan een vergunning nodig zijn.
Dakraam in cultureel erfgoed
Het plaatsen van een dakraam in een cultureel erfgoed, bijvoorbeeld een monument, is een uitzondering op de regels. In dit geval moet er doorgaans wel een vergunning aangevraagd worden, zowel bij plaatsing aan de achterzijde als voorzijde van de woning. Vraag naar de regels bij je gemeente.
Voordelen van een vergunningsvrij dakraam
Het grootste voordeel van een vergunningsvrij dakraam is dat je aan minder eisen hoeft te voldoen. Ondanks dat er toch verschillende regels zijn, is dit een stuk minder dan wanneer een vergunning verplicht is. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met de regels volgens het Bestemmingsplan van de gemeente.
Een ander voordeel is dat je tijd bespaart. Het aanvragen van een vergunning neemt aardig wat tijd in beslag, omdat je verschillende gegevens moet verzamelen. Bovendien kan het tot wel 8 weken duren voordat je reactie krijgt vanuit de gemeente. Daarnaast kost een vergunningsaanvraag geld. Zonder vergunning bespaar je dus op de kosten voor het plaatsen van een dakraam.
Ontvang gratis offertes en laat een dakraam plaatsen
Wil je meer informatie over vergunningsvrije dakramen of ben je benieuwd naar de kosten? Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend offertes aan via ons formulier. Je komt in contact met diverse leveranciers in de buurt en ontvangt prijsvoorstellen op maat. Vergelijk de prijzen en bespaar op jouw dakraam!