Hoe ziet een schilddak eruit?

Een schilddak bestaat uit vier dakvlakken die schuin naar elkaar toe lopen. De zijden van een schilddak ontmoeten elkaar in de punt, anders spreken we van een afgeknot schilddak. De hoogte van de gevels van de woning zijn gelijk. De korte zijdes hebben een driehoekige vorm, de vlakken aan de lange zijden hebben de vorm van een trapezium.

In sommige gevallen bestaat het dak uit nog meer dan vier dakvlakken.

Wat is beter, een schild- of zadeldak?

Je kunt een schilddak als een variant op een traditioneel zadeldak beschouwen, maar er zijn wel degelijk verschillen in beide daken te benoemen. Bij schilddaken zijn er 4 dakvlakken, het traditionele zadeldak heeft slechts twee dakvlakken. Ook staat bij het klassieke zadeldak de hoogte van de gevels niet per se op gelijke hoogte.

Een schilddak past bij zowel landelijke, klassieke als moderne woningen. Het is één van de redenen waarom dit type dak heel populair is.

Wat is goedkoper, schild- of zadeldak?

In vergelijking met een zadeldak is een schilddak gemiddeld iets duurder. Er is meer dakbedekking nodig voor deze dakvorm. De specifieke hoeken en nokken van een schilddak zorgen ook voor veel snijwerk en dus meer afval. Wel liggen de arbeidskosten door de makkelijke opbouw lager dan voor een zadeldak.

Bovenaanzicht van een schild dakbedekking van een woning langs een drukke baan.

Wat kost een schilddak voor een woning?

Wat de prijs van een schilddak is, is afhankelijk van meerdere zaken. Daarbij kun je denken aan het type dakbedekking en de installatiekosten. Wel ligt de prijs van een schilddak gemiddeld iets hoger dan de prijs van een klassiek dak.

De prijzen variëren van € 20 tot € 110 per vierkante meter met een levensduur van 30 tot wel 125 jaar. Als ook de dakconstructie aangepakt moet worden stijgt deze prijs. De kosten voor een nieuw dak zijn relatief hoog.

Welke dakbedekking gebruik je voor deze daktypen?

Ongeveer elk type dakbedekking kan op een schilddak geplaatst worden. Er zijn heel erg veel verschillende soorten dakpannen die uiterst geschikt zijn en ze zijn nog steeds razend populair.

De meest gebruikte materialen zijn:

  • Kleidakpannen
  • Klassieke dakpannen
  • Platte dakpannen
  • Beton
  • Leien
  • Zink
  • Kunststof dakpannen
  • Groendak

Prijzen per soort dakpannen

Je hebt dus de keuze uit verschillende opties. Zo heb je de luxe een dakpan te kunnen kiezen die perfect bij je budget en de stijl van je woning past. In de tabel hieronder vind je een indicatie van de verschillende prijzen per vierkante meter:

Soort dakbedekkingGemiddelde prijs per m²Geschatte levensduur
Kleidakpannen35 à 65 euro100 jaar
Betonnen dakpannen20 à 40 euro30 jaar
Kunstleien65 à 75 euro30 jaar
Natuurleien110 à 120 euro90 jaar
Zinken dak70 à 75 euro125 jaar
Rieten dak70 à 95 euro35 jaar

Daarnaast dien je met nog enkele andere zaken rekening te houden. Kosten aan de dakconstructie, eventuele extra’s zoals een dakkapel of dakvenster en plaatsingskosten kunnen de totaalprijs verhogen.

Exacte prijzen weten? Via de knop hieronder vraag je makkelijk meerdere gratis offertes aan bij verschillende vakmannen uit jouw regio.

Wat zal een schilddak voor jouw woning je kosten?
Vul het offerteformulier in en ontvang gratis 1 of meer vrijblijvende offertes van dakwerkers in je regio
arrow Ontvang gratis offertes

Kosten voor de plaatsing van een schilddak

De plaatsingskosten kunnen een groot verschil maken en bepalen uiteindelijk de uiteindelijke prijs voor een schilddak, samen met de materiaalkosten. Het is ten zeerste aan te raden om beroep te doen op professionele vakmannen.

Zij beschikken over de nodige expertise en jarenlange ervaring met dit daktype en hebben de benodigde materialen in huis. Denk aan ladders, een kraan, etc. Zo verzeker je jezelf van een correcte uitvoering en een mooi eindresultaat. Ook kunnen dakdekkers goedkoper aan dakpannen en andere materialen komen, doordat ze in grote hoeveelheden tegelijkertijd aankopen.

De prijzen voor een schilddak samen met de arbeidskosten kunnen erg verschillen bij verschillende dakdekkers. Daarom is het ook aan te raden om bij verschillende vakmannen raad te vragen, zodat je prijzen kan vergelijken. Vervolgens kun je de dakdekker met de beste prijs-kwaliteitverhouding kiezen. Ook is het verstandig om een bedrijf uit je regio te kiezen, zo vermijd je voorrijkosten.

Detailbeeld van een leien schilddak van een oudere woning met ruwe stenen als gevelbekleding.

Voordelen en nadelen van schilddaken

Waarom zou je voor een schilddak kiezen en waarom niet? Zoals elk soort dak heeft een schilddak voor- en nadelen:

Wat zijn de voordelen van een schilddak

  • Een schilddak is erg stevig. Dit is te danken aan de specifieke constructie van het daktype. Hierdoor is het dak goed bestand tegen windvlagen en -stoten, waardoor het zeker een pluspunt is bij landelijke woningen of woningen in open en landelijke gebieden.
  • Sneeuw en regen valt er, door de aerodynamische vorm, relatief makkelijk af. Een tweede argument waarom een schilddak het beste bestand is tegen de weersomstandigheden.
  • Het is perfect mogelijk dakkapellen in je dak te integreren via de lange zijde van je dak. Dit zorgt voor meer extra lucht en geeft een gevoel van extra beschikbare ruimte.
  • Je kunt overhangende dakranden laten plaatsen.
  • Het is mogelijk dat er rond de volledige woning heen een dakgoot loopt, aangezien elke zijde even hoog is.

Nadelen van dit soort dak

  • Het heeft minder ventilatiemogelijkheden.
  • In de zolder is er minder ruimte dan bij het traditionele zadeldak. Dit komt door de vier schuine zijden. Zeker bij niet zo steile dakvlakken wordt de ruimte schaarser.

Vraag gratis en vrijblijvend offertes voor schilddaken!

Interesse om een nieuw schilddak te zetten? Professionele dakdekkers hebben al talloze uitvoeringen gedaan en weten dus wat te doen. Via het offerteformulier onderaan heb je de mogelijkheid om gratis, snel, makkelijk en vrijblijvend meerdere vakmannen te contacteren. Zo heb je de optie om prijzen te vergelijken en de beste keuze te maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakdekkers en dakbedekking
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: dakdekkers en dakbedekking