Hoeveel kost een rieten dak per m2?

Wat betaal je precies voor een rieten dak? Een overzicht met gemiddelde prijzen:

Soort dakwerkenRichtprijs inclusief plaatsing en btw
Natuurrieten dak€ 27-40 per vierkante meter
Kuststofrieten dak€ 58 – 140 per vierkante meter

Dakonderbrekingen, afwijkende vormen en zaken die de bereikbaarheid van de woning of het dak belemmeren, kunnen de kosten verhogen.

Een vakman die op een steiger staat en een rieten dak van onderhoud voorziet.

Extra kosten: Hoe duur is het onderhoud van een rieten dak?

Je rieten dak laten onderhouden door een professional kost tussen de 1 en 10 euro per vierkante meter. De staat van je dak en het nodige onderhoud bepalen de prijs.

Renovatie: Kosten voor het vervangen van een rieten dak

Je rieten dak laten renoveren? De prijs voor zo’n renovatie is afhankelijk van verschillende factoren. De nodige ingrepen, de staat van het rieten dak en de vraagprijs van de vakspecialist beïnvloeden de kosten. Ontvang gratis offertes op maat via het formulier onderaan dit artikel.

Benieuwd naar de prijs voor jouw rieten dak?
Vergelijk hier vrijblijvende offertes op maat
arrow Ontvang offertes

Rieten dak versus pannendak: wat is duurder?

Over het algemeen is een rieten dak duurder dan een pannendak.

Een rieten dak leggen is ambachtelijk werk dat een heel apart soort kennis en expertise vereist. Daardoor kan het leggen van een rieten dak wat extra kosten. De prijs voor een rieten dak ligt vaak hoger dan de prijs voor een traditioneel pannendak. Ook de onderhoudskosten kunnen hoger liggen. Twijfel je tussen dakpannen en riet? Vraag vrijblijvende offertes op maat aan voor beide opties via het formulier onderaan deze pagina. Zo kun jij de prijzen voor jouw dakproject objectief vergelijken.

Soorten rieten daken

Het ene rieten dak is het andere niet. Je hebt de keuze uit verschillende soorten riet, dakconstructies, isolatiemethodes, hellingshoeken en nokafwerkingen.

1. Natuurlijk of kunstof

Puur natuur, of een beetje synthetisch?

Echt riet

Wie denkt aan rieten daken, denkt aan lange (gedroogde) grashalmen. Echt riet of natuurriet wordt al eeuwen gebruikt om daken te bedekken.

Het materiaal oogt en is volledig natuurlijk. De dikteverschillen tussen de verschillende rietstengels geven het dak een beetje een onregelmatige vorm: de rustieke charme van een natuurproduct

Een huis met een strak gelegde rieten dak. Het erf heeft een tuin en een aantal bomen en struiken.

Kunststof alternatief (navoriet of patentriet)

Er zijn ook synthetische alternatieven op natuurlijk riet. Navoriet en patentriet zijn interessante alternatieven op natuurriet:

  • Navoriet is onderhoudsvriendelijk, brandveilig en geschikt voor daken met een hellingshoek vanaf 25 graden. Het materiaal bestaat grotendeels uit pvc. Navoriet gaat gemakkelijk meer dan 45 jaar mee. Je kunt navoriet vrij duidelijk onderscheiden van natuurrieten daken.
  • Patentriet ligt, wat de kosten betreft, tussen navoriet en natuurriet. Patentriet is geschikt voor daken met een hellingshoek vanaf 15 graden. Het materiaal wordt in dakshingles aangebracht op het dak en gaat gemiddeld 40 jaar mee. Patentrieten daken zijn duidelijk te onderscheiden van natuurrieten daken.

Andere recent ontwikkelde kunststof rietsoorten zijn candur (dat gedeeltelijk uit houtmeel bestaat) en techriet (een mix van pvc en cellulosevezels). Kunstriet heeft niet dezelfde landelijke uitstraling als natuurriet, maar kan wel de juiste keuze zijn voor een huis met een meer moderne look.

Een dak met kunststof rieten dakbedekking, een alternatief op natuurlijk riet met een gelijkaardige prijs.

2. Dakconstructie

Rieten daken kunnen op verschillende manieren opgebouwd worden.

Vorm van het dak

Natuurriet is een veelzijdig materiaal en is geschikt voor zowel traditionele schuine daken als voor gebogen daken. Het riet volgt de vorm van de onderliggende dakconstructie, wat ideaal is voor bijvoorbeeld een spitsboogdak of tondak. Ook op gewone zadel- en puntdaken sluit rieten dakbedekking mooi aan.

Rieten dak leggen: open versus gesloten 

Het traditionele rieten dak heeft een open constructie. Rieten stengels worden rechtstreeks op de houten latten of rietlatten van het dakgeraamte geplaatst. Dat betekent dat je het riet in theorie ook van binnenuit kunt zien. Een open constructie bevordert de luchtcirculatie onder het dak, en de constructie is vrij licht.

Er zijn enkele grote problemen met zo’n open constructie. Enerzijds voldoet een traditioneel open rieten dak niet meer aan de huidige isolatienormen. Anderzijds is zo’n open constructie niet bepaald brandveilig. De bevorderde luchtcirculatie en goede ventilatie vertalen zich in de praktijk ook vaan naar een tochtige zolder.

Tegenwoordig wordt daarom bijna uitsluitend nog gekozen voor gesloten rieten daken. Een gesloten rieten dak wordt ook wel eens een schroefdak genoemd. Het riet wordt bevestigd op een stevige, dichte ondergrond: het dakbeschot of harde isolatieplaten.

Een schroefdak is tochtvrij kan aanzienlijk beter geïsoleerd worden. De gesloten constructie heeft ook een brandwerend effect. Het open type dakconstructie is nog wel in gebruik bij het bouwen van tuinhuizen en andere bijgebouwen.

3. Isolatie

Riet heeft van nature een goede isolatiewaarde. Het materiaal isoleert zowel thermisch als akoestisch. Extra isolatiemateriaal blijft echter noodzakelijk. Bij het isoleren van een rieten dak laat de dakspecialist wat ruimte open tussen het isolatiemateriaal en het riet. Dat is noodzakelijk voor kleine reparaties.

Bij een schroefdak wordt het isolatiemateriaal aangebracht tegen de solide platen die de dakconstructie sluiten. Een dakspecialist plaatst ook een dampdichte folie om het riet te beschermen tegen condens door vocht dat binnenshuis opstijgt. Ook een traditioneel rieten dak met een open constructie kun je laten na-isoleren. Het isolatiemateriaal wordt dan tussen de rietlatten bevestigd. 

4. Helling

Natuurriet is geschikt voor daken met een hellingshoek van 25 graden of meer. Een kleinere hellingshoek zou de waterafvoer van het dak te veel belemmeren. 

Let wel: een grotere hellingshoek is eigenlijk beter. Idealiter heeft je dak een helling van zo’n 45 à 50 graden. Die hoek zorgt voor een optimale afvoer van regenwater en neerslag. Rieten daken met een kleinere hellingsgraad gaan aanzienlijk minder lang mee.

5. Afwerking nok

De nok van een rieten dak kun je afwerken met:

  • Een keramische nokvorst, verkrijgbaar in verschillende kleuren en ideaal voor een rustieke look.
  • Een koperen nokvorst, een duurdere optie voor een luxueuze look.
  • Een kunststof nokvorst, een budget- en onderhoudsvriendelijke optie.
Enkele mooie rieten daken met keramische nokvorsten, een afwerking met een prijs van gemiddeld 110 euro per lopende meter.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Waarom kies je wel of niet voor een rieten dak?

Voordeel 1: Relatief lange levensduur

Riet heeft een relatief lange levensduur: een enorm voordeel. Hoe lang je rieten dak meegaat, is evenwel afhankelijk van het soort riet, het onderhoud, de ligging én de hellingsgraad van je dak.

Hoeveel jaar gaat een rieten dak mee? Wat is de levensduur van een rieten dak?

Natuurriet gaat gemiddeld 50 jaar mee, als de helling van het dak groter is dan 45. Bij een correcte plaatsing en goed onderhoud van het dak kan de levensduur nog met een aantal jaar stijgen. 

Ligt de hellingshoek tussen de 25 en 30 graden? Dan gaat het natuurriet een stuk minder lang mee.

Hoe sneller een natuurlijk rieten dak kan opdrogen na een regenbui, hoe langer het dak meegaat. Hoe kleiner de helling van het dak, hoe meer water in principe in het riet kan blijven zitten – en hoe sneller de rieten dakbedekking aan vervanging toe is.

Factoren zoals de ligging (schaduw versus zon) en de mate van onderhoud beïnvloeden eveneens de levensduur van een rieten dak.

Synthetisch riet is minder gevoelig voor vocht en daarmee geschikter voor daken met een kleinere hellingsgraad. Novariet gaat minstens 45 jaar mee (en heeft minder onderhoud nodig), patentriet gaat gemiddeld 40 jaar mee

Candur riet zou zo’n 60 jaar meegaan, techriet zo’n 45 jaar.

Hoe vaak moet je riet vervangen?

Bij de levensduur van een rieten dak kun je een onderscheid maken tussen de functionele en de esthetische levensduur. Een natuurproduct zoals riet zal er na zo’n 40 jaar altijd wat ouder uitzien, en dan kan het interessant zijn om het riet te laten vervangen. 

Functionele levensduur vaak langer dan esthetische

Aan de warme zijde van het dak – het dakvlak dat het meeste zon opvangt – gaat het riet vaak nog wat langer mee, omdat het dak daar sneller opdroogt.

Dat je dak er minder fris uitziet, betekent evenwel niet dat er ook echte problemen zijn met het dak. Riet is een duurzaam natuurproduct: op oude boerderijen bleef zo’n rieten dak wel 100 jaar liggen. De functionele levensduur kan, bij goed onderhoud en een correcte plaatsing, dus een stukje hoger liggen dan de esthetische.

Voordeel 2: Natuurlijk, hernieuwbaar en milieuvriendelijk materiaal

Natuurlijk riet is een volledig natuurlijk en milieuvriendelijk materiaal. Na het verwijderen van oude rieten dakbedekking, kan het riet eenvoudig afgevoerd verwerkt worden. 

Dat voordeel geldt natuurlijk niet voor synthetisch riet.

Voordeel 3: Charmante, gezellige uitstraling

Een rieten dak geeft je woning een rustieke, charmante en landelijke look. Huizen met een rieten dak roepen vanzelf beelden op van oude boerderijen en landelijke gebieden.

Riet verkleurt

In de loop der tijd heeft een rieten dak verschillende kleuren. Een nieuw rieten dak heeft een lichte, egale tint. Die kleur verandert langzaamaan naar een grijsbruine tint.

Als je een rieten dak niet goed onderhoudt, kan het riet groen of zelfs zwart uitslaan. Om de oorspronkelijke, mooie resultaten te behouden én je dak een langere levensduur te gunnen, is goed onderhoud van cruciaal belang!

Voordeel 4: Geen dakgoot nodig

Nog een leuk voordeel: in principe heeft een rieten dak geen dakgoot nodig

Rondom de afloop van het rieten dak wordt vaak wel een laag grind gelegd. Water dat van het dak afdringt, kan zo gemakkelijker in de bodem dringen. Daarmee vermijd je het ontstaan van plassen en modder rondom de woning.

Alternatieven zijn het graven van een wadi, plantenboord of het alsnog aanbrengen van een dakgoot.

Hoe wordt regen van rieten dak afgevoerd?

Riet is waterkerend, en niet waterdicht. Hemelwater dringt het riet binnen en wordt geleidelijk aan afgevoerd. Zoals je hierboven al las, duurt dat beter niet te lang. Als rieten dakbedekking te lang nat blijft, heeft dat nadelige gevolgen voor de levensduur van het dak. Hoe steiler je dak, hoe sneller het regenwater wordt afgevoerd – en hoe langer het dak meegaat.

Close-up van de rand van een rieten dak. Regendruppels druppelen van de rietstengels.

Nadeel 1: Nood aan goed onderhoud

Een rieten dak vereist vrij veel onderhoud. Verder in dit artikel lees je meer over het onderhoud van rieten daken.

Nadeel 2: Brandbaar materiaal

Kampvuren en barbecues aansteken rondom een natuurlijk rieten dak doe je beter niet. Droog riet is brandbaar.

Nadeel 3: Relatief hoge kosten voor plaatsen en onderhoud

Een rieten dak is tot slot niet goedkoop. Zowel de plaatsing als het professionele onderhoud van een rieten dak zorgen voor relatief hoge kosten.

Je rieten dak voor de scherpste prijs?
Vergelijk offertes van professionele rietdekkers

Rieten dak onderhouden

Een rieten dak vergt wat onderhoud. Enkele verschillende manieren om goed voor je rieten dak te zorgen:

  • Mossen en algen bestrijden. Groene aanslag, mossen en algen vormen een laagje op het riet. Dat laagje zorgt ervoor dat het vocht niet meer naar behoren uit het dak kan ontsnappen, waardoor het dak langer nat blijft en minder lang meegaat. Je moet het dak periodiek laten behandelen tegen zulke begroeiing, liefst met een biologisch alg- en moswerend middel. Een speciale anti-moscoating beschermt je dak voor langere tijd tegen de groei van mossen en algen.
  • Bladafval verwijderen. Bladeren, takken en ander organisch materiaal verwijder je best regelmatig van het dak.
  • Schaduw vermijden. Vermijd ook overhangende takken, bomen en andere obstakels rondom het dak: die zorgen voor schaduw. Hoe meer zon je rieten dak vangt, hoe beter het dak kan opdrogen – en hoe langer het dak meegaat.
  • Let op insecten. Rieten daken vormen een fijn habitat voor allerlei insecten en kleine diertjes. De meeste beestjes kunnen weinig kwaad. Stofluizen zijn echter wel een veel voorkomend probleem tijdens warme periodes. Ze kruipen rond in het dak, maar komen ook wel eens binnenshuis op bezoek. Door het dak periodiek te stofzuigen en te behandelen met een middel tegen stofluizen vermijd je aantasting van het dak.
  • Laat je dak om de 2 à 3 jaar goed onderhouden door een specialist. Door een onderhoudscontract af te sluiten, kun je enigszins besparen op de kosten.
  • Sommige soorten synthetische rieten daken zijn nagenoeg volledig onderhoudsvrij.
Een rieten dak met heel wat mos: nadelig voor de levensduur. Om de hoge kosten voor een nieuw rieten dak te vermijden, laat je een rieten dak best regelmatig onderhouden. Mos belemmert het opdrogen van het dak, wat ervoor zorgt dat het dak minder lang meegaat.

Rieten dak laten leggen? Laat hier vrijblijvende offertes op maat berekenen

Heb je vragen over de verschillende varianten van riet? Wil je meer weten over de opties van een volledig rieten dak? Of ben je benieuwd naar de totale prijs voor het plaatsen van jouw toekomstige dak? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en geheel vrijblijvende offertes op maat en deskundig advies professionele rietdekkers en dakwerkers.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakdekkers en dakbedekking
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: dakdekkers en dakbedekking