Inhoud
Wat wordt er met een lichtstraat of lichtkoepel bedoeld?
Een lichtstraat is een soort dakraam. Het is een framewerk met één of meerdere ramen die onder een dak of over een grote overspanning gemonteerd worden, waardoor er door al die ramen zonlicht schijnt. Dat creëert een straat van licht.
Deze constructie komt vaak op platte daken voor. Hierdoor zijn lichtstraten dan ook het meest voorkomend op een uitbouw met plat dak, zoals een veranda, tuinhuis of serre. Dankzij de lichtstraat geniet je van voldoende natuurlijk daglicht in de woning.
Welke lichtstraat geeft het meeste licht?
Een lichtstraat voor een plat dak creëert naast natuurlijk licht ook een groter ruimtegevoel en zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Je kunt de ramen zelfs elektrisch of automatisch openen. Over het algemeen geeft een lichtstraat in zadeldakvorm het meeste licht.
Voor wie een plat dak heeft en een mooie manier wil om meer zonlicht te hebben, is een lichtstraat een ideale oplossing. Zorg er wel voor dat het regenwater goed afgevoerd kan worden.
Lichtstraten bestaan in verschillende uitvoeringen. Ze worden vaak in standaard modellen gefabriceerd, maar je kunt ook kiezen voor maatwerk. Dit laatste wordt meestal aangeraden door experts.
Wat kost een lichtstraat? Prijzen uit de praktijk
Wanneer je overweegt een lichtstraat of daklicht te plaatsen, is de prijs natuurlijk een belangrijk punt. Hoeveel kost zo’n lichtstraat ongeveer? Een exacte prijs geven is lastig. Je kunt ervan uitgaan dat je voor een standaard lichtstraat tussen de € 1.750 en € 5.500 neertelt.
De prijs is afhankelijk van de constructie (de vorm die je wil, het aantal raamvlakken), de gekozen materialen en de afwerkingsopties. Er zijn namelijk veel mogelijke uitvoeringen en afwerkingen. Op een dak met dakpanplaten zullen mogelijk meer aanpassingen gedaan moeten worden dan op een plat dak.
Kleine lichtstraten zijn goedkoper
Ook hanteren vakmannen verschillende prijzen. Hoe meer ramen de constructie heeft, hoe duurder de totaalprijs zal zijn. Een zadeldak lichtstraat is bijvoorbeeld duurder dan een lichtstraat in de vorm van een lessenaar.
Mogelijkheden: materiaal, vorm en afmeting
Er zijn heel veel opties wanneer je een lichtstraat kiest. Zo moet je kiezen welk materiaal je wil gebruiken en welke vormen en afmetingen je wenst.
1. Materiaal naar keuze
Er zijn verschillende materialen waar je uit kunt kiezen. Ook moet je voor zowel het frame als voor de vensters een keuze maken.
Opties qua frame
Frames van lichtstraten worden meestal uit één van de volgende drie materialen gemaakt:
- Kunststof
- Hout
- Aluminium
Aluminium is het meest gebruikte materiaal. Het grote voordeel van aluminium is de lange levensduur. Alle drie de materialen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar.
Opties qua glazen
Ook welke ramen je kiest, is geen onbelangrijke zaak. Je kunt kiezen uit glas of kunststof. Wanneer je voor kunststof kiest, zijn dit matte of transparante polycarbonaat of acrylaatplaten.
Kies je voor glas? Er zijn verschillende glassoorten die voor een lichtstraat gebruikt kunnen worden.
- Isolerend veiligheidsglas of gelaagd glas breekt niet wanneer er iets op valt en is inbraakwerend.
- Enkel gelaagd glas is goedkoper, maar isoleert niet goed.
- Gelaagd hoogrendementsglas is erg warmte-isolerend en is de meest populaire keuze.
- Zonwerend glas kan handig zijn wanneer je uitbouw aan veel zon wordt blootgesteld. Dit glas reflecteert de zonnestralen, zo wordt de warmte buitengehouden in de zomer. Dit is iets duurder, maar zo bespaar je op zonnewering.
2. Vormen en afmetingen daklicht
Buiten het materiaal moet je ook beslissen welke vormen en afmetingen je graag zou willen. De meest populaire vormen zijn een zadeldak, schilddak of het lessenaarsdak. De afmetingen zijn persoonlijk en horen bij de inbouw aan te sluiten.
Voordelen en nadelen van een lichtstraat
Een lichtstraat heeft tal van voordelen en relatief weinig nadelen. Hieronder een overzicht:
Voordelen
- Een lichtstraat oogt esthetisch erg mooi, zeker bij een plat dak, en straalt elegantie en luxe uit.
- Kies voor isolerend veiligheidsglas en bespaar op energiekosten.
- Dankzij de horizontale ligging op het platte dak komt er met een lichtstraat heel wat licht naar binnen. Dit maakt het aangenamer vertoeven en een ideale oplossing voor meer licht in huis.
- Een lichtstraat creëert een groter gevoel van ruimte in huis.
- De constructie is waterdicht, daardoor hoef je het platte dak niet snel te herstellen.
Nadelen lichtstraat in platte daken
- Lichtstraten op platte daken vallen iets duurder uit dan dakkoepels. Het materialen kost iets meer en er wordt vaker voor een lichtstraat op maat toegepast.
- Een vlakke lichtstraat op platte daken plaatsen is iets moeilijker dan het maken van een dakkoepel.
Lichtstraat op maat laten plaatsen? Vind een dakwerker in jouw regio en vergelijk gratis offertes
Een lichtstraat laten plaatsen? Via het offerteformulier onderaan kom je snel, gratis en vrijblijvend in contact met verschillende dakwerkers uit jouw regio. Zo kan je gratis prijzen vergelijken en de juiste keuze maken.