Wat zijn dakpannen van beton?

Betonnen dakpannen zijn een budgetvriendelijk alternatief op keramische dakpannen (ook wel kleidakpannen). Kleidakpannen worden gemaakt van klei. Die klei wordt op hoge temperaturen gebakken en kan voorzien worden van bijvoorbeeld een laagje glazuur.

Betonnen dakpannen zijn wat eenvoudiger: ze worden vervaardigd uit beton. Het beton wordt in mallen gegoten en gedroogd. Daarvoor is minder energie nodig dan voor het produceren van kleidakpannen, aangezien de dakpannen niet op hoge temperaturen worden gebakken.

Beton is een mengsel van zand, water, cement, grind en/of steenslag.

Hoe herken je betonpannen?

Net als keramische dakpannen vind je betondakpannen in allerlei kleuren en vormen. Daarom zijn ze moeilijk van elkaar te onderscheiden. Betonnen dakpannen kunnen vlak of golvend zijn – net als keramische dakpannen.

Een mogelijke manier om betonnen dakpannen van kleidakpannen te onderscheiden, is het grote formaat. Ze zijn over het algemeen wat groter dan kleidakpannen: doorgaans zo’n 30 centimeter breed en 42 centimeter lang.

Een dakwerker met fluohesje en werkhandschoenen houdt een betonnen dakpan vast: een soort dakbedekking met een levensduur van 30 tot 50 jaar.

Hoe lang gaat een dak met betonnen dakpannen mee? 30 jaar – of langer?

Een kwalitatieve betonnen dakpan die correct geplaatst wordt, gaat gemakkelijk 30 jaar of langer mee. De gemiddelde levensduur van betonnen dakpannen ligt tussen de 30 en 50 jaar, wat relatief lang is voor de meeste soorten dakbedekking.

Er zijn verschillende factoren die de levensduur van betonnen dakpannen beïnvloeden:

  • Kwaliteit. Hoe hoger de kwaliteit van de dakpannen, hoe langer ze mee gaan.
  • Plaatsing. Een correct geplaatst dak is een stuk duurzamer dan een dak met bijvoorbeeld een slechte waterafvoer.
  • Onderhoud. Goed onderhoud kan de levensduur van je dakpannen aanzienlijk verlengen. Je leest er alles over onderaan dit artikel
  • Ligging woning. Dakpannen op daken die veel vuil en bladafval vangen, gaan soms wat minder lang mee. De aanwezigheid van bomen rondom je woning, kan een nadelig effect hebben op de levensduur van je dak. De oplossing? Regelmatig en grondig onderhoud!
  • Oriëntatie dak. Dakpannen die veel zon vangen, drogen sneller op na een regenbui. Dat zou een positief effect kunnen hebben op hun levensduur. Dakpannen aan de schaduwzijde van het dak blijven langer vochtig en verweren sneller.

Garantie versus levensduur

Op betonnen dakpannen krijg je doorgaans zo’n 30 jaar garantie. Fabrikanten geven die ruime garantie bewust: na 30 jaar verweert de waterdichte beschermlaag waarmee de pannen worden afgewerkt. Daarna zijn ze minder goed beschermd tegen vocht en temperatuurschommelingen, waardoor ze in hoog tempo kunnen aftakelen.

Meer weten over dakpannen en andere soorten dakbedekking?
Win advies op maat in bij ervaren dakspecialisten in je regio
arrow Ontvang offertes

Vergelijking: hoe lang blijft een keramisch pannendak goed?

Keramische dakpannen gaan, bij correcte plaatsing, gemakkelijk 50 tot 75 jaar mee. Geglazuurde dakpannen hebben de langste levensduur: die kunnen wel meer dan 100 jaar meegaan. 

Welke dakpan het beste is: beton versus keramiek

Betonnen dakpannen zijn goedkoper, keramiek gaat langer mee. Beide opties hebben evenwel een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wie investeert in keramische dakpannen, kan rekenen op een dak dat tientallen jaren meegaat. Betonnen dakpannen hebben dan wel een kortere levensduur, ze gaan nog steeds tientallen jaren mee – en kosten een stukje minder.

Hoe weet je of je dakpannen vervangen moeten worden?

Dat betonnen dakpannen gemiddeld zo’n 30 tot 50 jaar meegaan, betekent niet dat je ze (pas) na 30 tot 50 jaar moet vervangen. Enkele signalen dat het tijd is om je dak te renoveren:

1. Schade

Schade aan je dakpannen is een duidelijk signaal dat er iets aan je dak moet gebeuren. Enkele gebarsten dakpannen kun je eventueel laten vervangen zonder het hele dak opnieuw te bedekken. Bij grote en/of ernstige schade is een volledige renovatie aan de orde.

Voeg foto’s van je dak toe aan het formulier onderaan deze pagina. Dakspecialisten in je buurt kunnen zo de huidige staat van je dak analyseren en bekijken welke ingrepen je kunt laten uitvoeren om je dak te herstellen.

Een dak met beschadigde oranje betonnen dakpannen die vervangen moeten worden om de minimale levensduur van het dak te garanderen.

2. Verouderde dakpannen

Na 50 jaar is de gemiddelde betonnen dakpan volledig uitgeleefd. Na die periode is het raadzaam om je dak grondig na te laten kijken. Een specialist kan zien of het dak meteen aan vervanging toe is, of nog enkele jaren meekan.

Hoe lang gaat een betonnen dakpan echt mee?

Je mag voor kwalitatieve betonnen dakpannen rekenen op een minimale levensduur van 30 jaar. De werkelijke levensduur is afhankelijk van verschillende factoren.

De beschermende coating verweert na 30 jaar, maar na die tijd kun je de levensduur vaak enkele jaren rekken met een nieuwe, extra coating

Daarnaast speelt de mate van onderhoud een belangrijke rol. Mosvorming, algen en schade (bijvoorbeeld barsten) zijn desastreus voor betonnen dakpannen. De dakpannen kunnen poreus worden, waardoor water naar binnen sijpelt. Bij vrieskou zet het water uit, waardoor de pan kan breken. Hetzelfde kan voorkomen bij oudere dakpannen waarvan de beschermende coating is opgebruikt.

Als je het dak niet goed onderhoudt, kan de uiteindelijke levensduur van je dak zelfs lager liggen dan 30 jaar

3. Lekkages

Ook daklekkages kunnen wijzen op een probleem met je dakpannen. 

4. Plotse warmteverliezen

Dakpannen alleen volstaan niet als dakisolatie, maar ze dragen wél bij aan de isolatiewaarde van je woning. Kwalitatieve dakpannen in goede staat helpen je om de warmte in huis vast te houden. Neemt het warmteverlies bij je thuis plots toe? Dan kan dat betekenen dat je dakpannen aan vernieuwing toe zijn.

5. Verloederd dak

Ook een verloederd of verwaarloosd uiterlijk kan een reden zijn om je dakpannen te laten vernieuwen.

Betonnen dakpannen met veel mosgroei; een probleem dat aangepakt moet worden om de levensduur van de dakbedekking te verlengen.

Prijzen voor nieuwe dakpannen

Voor betonnen dakpannen betaal je tussen de € 30 en € 40 per vierkante meter (inclusief plaatsing). Niet alleen de betonpannen zelf bepalen de prijs, maar ook de dakconstructie waarop de pannen geplaatst moeten worden. 

Nieuwe dakpannen laten leggen?
Vind bekwame dakwerkers in je buurt, vergelijk offertes en bespaar
arrow Ontvang offertes

Waarom voor betonnen dakpannen kiezen?

Betonpannen hebben heel wat voordelen maar uiteraard ook een aantal nadelen.

Voordelen

  • Prijs: Betonnen dakpannen zijn goedkoper dan kleidakpannen.
  • Snelle plaatsing: Sneldakpannen en vlakke betonnen pannen hebben een uniforme vorm. Daardoor passen ze uitstekend in elkaar en verloopt de plaatsing snel, wat resulteert in lagere kosten.
  • Keuze: De betonnen dakpan bestaat in tal van kleuren en vormen.
  • Kleine ecologische voetafdruk: Betonnen pannen worden gedroogd in plaats van gebakken, wat heel wat scheelt wat betreft de energie en uitstoot van het productieproces. 
  • Weer: De pannen sluiten perfect op elkaar aan waardoor ze bestand zijn tegen weersinvloeden.

Nadelen

  • Onderhoud: Betonpannen zijn al snel bedekt onder mossen. Dit is slecht voor de pan dus zal er op regelmatige basis gereinigd moeten worden.
  • Levensduur: Kleipannen hebben een langere levensduur. De betonpan kan snel verouderen.

Soorten betonpannen

Er zijn 2 soorten betonnen dakpannen: de vlakke en de gewelfde.

Beide soorten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren.

Sneldekpan (gewelfde of golvende betondakpan)

Sneldakpannen kun je moeilijk onderscheiden van traditionele keramische dakpannen. Je herkent de sneldekpan aan de kenmerkende golf in het midden. Die golf of welving zorgt voor een verbeterde afvoer van regenwater

Gewelfde betonnen dakpannen, ook wel bekend als de sneldekpan.

Vlakke betonpan

Vlakke betonpannen lijken eerder op tegelpannen. Ze zijn volledig vlak: ideaal voor een nieuwere huizen met een strakke, moderne look.

Close-up van vlakke betonnen dakpannen, dakbedekking met een levensduur van tot zo'n 50 jaar.

De levensduur van je betonnen dakpannen verlengen

Met verloop van tijd verouderen dakpannen. De tijd terugdraaien of stopzetten is helaas niet mogelijk, maar de levensduur van betonnen dakpannen verlengen, is dat wel. Enkele tips:

1. Periodiek onderhoud

Regelmatig onderhoud is cruciaal om je dak in goede staat te houden. Een jaarlijkse reiniging van je betondakpannen is dan ook aan te raden. Woon je in een groene omgeving? Dan kan het nodig zijn om het dak 2 keer per jaar te reinigen.

Het onderhoud van betonnen dakpannen is een delicaat klusje. Je schakelt dan ook best een specialist in voor het reinigen en ontmossen van de dakpannen.

Hoe reinig je betonnen dakpannen?

Enkele tips:

  • Gebruik biologische reinigingsmiddelen voor het verwijderen van mos, algen en groene aanslag.
  • Verwijder bladeren, grotere mossen en ander afval handmatig van het dak.
  • Gebruik geen zure schoonmaakmiddelen op basis van bijvoorbeeld azijn of chloor: die tasten de beschermlaag aan.
  • Gebruik geen hogedrukreiniger. Betonnen dakpannen zijn niet bestand tegen hoge druk. Je kunt zo ook barsten in de coating veroorzaken.
  • Gebruik een mild reinigingsmiddel om atmosferische vervuiling van de pannen te reinigen.
  • Schakel om de zoveel jaar een specialist in voor een grondigere dakreiniging.

2. Betonnen dakpannen coaten

Na een grondige reiniging kan je je dak opnieuw laten coaten. Op die manier ziet je dak er weer als nieuw uit en is het voor weer een tiental jaar beschermd tegen algen, mossen en – niet onbelangrijk – vocht.

Een dakwerker sproeit een nieuwe coating op betonnen dakpannen om hun levensduur te verlengen en de pannen te beschermen tegen vocht.

Vind specialisten in betonnen dakpannen in jouw regio en vergelijk gratis offertes

Zijn jouw betonnen dakpannen aan vervanging toe? Wil je een expert je dak laten nakijken? Of ben je benieuwd naar de prijs voor een volledig nieuw dak met betonnen pannen? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en deskundig advies van specialisten. Zo vind je in een mum van tijd dé oplossing voor jouw dak.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakdekkers en dakbedekking
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: dakdekkers en dakbedekking