Wellness thuis: wat zet je in een luxe badkamer?

Je kunt een standaard badkamer omtoveren van een functionele ruimte tot een wellness badkamer of luxe badkamer voor meer ontspanning.

Hoe doe je dat? Je hebt een aantal opties om een intens ontspannende ervaring te creëren door middel van een luxe wellness, zoals: massagebad, bubbelbad, infraroodcabine, of een sauna in de badkamer.

Badkamer

1. Infraroodsauna of infraroodcabine in de douche

In een infraroodcabine heb je te maken met stralingswarmte, veroorzaakt door het infraroodsysteem met het infrarode licht. De opwarmingstijd van de cabine is korter dan bij een traditionele sauna: enkele minuten ten opzichte van een halfuur.

De temperatuur in een infraroodcabine is lager dan in een sauna. Daarbovenop komt dat de warmte veel draaglijker is. Dit heeft als gevolg dat er minder energie verbruikt wordt, waardoor er dus geen speciale elektriciteitsaansluiting nodig is. Een normaal stopcontact volstaat. Je hebt er wel een grote badkamer voor nodig.

Door infraroodstralen die warmte afvuren op je lichaam, ga je zweten. Je oude huidcellen en afvalstoffen verwijderen zich van je lichaam. Hierdoor wordt je huid intensief gereinigd. Je bloedsomloop wordt ook gestimuleerd. Omdat je wel wat vocht verliest moet je voldoende drinken. Hiermee stimuleer je ook je stofwisseling. Je spieren worden soepel door de warmte en de warmte zorgt voor een betere doorbloeding.

Een infraroodsauna of -cabine heeft om al deze redenen ook therapeutische effecten.

Infrarood cabine

2. Warme (Finse) sauna

Een sauna kent een lage vochtigheidsgraad en hoge temperaturen (tussen 70 en 100 °C). Het is de perfecte plek om volledig te ontspannen. Verschillende stoffen verdwijnen via je poriën uit je lichaam doordat je gaat zweten. Hierdoor krijg je een betere bloedcirculatie, een betere conditie en een verhoogde weerstand tegen kwaaltjes zoals verkoudheden.

Er bestaan 2 type sauna’s: een droge sauna en een vochtige sauna. De droge sauna wordt het meest gebruikt en is de klassieke sauna. Door de lagere vochtigheid zal de warmte agressiever zijn en heeft de sauna dus een groter effect op je lichaam.

Een vochtige sauna creëert een hogere vochtigheidsgraad en iets lagere temperaturen (40 – 70°C). Daardoor is deze sauna iets aangenamer om in te vertoeven, maar heeft het wel een minder groot effect op het lichaam.

Sauna

3. Stoomcabine of stoomdouche

Een stoomcabine lijkt heel erg op een sauna, maar werkt met lagere temperaturen (45 °C ongeveer). Daarbij komt dat een stoomcabine met vocht of stoom werkt. 

Een Turks bad of hammam, zo wordt een stoomcabine ook wel eens genoemd. Het heeft een hydraterend effect op je lichaam. Je afvalstoffen zetten zich af en stimuleren je bloedsomloop. Je kunt er een lekker geurtje aan toevoegen voor bijvoorbeeld de verademing van luchtwegen. Dit kan je wellness badkamer extra rustgevend maken.

Ideaal in een kleine badkamer

Een stoomdouche is een variant van een stoomcabine, waarbij een douche in de cabine wordt verwerkt. Op die manier krijg je een douchecabine en stoomcabine in één.

Bij een kleine badkamer is dit zeker een handige oplossing. Zo maak je van je kleine badkamer toch nog een wellness ruimte. Kies hierbij voor een glazen, doorzichtige wand, zo laat je een kleine badkamer groter lijken.

Stoomcabine

4. Massagebad in je eigen spa

Een lekker, warm bad pakken klinkt al heerlijk ontspannend. Als je toch op zoek bent naar een tikkeltje meer ontspanning, is een massagebad perfect voor jou. Hierbij wordt de welness ervaring naar een hoger niveau getild.

Een massagebad werkt met balneotherapie en krachtige waterpompen. Dit kun je omschrijven als de verzorging van je lichaam door middel van water. Het woord therapie wijst op het feit dat het meer is dan enkel relaxatie en ontspanning. Het kan namelijk ook helpen bij kwaaltjes of bij een revalidatie. Zo heeft het namelijk niet alleen goede effecten op klachten vanuit reuma of artrose, maar ook bij bijvoorbeeld pijnlijke gewrichten.

Massage bad

Er zijn 2 soorten massagebaden of balneotherapiebaden: een luchtmassage bad en een watermassage bad. Bij een luchtmassage wordt er lucht in je bad geblazen. Je kunt de kracht volledig zelf regelen. Deze luchtmassage baden worden ook wel bubbelbaden genoemd aangezien er allemaal kleine luchtbelletjes turbulentie veroorzaken aan het oppervlak.

Watermassagebaden worden ook wel jacuzzi’s of whirlpools genoemd. Hydrojets masseren je rug en je voeten met een stroom van warm water. De stroom zal veel preciezer plaatsen op je lichaam stimuleren. Luchtmassage daarentegen is over het algemeen ontspannender. Dit geeft je de ultieme wellness ervaring.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vergelijk badkamer- en wellness-specialisten uit jouw regio
arrow Ontvang offertes

Inrichting, constructie en andere tips

Het lijkt wel een droom: een spa-resort in je eigen badkamer, in je eigen huis. Of het ook realistisch is, is een andere vraag. We geven je hieronder 7 tips waarmee je al een heel eind komt in het inrichten van je badkamer zodat je een echt wellness gevoel krijgt.

Tip 1: Creëer een leuke of handige toegang naar binnen

Zeker als je gaat renoveren is het aangeraden een leuke of handige overgang te maken tussen je slaapkamer en je badkamer wellness of luxe badkamer. Dit is niet alleen handig, maar ook nog eens heel stijlvol.

Er zijn heel veel manieren waarop je dit kunt invullen, door bijvoorbeeld luxe tegels te plaatsen. Je kunt hierbij spelen met het patroon van tegels. Zo krijg je door de tegels nog een extra luxe uitstraling.

Tip 2: Een toegang naar buiten biedt extra opties

Toegang tot een balkon of tuin vanuit de badkamer wellness is praktisch en aangenaam. Zo kun je na je sauna-beurt naar buiten gaan om nog even na te genieten op het terras. Je kunt eventueel ook een whirlpool of buiten een douche creëren, wat de ervaring ontspannend en natuurlijker maakt.

Tip 3: Zorg voor een bijkomende krachtstroomgroep

Bij de installatie van een sauna zal je elektrische installatie waarschijnlijk uitgebreid moeten worden. Dit gebeurt via een bijkomende krachtstroomgroep. Zoek vooraf grondig uit of dit bij jou thuis mogelijk is voordat je de wellness badkamer tot uitvoering brengt!

Tip 4: Zorg voor een brede waterdoorloop of waterleiding

Een regendouche, veel mensen dromen van zo’n douche. Voor een echte stortbui moet je cv-ketel echter genoeg warm water kunnen produceren. Daarbij komt ook nog eens dat de waterleiding breed genoeg moet zijn om een grote hoeveelheid water te kunnen transporteren, om zo een echt regeneffect te creëren.

Tip 5: Werk met natuurlijke materialen voor een luxe uitstraling

In een wellness centrum wordt vaak gebruiktgemaakt van natuurlijk materiaal. Voorbeelden hiervan zijn een houten vloer, een muur van natuursteen, een grote spiegel met een houten rand, een marmeren wastafel of een kiezelwand. Deze materialen zorgen er dan ook voor dat je een ontspannen gevoel krijgt van een wellness in je wellness badkamer.

Ook met een kleine aanpassing zoals een rieten wasmand of een houten handdoekrek kun je de sfeer in een ruimte compleet veranderen. Warme tinten helpen bij het wellness-gevoel. Een warme kleurtint geeft je namelijk een ontspannender gevoel dan felle kleuren.

Tip 6: Integreer groene en luxe elementen in de badkamer

De kleur groen staat voor kalmte en rust. Door groen te verwerken in je luxe badkamer krijgt de wellness badkamer een meer natuurlijke uitstraling. En wie wordt er nu niet rustig van een beetje natuur?

De eenvoudigste manier om groen in je wellness badkamer te brengen is door middel van kamerplanten. De beste keuze is een plant die een tropisch klimaat gewend is zoals varens, vetplantjes, een lepelplant enzovoort.

Ben je geen fan van planten? Geen probleem, een andere optie is groene accenten aanbrengen in de kamer. Je kunt bijvoorbeeld zorgen voor een groene muur of tropisch behang. Dit kan ook voor een kalme natuursfeer zorgen in je wellness badkamer.

Tip 7: De details maken het verschil voor de algehele look

Hoe luxe de badkamer voelt ligt vaak aan de afwerking van je wellness badkamer. Mooie kranen, een wastafel met een modern ontwerp, een strak badkamermeubel en de juiste sfeervolle verlichting maken van je eigen badkamer een oase van rust. 

Verlichting die je kunt dimmen voor een meer sfeervolle ruimte. Sfeerverlichting is dus essentieel. Ook zachte handdoeken spelen een rol in het rustgevende gevoel.

Samen met andere accessoires kun je er zo voor zorgen dat je badkamer een kalmerende ervaring wordt. Een aantal voorbeelden van accessoires zijn een badjas, verzorgende spullen en geurstokjes.

Wellness badkamer

Vloerverwarming of andere bijverwarming bieden een meerwaarde

Een lekker warme omgeving is belangrijk om je volledig te kunnen ontspannen. Vloerverwarming is een goede optie hierbij. Ze zeggen namelijk altijd: als je koude voeten hebt, heb je het in het algemeen ook sneller koud. Door vloerverwarming heb je dus lekker warme voeten, wat ook bijdraagt tot een ultieme ontspannen ervaring.

Kies je voor vloerverwarming? Dat zal mogelijk niet voldoende zijn. Zeker in de wintermaanden zal je af en toe bij moeten verwarmen in de badkamer. Hierbij moet je rekening houden met een aantal zaken:

  • Een verwarmde infrarood spiegel is comfortabel en praktisch.
  • Infraroodpanelen aan het plafond bieden stralingswarmte van bovenaf.
  • Designradiatoren zijn comfortabel en handig voor het laten drogen van handdoeken.

Wil je jouw badkamer omtoveren tot een wellnesszone? Vergelijk gratis offertes

Ontvang gratis vrijblijvende offertes voor je toekomstige wellness badkamer van specialisten in jouw buurt: voor info en advies op maat voor jouw project. Vind zo de beste optie voor jouw situatie en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf je aanvraag
1*. Wat wil je in de badkamer laten doen?
2*. Welke werken wil je laten uitvoeren?
3*. Wanneer wil je het project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Specialisten in badkamerrenovatie: wellness badkamer: hoe creëren? wat nodig? handige tips