Inhoud
Wat is een douchevloer?
Een douchevloer is een lage plaat die in de douche wordt gelegd. In tegenstelling tot een douchebak wordt de plaat in de vloer geïntegreerd waardoor er geen opstap is. Dit maakt een douchevloer beter geschikt voor mindervalide of oudere mensen die moeite hebben met een opstap. Een douchevloer maakt inloopdouche dus helemaal af.
Een douchevloer is doorgaans zelfdragend en wordt van een massief materiaal gemaakt.
Om ervoor te zorgen dat er geen water blijft liggen wordt er bij het installeren van een douchevloer ook een afschotplaat geïnstalleerd, ook wel een afschot genoemd. De afschot is een plaat met een lichte helling zodat de vloer een beetje afloopt richting de afvoer. Zo stroomt al het water goed weg waardoor je minder kans hebt op schimmels en andere waterproblemen.
Extra opties: antislip en vuilafstotende laag
Als je een douchevloer aanschaft, kan je ook extra opties toevoegen zoals een antislip- en/of vuilafstotende laag. De antisliplaag voorkomt dat je uitglijdt over de douchevloer wanneer die nat of vochtig is. De vuilafstotende laag zorgt ervoor dat kalk en vuil zich minder goed hechten aan de douchevloer. Daardoor hoeft de douchevloer minder snel schoongemaakt te worden en wordt het schoonmaken zelf makkelijker.
Douchevloer met douchegoot
Vandaag heb je lage douchevloeren in uiteenlopende maten. Een douchevloer past in elke badkamer. Het grote voordeel van een douchevloer is namelijk dat hij op maat gemaakt kan worden. Tegenwoordig heb je een grote keuze aan afwerking voor de douchevloer. Zo kan je ervoor zorgen dat je douchevloer perfect bij de rest van de badkamer past.
Het voordeel van een douchevloer is de goede waterafvoer. Je zal dus nooit last hebben van water dat blijft staan. De douchevloer is ook makkelijk te reinigen, omdat er geen voegen inzitten.
Het soort afvoer die bij je douchevloer past heet een douchegoot. Het voordeel van een douchegoot is de vrijheid in design. Je kan een douchegoot in verschillende maten en vormen vinden.
Voordelen van douchevloeren
Een douchevloer biedt heel wat voordelen.
- Ten eerste oogt een douchevloer luxueuzer in de badkamer dan een getegelde badkamervloer en geeft een douchevloer een ruimtelijk effect aan de badkamer. Je wil van je badkamer een mooie ruimte maken, waarvoor een douchevloer een ideale mogelijkheid is.
- Je kan de afmetingen van de douchevloer aanpassen naargelang voorkeur en mogelijkheden. Voor kleine badkamers is dit een pluspunt, want de douchevloer wordt aangepast aan de beschikbare ruimte.
- Op functioneel vlak is de waterdichtheid groter bij een douchevloer dan een getegelde vloer en wordt het water gemakkelijk afgevoerd.
- Wat het gemak betreft, een douchevloer heeft geen hoge opstap zoals een douchebak en het is aangenamer om te staan op een douchevloer dan op een getegelde vloer.
- Tot slot verloopt de installatie van een douchevloer vlotter dan de installatie van een douchegoot. Als je van plan bent om zelf de douche te plaatsen, is een douchevloer aan te raden.
Voordelen van douchevloeren
Een douchevloer biedt heel wat voordelen.
- Een douchevloer heeft een luxueuzere uitstraling in de badkamer dan een douchebak. Ook geeft een douchevloer een ruimtelijk effect aan de badkamer. Je wil van je badkamer een mooie ruimte maken, waarvoor een douchevloer een ideale mogelijkheid is.
- Je kan de afmetingen van de douchevloer aanpassen aan je voorkeur en mogelijkheden. Voor kleine badkamers is dit een pluspunt, want de douchevloer wordt aangepast aan de beschikbare ruimte.
- Op functioneel vlak is de waterdichtheid groter bij een douchevloer dan een betegelde vloer en wordt het water gemakkelijk afgevoerd.
- Wat het gemak betreft, een douchevloer heeft geen hoge opstap zoals een douchebak en het is aangenamer om te staan op een douchevloer dan op een betegelde vloer.
Welke soorten douchevloeren bestaan er?
Wat de installatie van de douchevloer betreft, kan je kiezen uit een ingebouwde douchevloer of een douchevloer op gelijke hoogte.
1. Ingebouwde douchevloeren
Een douchevloer zonder een opstap wordt ingebouwd in de badkamervloer. Dit maakt van je douche een echte inloopdouche. Een ingebouwde douchevloer wordt meestal toegepast bij nieuwe badkamers of grondige badkamerrenovaties waarbij de badkamervloer wordt vernieuwd.
Bouw je geen nieuwe badkamer of ben je niet van plan om grote renovatiewerken te starten? Dan is een douchevloer op gelijke hoogte misschien een betere optie voor jou.
2. Douchevloer op gelijke hoogte
Een douchevloer op gelijke hoogte heeft nog een kleine opstap, omdat de douchevloer over de badkamervloer heen geplaatst wordt. Een douchevloer op gelijke hoogte is budgetvriendelijker, omdat er niks moet worden afgebroken en de douchevloer makkelijk geïnstalleerd kan worden.
Een voorwaarde voor het installeren van een douchevloer op gelijke hoogte is wel dat de badkamervloer zich nog in een goede staat bevindt en waterpas is.
Welk materiaal kiezen voor je douchevloer?
Douchevloeren bestaan in diverse materialen en de meest voorkomende materialen zijn acryl, keramiek en quaryl. We zetten alle voor- en nadelen van deze materialen op een rijtje.
Optie 1: Acryl
Acryl is een kunststof die ondanks zijn lichte gewicht erg sterk is. Het grootste voordeel van acryl is de prijs: het is goedkoop en dus een budgetvriendelijke optie. Acryl isoleert ook goed en voelt warm aan de voeten. Bovendien heeft deze kunststof ook een antislipwerking, wat het een veilig materiaal in de badkamer maakt.
Het nadeel van acryl is dat het er dof kan uitzien door intensief gebruik en het gevoelig is voor scheurtjes en krassen.
Optie 2: Keramiek
Keramiek is krasbestendiger dan acryl, onderhoudsvriendelijk en een sterk materiaal. Keramiek werkt ook isolerend, maar kan wel kouder aanvoelen. Als je snel last hebt van koude voeten kan dit een minpunt zijn.
Optie 3: Quaryl
Quaryl is een mengeling van acryl en kwarts. Het is sterk, krasbestendig en onderhoudsvriendelijk. Het oogt mooi in de badkamer en houdt lang zijn glans en kleur vast. Quaryl heeft wel een iets hoger prijskaartje dan bijvoorbeeld acryl.
Is het mogelijk om de douchevloer van een inloopdouche te betegelen?
Een volledig betegelde badkamer oogt mooi. Je kan zo ook je inloopdouche betegelen met dezelfde tegels van de badkamervloer, zodat de douchevloer mooi overloopt in de badkamervloer.
Als je hiervoor kiest is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vloer voldoende afschot heeft zodat het water naar de afvoer loopt. Zorg ook voor een goede afwatering en een afvoerbuis die genoeg water kan slikken, zodat je badkamer niet onder water loopt bij een verstopping.
Soorten tegels
Als je voor een betegelde douchevloer kiest, vraag dan na of de tegels voldoende anti-slip zijn. Je glijdt makkelijk uit op gewone tegels als ze nat of vochtig zijn. Je hebt keuze uit de volgende tegels:
- Zellige wandtegels
- Keramische vloer- en wandtegels
- Natuursteen vloer- en wandtegels
- Mozaïek wandtegels
Hoe kun je jouw badkamervloer schoonmaken?
De ene vloer is onderhoudsvriendelijker dan de andere, maar het blijft steeds belangrijk om je badkamervloer goed te onderhouden. De eerste stap is om de badkamervloer vrij te maken en het losse stof te stofzuigen. Daarna kan je de badkamervloer dweilen.
Als je wat meer aandacht wil geven aan je badkamervloer, kan je ook de voegen nog eens extra schoonmaken. Daarvoor heb je een krachtig schoonmaakmiddel of bleekmiddel nodig en veeg je met een tandenborstel of een andere kleine borstel de voegen schoon. Veeg daarna over de tegels met een droge doek.
Zie je witte vlekken op de badkamertegels? Dan heb je last van kalkaanslag. Gelukkig is dit makkelijk te verhelpen. Je hebt een schoonmaakmiddel nodig dat specifiek kalk verwijdert, zoals azijn of antikalk.
Eerst haal je zoveel mogelijk kalkvlekken weg met het product en een schuursponsje. Daarna kan je met schoonmaakazijn en warm water een sopje maken, dat je uitwrijft of spuit op de tegels. Laat dit een kwartier tot een halfuur intrekken en wrijf daarna de tegels droog met een doek en spoel ze af met water.
Hoe vaak de badkamer schoonmaken?
De badkamer vereist dagelijks onderhoud, maar niet alle onderdelen van de badkamer hoeven daarom elke dag schoongemaakt te worden. Ruim dagelijks de badkamer op, zodat het netjes oogt.
Het bad, de douche, het toilet en de vloer worden het best wekelijks schoongemaakt. De voegen hoeven slechts één keer per maand schoongemaakt worden. Het schoonmaken van je badkamer blijft natuurlijk een persoonlijke kwestie. Als je zelf liever vaker of minder vaak schoonmaakt kan dat ook.
Heb je extra info nodig over douchevloeren? Stel je vraag en ontvang offertes op maat
Ben je van plan om je badkamer te renoveren en een nieuwe douchevloer te plaatsen? Vraag dan hier gratis advies en vrijblijvende offertes aan over badkamerrenovaties en douchevloeren. Zo kan je je nog beter informeren, makkelijk prijzen vergelijken en de beste oplossing vinden voor jouw wensen.
De badkamer is een belangrijke ruimte van je woning, dus het advies van een vakman is zeker een grote meerwaarde.