Inhoud
Is het wettelijk verplicht om asbest te verwijderen in Nederland?
In Nederland ben je over het algemeen niet verplicht om asbest te laten verwijderen. Tenzij het asbest in heel slechte staat verkeert.
Regelgeving rond asbest gebeurt voornamelijk op nationaal niveau. Deze regels en wetgeving zijn voornamelijk over hoe je asbest moet verwijderen en hoe het asbest veilig opgeruimd kan worden. Ook zijn er wetten over waar asbest in gebruikt mag worden, maar dit is eigenlijk gewoon een standaard verbod. Je gemeente kan nog extra regelgeving maken over asbest, maar dit komt altijd bovenop de nationale regels.
Asbestverwijdering regelgeving
Er zijn strikte regels voor wie asbest mag verwijderen en waar de asbest naderhand naartoe moet worden gebracht. Belangrijk is dat er meestal een sloopmelding moet worden gedaan voordat je begint met de asbest verwijderen. Het Besluit Bouwwerken Leefomgeving bevat de regels over asbestverwijdering bij bouwwerken, bij andere plekken waar asbest gevonden kan worden staan de relevante regels in het Asbestverwijderingsbesluit 2005.
Arbeidsomstandighedenbesluit bij werkzaamheden
Om het werken met asbest zo veilig mogelijk te maken, zijn hier ook regels voor opgesteld om de werknemers te beschermen. Je mag in enkele gevallen zelf asbest verwijderen, maar over het algemeen moet hier een gespecialiseerd bedrijf voor worden ingeschakeld. Je bent ook verplicht om een asbestinventarisatie te laten doen als het vermoeden bestaat dat er asbest aanwezig is, en op basis van het rapport wordt het aanwezige asbest ingedeeld in een bepaalde klasse. Deze klasse is op basis van een grenswaarde aan asbestvezels in de lucht. Zit je boven deze grenswaarde, dan moet je voor een gecertificeerde asbestverwijderbedrijf gaan.
Asbest in huis
Sinds 1994 is het gebruiken van asbest verboden. Heb je een woning van voor 1994, dan zit de kans er in dat er asbest in het gebouw gebruikt is. Het is niet verplicht om een asbestinventarisatie te laten doen voor je een huis verkoopt, maar wel voordat je gaat renoveren of slopen.
1. Asbestinventarisatie
Een asbestinventarisatie is alleen verplicht in de volgende situaties:
- Bij bouw- of renovatiewerken waar een aannemer met asbest in aanraking kan komen.
- Sloopwerkzaamheden van constructies met risico op blootstelling aan asbest.
- Alle andere werkzaamheden met risico op blootstelling aan asbest.
Er bestaan destructieve en niet-destructieve inventarisaties. De destructieve inventaris wordt opgesteld bij onderhouds- of renovatiewerken of wanneer een gebouw gesloopt zal worden. Het omschrijft alle asbesthoudende materialen. Voor de opmaak van deze inventaris moet er destructief te werk gegaan worden. Bij de niet-destructieve inventarisatie worden enkel de direct waarneembare asbestbronnen beschreven.
Verkoop versus renovatie
Verkoop je een huis in Nederland, dan ben je niet verplicht asbest te laten verwijderen of te laten inventariseren. Renoveer je jouw woning, dan ben je wel verplicht alle asbesthoudende materialen te verwijderen. Dit is voor de veiligheid van de bouwvakkers.
Asbest afvoeren
Het veilig en verantwoord afvoeren is een belangrijk onderdeel van het omgaan met dit gevaarlijk materiaal. Er komt vaak de vraag of je het afval zelf mag afvoeren. Of schakel je hiervoor beter een erkend vakman in?
Wat mag een particulier zelf afvoeren: regels milieustraat
Het beleid met betrekking tot het afvoeren van asbest kan verschillen per regio en door lokale voorschriften. Over het algemeen geldt dat je kleine hoeveelheden vast asbestafval zelf naar de milieustraat van je gemeente mag brengen. Je moet hier wel van tevoren een melding van maken en het goed inpakken. Controleer eerst de regels van jouw gemeente om te weten hoe je dit het beste aan kun pakken.
Door erkend aannemer
Bij grote hoeveelheden asbest, of asbest die niet vast is, zoals vezels of beschadigd materiaal, zijn professionele asbestverwijderaars vereist. Zij weten hoe dit veilig en verantwoord afgevoerd moet worden.
Asbest verwijdering: zelf of laten doen?
Asbest is een gevaarlijk materiaal en blootstelling aan asbest brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Verwijderingswerken van asbest vereisen kennis, expertise en voorzorgmaatregelen.
1. Mag je zelf asbest verwijderen of heb je een vergunning nodig?
Asbest mag zelf verwijderd worden indien het asbesthoudende materiaal makkelijk verwijderd kan worden. Niet beschadigd, hechtgebonden asbest waarvan geen losse vezels zichtbaar zijn en waarbij de verwijdering niets zal veranderen aan deze toestand, maximaal 35 m2 in omvang, valt onder deze regels.
Alle andere toepassingen mogen enkel door een gespecialiseerd bedrijf verwijderd worden.
2. Doe beroep op een erkend asbestverwijderaar
Erkende aannemers beschikken over certificering voor het verwijderen van asbest. Deze erkenning wordt door bevoegde autoriteiten verleend. Dit gebeurt bijvoorbeeld door regionale overheidsinstanties.
Het is belangrijk samen te werken met aannemers die over de juiste certificaten beschikken. Nadere regels omschrijven dat een erkende asbestverwijderaar jaarlijks een bijscholing moeten volgen in het kader van de bescherming tegen en informatie over asbest.
Jouw gezondheid en veiligheid staan voorop. Bescherm jezelf tegen de verborgen gevaren van asbest. Vertrouw op de expertise en ervaring van erkende asbest-experten om jouw asbest te laten verwijderen. Ze garanderen gemoedsrust en een gezonde omgeving.
Vul onderstaand formulier in en vergelijk gratis 1 of meerdere offertes van erkende asbestverwijderaars.